La 1 februarie s-a dat startul oficial Loteriei bonurilor fiscale
1 februarie 2015 este data la care a luat startul oficial Loteria bonurilor fiscale, organizată de ANAF. Astfel, consumatorii care vor păstra bonurile fiscale primite de la comercianţi şi unităţi HoReCa în perioada 1 februarie - 29 martie vor putea participa la prima extragere a Loteriei bonurilor fiscale, organizată pe 13 aprilie (în a doua zi de Paşte). Valoarea totală a premiilor puse în joc la această primă extragere este de un milion de lei, după cum au precizat reprezentanţii Guvernului.
Orice persoană poate participa la loterie, nefiind impusă nicio limită legată de numărul câştigurilor validate/participant. Valoarea premiilor individuale se stabileşte prin împărţirea fondului de premiere la numărul de bonuri fiscale revendicate în termenul legal de 30 de zile de la data extragerii.
Participarea la Loteria bonurilor fiscale nu necesită înregistrarea bonurilor pe niciun site internet. Mecanismul de desemnare a bonurilor câştigătoare se bazează pe extragerea aleatorie de numere: un număr cuprins în intervalul dintre 1 şi 999 inclusiv, reprezentând valoarea totală a bonului fiscal (fără subdiviziunile leului), inclusiv taxa pe valoarea adăugată, şi un număr reprezentând data calendaristică ce trebuie să corespundă cu ziua emiterii bonului fiscal, aferentă lunii pentru care este organizată Loteria.
De exemplu, dacă la loterie vor fi extrase cifrele 23 si 500, atunci vor fi declarate câştigătoare toate bonurile emise pe data de 23 a lunii pentru care se organizează extragerea, cu valoarea de 500 de lei. Persoanele care deţin aceste bonuri vor trebui să meargă la ANAF pentru depunerea bonurilor în original, şi ulterior îşi vor primi premiul în bani.
"Ordonanţa mai prevede că, începând cu 1 martie, în cazul refuzului agentului economic de a emite şi înmâna bon fiscal, cumpărătorul să poată să nu achite bunul dobândit sau serviciul prestat, având în vedere că o tranzacţie nefiscalizată nu reprezintă altceva decât o încălcare a legii. Aşadar, cumpărătorul poate păstra bunul fără să îl mai plătească în cazul unui refuz al agentului economic de a emite bon fiscal", se precizează într-un comunicat transmis de Ministerul Finanţelor Publice.





