Președintele ARC: Prețul cărnii de porc se va tripla anul viitor
În contextul crizei provocate de pesta porcină africană, prețul pentru carnea de porc se va tripla în 2020 și, mai mult decât atât, există riscul ca producătorii de preparate din carne de porc să nu găsească necesarul de materie primă, a declarat Radu Timiș, președintele Asociației Române a Cărnii, la conferința de presă ”Viitorul industriei de creștere și procesare a cărnii de porc”.
”Suntem foarte aproape de o nouă criză alimentară. Anul acesta prețurile la carnea de porc s-au dublat și estimez că pentru anul viitor vorbim despre o triplare. Guversul chinez cumpără carnea de porc de la marii producători europeni și asta înseamnă că nu vom avea de unde să ne procurăm materia primă. Dacă în China carnea de porc a ajuns la 6 euro kilogramul, în România media la raft este undeva la 4 euro. Dincolo de majorarea prețurilor, nu știu dacă vom avea de unde să cumpărăm carne și nu știu ce se va întâmpla cu industria noastră”, a punctat Radu Timiș.
Dincolo de aceste aspecte, președintele ARC a subliniat faptul că nu este exclus să vedem o majorare a prețurilor și pentru carnea de vită sau pui. ”Consumul se va duce spre pui, vită, oaie sau chiar spre vegetarianism. Însă un lucru este cert: jumatate din proteina acestei planete a dispărut. Din ce am vorbit cu lanțurile de magazine, cantitățile necesare au fost asigurate dinainte, presupun că problemele vor începe din februarie - martie”, a mai precizat Radu Timiș.
Potrivit datelor INS, producția industrială de produse din carne a fost în primul semestru de 175.946 de tone, față de 324.175 de tone la finalul lui 2018. Cât privește situația importuri versus exporturi, situația este oarecum echilibrată, România a importat în primele șase luni 26.510 tone de produse din carne, în timp ce exporturile s-au situat la 26.326 tone.