CFA România: Rata inflației, sub 10% abia peste un an de acum
Pe fondul anticipațiilor de încetinire puternică a economiei globale, indicatorul de încredere macroeconomică a înregistrat o scădere semnificativă, evoluție în concordanță cu scăderea la minime istorice a indicatorilor de încredere la nivel global, spun analiștii CFA România. Anticipațiile inflaționiste au continuat să scadă indicând posibilitatea ca rata inflației să scadă sub 10% începând cu luna octombrie 2023.
„Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA România a scăzut la valoarea de 34,7 puncte. Această situație s-a datorat scăderii cu 12,5 puncte a componentei de anticipații și cu 8 puncte a componentei de condiții curente”, explică Adrian Codirlașu, Vicepreședinte al Asociației CFA România.
Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni a scăzut, ajungând la o valoare medie de 9,59%. În ceea ce privește cursul de schimb EUR/RON, peste 81% dintre participanți anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel, valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0117 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,0797 lei pentru un euro. Ambele valori anticipate înregistrează o majorare față de exercițiul din luna august.
Potrivit datelor INS, rata medie a modificării prețurilor de consum în ultimele 12 luni (octombrie 2021 – septembrie 2022) față de precedentele 12 luni (octombrie 2020 – septembrie 2021) a fost de 11,8%. În cazul alimentelor, prețurile acestora erau cu 19,12% mai mari decât în septembrie 2021 și 16% mai mari decât la finalul anului trecut. Alimentele de bază bifează în continuare cele mai importante scumpiri, fie că vorbim despre pâine, ulei sau carne.
Metodologie: Sondajul este realizat lunar de Asociația CFA România, de peste 11 ani, și reprezintă un indicator prin intermediul căruia organizația dorește să cuantifice anticipațiile analiștilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an. Sondajul este realizat în ultima săptămână a fiecărei luni, iar participanții sunt membri ai Asociației CFA România și candidații pentru nivelurile II și III ale examenului CFA.