Deputații aduc modificări importante „Legii 321”
Deputații din Comisia pentru Agricultură din Parlamentul României au readus în dezbatere celebra Lege 321/2009, care prevede obligativitatea retailerilor de a comercializa produse alimentare românești într-un procent de 51% - lege pentru care Comisia Europeană a declanșat în luna februarie procedura de infringement împotriva României. Unul dintre principalele amendamente aduse legii se referă la admiterea plăților pentru serviciile prestate de retaileri pentru furnizori.
Reprezentanții producătorilor alimentari și comercianților, împreună cu deputații din Comisia pentru Agricultură au dezbătut, pentru prima dată de la declanșarea procedurilor de infringement din partea Comisiei Europene, contreversata lege 321/2009.
Una dintre cele mai importante modificări ce ar putea fi adusă actului normativ se referă la posibilitatea furnizorilor de a solicita, contra cost, servicii din partea comercianților. „Deputații au propus ca plățile pentru prestarea serviciilor pentru furnizori să fie admise, aspect care era interzis. Ca atare, potrivit amendamentului propus de deputați, furnizorii pot solicita servicii precum transport, distribuție sau chiar și de marketing, pe care să le plătească retailerilor. Cred că acest amendament se va regăsi în noua formă a legii”, a declarat pentru Progresiv Aurel Popescu, președintele Patronatului din industria de morărit și panificație Rompan.
O altă modificare importantă ce ar putea fi adusă legii se referă la termenul de „produs românesc” ce ar putea fi schimbat în denumirea de „produs autohton”.
De asemenea, în noua formă a legii, în categoria „produselor autohtone” ar putea intra și produsele procesate pe teritoriul României, dar care pot conține ingrediente din alte țări. „Dacă în cazul legumelor sau fructelor lucrurile sunt foarte clare, în sensul că ele trebuie cultivate de către fermierii români pe teritoriul țării, în cazul produselor procesate în țara noastră nu se va specifica și proveniența materiei prime, ceea ce va permite ca aceste produse să aibă și ingrediente din alte țări”, declară Aurel Popescu. Potrivit reprezentantului Rompan, aceste amendamente au șanse foarte mari să facă parte din viitoarea formă a Legii 321. Dacă aceste amendamente vor fi aprobate de către deputații din Comisia pentru Agricultură, noua formă a legii va intra în plenul Camerei Deputaților.
Aceste modificări vin la patru luni de la declanșarea procedurii de infringement împotriva României, de către Comisia Europeană, pe tema acestei legi.
„Acest act normativ ridică probleme în ceea ce privește libera circulație a bunurilor. Aceeași lege le cere retailerilor să promoveze produse de origine românească, restricționându-le astfel deciziile comerciale cu privire la ce produse să plaseze la promoție, lucru care contravine articolului 49 din Tratatul de Funcționare a Uniunii Europene (TFUE - n.red). Potrivit acordurilor europene astfel de măsuri restrictive sunt permise numai pentru a proteja un interes public superior, cum ar fi sănătatea publică. România nu a furnizat dovezi că măsurile naționale sunt justificate și proporționale”, se arată în raportul Comisiei Europene din luna februarie, cu privire la Legea 321.



