Jucătorii din piaţă încă mai speră ca Legea 321 să fie modificată
Au trecut aproape 6 luni de când Legea 150, de modificare a Legii 321/2009, a fost publicată în Monitorul Oficial, însă nici în prezent nu există normele ei de aplicare. Jucătorii din piaţa FMCG speră ca forma actuală a legii să fie modificată de noul Guvern. Practic, controversata Lege 321 este „în aer”, pentru că pe 15 ianuarie a expirat termenul în care Ministerul Agriculturii trebuia să aprobe setul de reguli pentru aplicarea acestui act normativ.
Pe 12 decembrie 2016, la o zi după alegeri, pe site-ul ministerului au fost publicate aceste norme, însă nu au fost aprobate.
Varianta publicată în decembrie anul trecut stabileşte că lanţul scurt de aprovizionare „implică relaţii comerciale între furnizor, un singur comerciant şi consumator” şi se aplică în cazul produselor proaspete, congelate şi procesate din carne, ouă, legume, fructe, precum şi tuturor tipurilor de miere, produse lactate şi produse de panificaţie.
“În mod normal, aceste norme ar trebui să fie aprobate zilele următoare. Dar din punctul nostru de vedere, aşa cum sunt formulate acum, aceste norme nu vor aduce un plus în piaţă ci multe minusuri. Noi am avut rezerve încă de la început legate de această lege, care nu a fost concepută corect. Noul Guvern ar putea modifica aceste reglementări printr-o Ordonanţă. Legea poate fi schimbată”, este de părere Mihai Vişan, directorul executiv al Federaţiei Patronale din Industria Alimentară, Romalimenta.
“Legea 51%” a fost foarte contestată de reprezentanţii marilor reţele de magazine din România, iar faptul că nici în prezent nu sunt aprobate normele metodologice ale legii, pentru Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR) pare a fi un semn bun.
“Ce rost mai au aceste norme metodologice de aplicare a legii din moment ce legea trebuie schimbată?! Noi sperăm ca noul Ministru al Agriculturii să privească altfel lucrurile şi să ajungem la un rezultat bun. Din ce am înţeles, încă de la numirea domnului Petre Daea, cei din Comisia pentru Agricultură din Camera Deputaţilor au sugerat că această lege trebuie schimbată. Actul normativ amestecă lucrurile foarte rău. Nu înţelegem de ce interesele unei ferme de familie sunt amestecate cu cele ale marilor producători sau procesatori. Pentru noi este clar, legea trebuie modificată”, declară şi George Bădescu, directorul executiv al AMRCR.
Modificările aduse Legii 321 au fost promulgate în luna iunie a acestui an de către preşedintele Klaus Iohannis şi au intrat în Monitorul Oficial pe data de 15 iulie, astfel că metodologia legii trebuia aprobată pe 15 ianuarie.
La sfârşitul anului 2016, fostul ministru Achim Irimescu afirma că legea nu este pe placul Comisiei Europene pentru că ar discrimina producătorii din Uniunea Europeană. De altfel, autorităţile de la Bruxelles au şi avertizat Guvernul de la Bucureşti cu privire la această lege.
În formula actuală, Legea 150 îi obligă pe comercianții cu cifră de afaceri mai mare de 2 milioane de euro să aloce minim 51% din spațiul disponibil la rafturile cu alimente proaspete (fructe, legume, carne) acelor produse aduse pe lanțul scurt de aprovizionare. De asemenea, noile norme interzic retailerilor încasarea de taxe și servicii de la furnizorii alimentari.



