O criză de ofertă la grâu, puțin probabilă anul acesta în ciuda scăderii producției

O criză de ofertă privitoare la grâu este puțin probabilă în acest an în România în ciuda scăderii producției estimate cu 10-15% față de 2021, arată un studiu realizat de Alinda Bănică Business Consultancy. O criză de ofertă la grâu, puțin probabilă anul acesta în ciuda scăderii producției

Exporturile de grâu din România au fost situate, în ultimii patru ani, la un nivel cuprins între 36% și 50% din producția totală, înregistrându-se un excedent semnificativ al producției de grâu în comparație cu nivelul consumului intern. Variațiile semnificative cu privire la nivelul exportului au fost generate și de calitatea producției de grâu, în anumiți ani existând cantități nepanificabile, fapt ce a condus la un transfer către consumul destinat animalelor.

Nivelul capacitații de depozitare (aprox. 29 de milioane de tone în întreaga țară) poate, în teorie, să acopere mare parte a producției de cereale (25-27 milioane de tone anual – grâu și porumb, principalele produse de agricultura românească). Cu toate acestea, depozitele nu sunt distribuite în funcție de producțiile obținute și nu toate pot asigura condiții optime de păstrare, ceea ce poate conduce la transferul anumitor cantități suplimentare direct către export.

Conform datelor existente la această oră (EU Data), producția de grâu în România, în 2022, se va situa puțin peste 10 milioane de tone, în scădere cu aproximativ 10% - 15% față de nivelul anului 2021.

Cu toate acestea, o criză de ofertă privitoare la grâu este puțin probabilă în țară, având în vedere nivelul ofertei cu mult superior cererii interne. În plus, există un potențial intern semnificativ de restructurare a culturilor (spre exemplu prin diminuarea suprafețelor de porumb și creșterea proporțională a celor de grâu, ca urmare a prețurilor în creștere cu privire la această cultură).

„Există, mai accentuat în ultima vreme, tendința de a avea un discurs care induce panică, iar subiectul exportului de materie primă, în special de grâne, este unul care stârnește discuții aprinse în spațiul public. Mai ales în astfel de perioade încărcate cu evenimente asupra cărora nu avem control, este indicat să păstrăm mintea deschisă și curiozitatea de a privi din mai multe perspective orice speță. Analiza noastră arată că o criză de ofertă privitoare la grâu este puțin probabilă în România, având în vedere nivelul ofertei cu mult superior cererii interne. Avem însă nevoie de continuarea investițiilor în ceea ce privește prelucrarea materiilor prime (inclusiv a grâului). Înființarea de facilități de producție ar putea conduce la o ofertă suplimentară la nivelul produselor procesate, pentru care cererea nu este total acoperită din producția internă”, declară Alinda Bănică, Principal Consultant în cadrul Alinda Bănică Business Consultancy.

Top sectoare de export ale României

Sectorul agrifood a ocupat, în 2021, locul 4 în top sectoare de export, cu o sumă de 1.492,45 milioane dolari, la jumătate din exportul de electronice pe care îl facem (ocupantul locului 1 în top sectoare de export, cu o valoare de 3,120.17 milioane dolari). După electronice, țara noastră exportă cel mai mult metale (2,202.05 milioane dolari) și servicii de transport (1,785.35 milioane dolari). Pe locul 5 în topul sectoarelor de export, după agrifood, se situează sectorul automotive (1,481.72 milioane dolari).

Germania este principalul destinatar al exporturilor din România (4,951.80 milioane dolari), urmată de Italia (2,441.74 milioane de dolari), Franța (1,686.29 milioane dolari), Marea Britanie (1,239.55 milioane dolari) și Olanda (1.049.12 milioane dolari).

Spre comparație, în Ungaria sectorul agrifood ocupă locul 7 în top 10 sectoare de export, cu o valoare de 1,334.47 milioane de dolari, iar în Bulgaria acest sector ocupă locul 3, cu o valoare de 1,115.81 milioane de dolari.

Alinda Bănică Business Consultancy este un advisory boutique independent, înființat în urmă cu 15 ani de către Alinda Bănică, antreprenor și profesionist cu o experiență de 20 de ani în domeniul financiar (asigurări, leasing, banking, management consulting).

Ciprian Roșca, Cramele Recaș: 2024 va fi ultimul an în care vom merge cu pași mici
Ciprian Roșca, Cramele Recaș: 2024 va fi ultimul an în care vom merge cu pași mici
Provocările par să fi devenit o tradiție a ultimilor ani, astfel încât 2024 nu putea face excepție de la regulă. Intrarea în vigoare a SGR...
PepsiCo investește 13 mil. dolari în fabrica de băuturi răcoritoare Dragomirești
PepsiCo investește 13 mil. dolari în fabrica de băuturi răcoritoare Dragomirești
PepsiCo, unul dintre liderii industriei de produse alimentare și băuturi, anunță o investiție de 13 milioane de dolari în instalarea unei...
Businessul Artesana, într-o nouă etapă de dezvoltare
Businessul Artesana, într-o nouă etapă de dezvoltare
După finalizarea investiției de șapte milioane euro într-o nouă unitate de producție, Artesana face trecerea spre o nouă etapă de dezvoltare,...
Analiză: 56% dintre companiile cu profil agricol, pe profit în anul pandemiei
Analiză: 56% dintre companiile cu profil agricol, pe profit în anul pandemiei
Numărul de companii care și-au raportat rezultatele financiare în 2020 a rămas foarte aproape de cel din anul anterior, respectiv 25.900 companii...