CFA România: Inflația va rămâne ridicată pentru cel puțin încă un an
Pe fondul aversiunii la risc declanșată de invazia Rusiei în Ucraina, precum și a inflației ridicate, indicatorului de încredere macroeconomică al Asociației CFA România și-a continuat scăderea pentru a șasea lună consecutiv, atingând valori similare cu cele de la începutul pandemiei de COVID-19.
„Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA România a scăzut la valoarea de 32,9 puncte. Această situație s-a datorat în special scăderii, cu 5 puncte a componentei de anticipații, componentă care a înregistrat o scădere pentru a opta lună consecutivă. Anticipațiile inflaționiste au continuat să crească, participanții estimând că inflația va rămâne exprimată în două cifre cel puțin următoarele 12 luni”, explică Adrian Codirlașu, Vicepreședinte al Asociației CFA România.
Concret, rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni a continuat să crească, ajungând la o valoare medie de 11%.
Citește și: Estimările privind inflația, cel mai mare nivel din ultimul deceniu
În ceea ce privește cursul de schimb EUR/RON, peste 77% dintre participanți anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală), nefiind înregistrată nicio opinie de apreciere. Astfel valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0216 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,1121 lei pentru un euro.
Metodologie: Sondajul este realizat lunar de Asociația CFA România, de peste 11 ani, și reprezintă un indicator prin intermediul căruia organizația dorește să cuantifice anticipațiile analiștilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an. Sondajul este realizat în ultima săptămâna a fiecărei luni, iar participanții sunt membri ai Asociației CFA România și candidații pentru nivelurile II și III ale examenului CFA.