Lavazza, cifră de afaceri de peste 3 mld. euro în 2023 la nivel de grup
Producătorul de cafea Lavazza a raportat pentru anul 2023 o cifră de afaceri de 3,1 miliarde de euro, marcând o creștere de 13% comparativ cu anul precedent. La acest rezultat a contribuit achiziția MaxiCoffee, care a întărit prezența internațională a Grupului Lavazza.
În ceea ce privește profitabilitatea, producătorul de cafea a raportat un EBITDA (profitul înainte de dobânzi, taxe, depreciere și amortizare) de 263 milioane de euro, în scădere față de 309 milioane de euro în 2022, cu o marjă de 8,6% față de 11,4% - marja obținută în 2022. Strategia grupului a fost aceea de a limita creșterile de preț la consumator într-un mediu inflaționist, absorbind o parte din creșterea costurilor în cadrul marjelor sale.
„În 2023, scenariul macroeconomic pentru industria noastră a fost foarte complex din cauza creșterii abrupte a costurilor cu materiile prime, cu prețuri la niveluri record pentru cafeaua verde și îndeosebi pentru Robusta. Cu toate acestea, am ales să ținem sub control creșterile de prețuri pentru a ne proteja consumatorii prin menținerea volumelor și sacrificarea profitabilității. Cu toate acestea, sănătatea financiară robustă a Grupului Lavazza ne-a permis să profităm de oportunități majore de piață și să livrăm creștere datorită achizițiilor cum a fost cea a companiei franceze MaxiCoffee, obținând astfel venituri record de peste 3 miliarde de euro”, a spus Antonio Baravalle, CEO-ul Grupului Lavazza.
Cifra de afaceri a înregistrat o creștere stabilă și continuă atât pe canalele de Home, cât și și Out-of-Home, și mai ales comerțul electronic, zonă care a avut o creștere de 28% comparativ cu 2022. Segmentul de cafea boabe continuă să crească și a fost și anul acesta cel mai dinamic din piață: luând în considerare cele 15 regiuni geografice principale în care operează grupul, segmentul a crescut cu 6,6% față de 2022, cota de piață a Grupului Lavazza crescând cu 9,1% față de 2022.
Din punct de vedere geografic, Grupul Lavazza a raportat o creștere în valoare a vânzărilor pe canalul de retail în toate piețele și mai ales în Statele Unite ale Americii (+9,8%), Polonia (+21%) și UK (+8,6%); Italia și Franța (piețele cele mai importante pe care activează grupul) au înregistrat și ele creșteri de 6,3% și respectiv 5,8%.
„Unul dintre punctele forte pe care le avem este abilitatea noastră de a ne diversifica activitatea, urmărind o strategie de creștere care să ne permită o prezență semnificativă în zone geografice și în piețe dintre cele mai diferite. Vom continua să monitorizăm piața internațională și să ne uităm la investiții strategice și sinergii care să contribuie la dezvoltarea noastră pe termen lung, implementând capacitatea competitivă și consolidând prezența noastră pe piața globală”, a punctat reprezentantul Grupului Lavazza.
Pentru 2024 Lavazza își propune să treacă peste dificultățile actuale, în același timp anticipând o întoarcere la condiții economice mai bune și având ca obiectiv principal recuperarea marjei operaționale brute.
„Acest proces va fi susținut de sacrificiile făcute în anii anteriori, baza noastră solidă de consumatori și clienți și o concentrare constantă asupra managementului financiar și operațional”, a adăugat Antonio Baravalle, CEO al Grupului Lavazza.
Înfiinţată în 1895 la Torino, Lavazza este deţinută de familia Lavazza de patru generaţii. Astăzi, Grupul Lavazza este unul dintre cei mai importanți jucători pe scena mondială a cafelei, cu un portofoliu de mărci de top care sunt lideri pe piețele respective, cum ar fi Lavazza, Carte Noire, Merrild și Kicking Horse. Este activă în toate sectoarele de afaceri și are operațiuni pe 140 de piețe, cu 8 fabrici în 5 țări și aproximativ 5.500 de colaboratori în întreaga lume.