FacebookLinkedinYoutubeTwitter

Acasă > Știri > Prețul grâului, cel mai mare nivel din ultimii 13 ani în urma conflictului din Ucraina

Prețul grâului, cel mai mare nivel din ultimii 13 ani în urma conflictului din Ucraina

După ce Rusia a invadat Ucraina și a pus în pericol o sursă vitală de aprovizionare la nivel mondial, prețul grâului a urcat la cel mai mare nivel după 2008 având în vedere că cele două state sunt furnizori cheie pe piața cerealelor. Tranzacțiile făcute cu Rusia și Ucraina reprezintă mai mult de un sfert din comerțul mondial cu grâu, aproximativ o cincime din vânzările de porumb și 80% din exporturile de ulei de floarea soarelui, potrivit Bloomberg.

După atacul Rusiei asupra Ucrainei, contractele futures din Chicago au crescut cu până la 2,8%, până la un vârf de 9,6075 dolari pe bushel. Câștigurile au fost plafonate în cursul zilei de ieri, când prețurile au crescut cu maximul permis de bursă. De asemenea, au crescut și cotațiile pentru porumb și soia.

„Prețurile alimentelor sunt deja ridicate. O scumpire suplimentară a mărfurilor va duce la sporirea presiunilor inflaționiste”, declară Paul Bloxham, economist șef la HSBC Holdings Plc, citat de Bloomberg.

Conflictul din Ucraina îi determină pe marii producători să închidă operațiunile în zonă, cum este și cazul Bunge, după ce decizii similare au fost luate de Coca-Cola HBC, Nestle și Carlsberg. Bunge a suspendat operațiunile a două unități de procesare a semințelor oleaginoase din Ucraina și a închis birourile locale din cauza acțiunii militare.

Totodată, Archer-Daniels-Midland Co. a închis o fabrică de zdrobire a semințelor oleaginoase din Chornomorsk, un terminal de cereale din portul Odesa, șase silozuri și biroul său comercial din Kiev.

„Conflictul Rusia-Ucraina va avea ramificații mari pentru piețele globale de cereale și semințe oleaginoase. Un conflict la scară largă va duce la oprirea exporturilor din regiune, cel puțin pe termen scurt, din cauza blocajelor la transport maritim și a costului ridicat sau a lipsei de asigurare pentru nave”, spune Dennis Voznesenski, analist Rabobank citat de Bloomberg.

La nivel mondial, 33% din solul negru, considerat a fi cel mai fertil, se află în Ucraina și peste 70% din teritoriul țării este teren agricol, evaluat la peste 100 miliarde de dolari potrivit datelor publice. 
 

Știri asemănătoare

Adaugă comentariu nou

Imagine CAPTCHA
Introduceți caracterele din imagine.
Tracking Popular Content