Aprozar, conceptul care mușcă din proximitate

Un business gândit ca un spațiu de relaxare. Așa au proiectat soții Ștefania și Mihai Guciu ideea unui Aprozar, un concept situat la parterul unui bloc din sectorul 4 al Capitalei, care reînvie modul în care erau comercializate legumele și fructele în trecut. Pe scurt, o alternativă la piețele agro-alimentare bucureștene sau la magazinele de proximitate ale marilor retaileri.

De 10 ani în antreprenoriat

Ștefania și Mihai Guciu au renunțat în urmă cu zece ani la joburile din corporații pentru a-și lansa propria afacere. Au început cu distribuția de consumabile în HoReCa, ambalarea produselor de unică folosință, oferirea de servicii de curățenie profesională, și au ajuns să ofere chiar și consultanță pe resurse umane. „Soția mea era brand manager pe România la o companie din retailul de fashion. Eu eram director operațional pentru două mall-uri din România și unul din Republica Moldova. În 2009 am decis să renunțăm la tot și să luăm calea antreprenoriatului. Stresul a fost principalul motiv la momentul respectiv. Acum conducem un grup cu 1.800 de angajați”, povestește Mihai Guciu.

Puzzle-ul a fost completat în luna septembrie a anului trecut de un nou business, gândit mai degrabă ca o „oază de relaxare”, după cum îi place antreprenorului să spună. Ideea conceptului Aprozar a apărut însă în urmă cu aproximativ doi ani. „În zona în care am locuit până anul trecut exista un magazin mic de legume și fructe, chiar lângă piață, iar noi de fiecare dată când doream astfel de produse, alegeam magazinul. Acesta avea aceleași produse autohtone, proaspete, dar păstrate în condiții de igienă mult peste condițiile oferite de piața agro-alimentară, cu un nivel de calitate și de prospețime mult peste cel oferit de marile lanțuri de retail”, povestește Ștefania Guciu.

Deschis la parterul unui bloc din sectorul 4, la adresa Calea Văcărești 242, Aprozar vine cu o abordare modernă a legendarului concept prin care cumpărătorii beneficiau în trecut de o ofertă variată de legume și fructe în imediata apropiere a locuinței. Cei doi antreprenori au amenajat spațiul de 75 mp (din care 50 mp suprafață de vânzare) după propriile idei, fără să colaboreze cu o firmă specializată. „Am gândit totul astfel încât să ne placă nouă și în primul rând, să fie diferit de piețe: un spațiu aerisit, curat, cu produse proaspete și cu prețuri rezonabile. Suntem în continuă mișcare și transformare, mereu experimentăm, ne mai vin idei, le încercăm, astfel încât la final ne dorim să ajungem la un concept autentic, care să ne aparțină în totalitate și pe care să-l dezvoltăm în cât mai multe locații”, punctează antreprenoarea.

Investiție de minim 20.000 de euro

Spațiul în care se află magazinul a fost ales după căutări care au durat aproximativ un an. Pe lista scurtă au existat și locații din cartierele bucureștene Titan sau Militari, însă nivelul chiriilor era foarte ridicat acolo. „Ne-am dorit să fie o locație într-un cartier bun, la parterul unui bloc, pe un bulevard intens circulat”, mai spune Ștefania Guciu. La capitolul investiții, soții Guciu precizează că o astfel de afacere poate fi deschisă cu un buget minim de 20.000 de euro. În cazul lor, sursa finanțării a fost reprezentată exclusiv de fonduri proprii. „Pentru a face un astfel de magazin îți trebuie un sistem de ventilație / răcire bine pus la punct, mai ai nevoie de o cameră frigorifică, o casă de marcat cu jurnal electronic. O investiție minimă, fără marfă, înseamnă 20.000 de euro. Având în vedere că nu sunt nici șase luni de când am inaugurat magazinul, încă nu am recuperat investiția. Conform planului de business și a vânzărilor de până acum, credem că o vom putea recupera în maxim 18 luni”, detaliază Mihai Guciu.

Pariul pe diversitatea ofertei

Acesta este unul dintre secretele unui astfel de business, potrivit soților Guciu. Astfel, aprovizionarea se face de la producători din Ilfov, Giurgiu, Teleorman, Dâmbovița sau Râmnicu Vâlcea pentru produsele românești, iar pentru fructele exotice antreprenorii colaborează cu importatori precum Microfruits. „Am încercat să ne aprovizionăm cu tot ce se poate – de la rucola, la sweetie, roșii de trei tipuri, salate, avocado, căpșuni. Încă de la inaugurarea unității ne-am ghidat după principiul că trebuie să acoperim o gamă cât mai mare de produse, astfel încât încercăm în permanență să avem o ofertă completă de legume și de fructe. Numărul de produse este în continuă schimbare, în funcție de sezon și de preferințele clienților. Este important să avem o ofertă variată, cu produse proaspete. Un vârf al sortimentației se atinge toamna. În general, clienții vor produse românești, vindem foarte bine cartofi (unde atingem rulaje de peste o tonă pe lună), toate soiurile de mere (Golden, roșii, verzi), verdeață, dar și avocado, banane sau ananas. Toamna se vând foarte bine toate soiurile de struguri. Avem însă și surprize plăcute din partea cumpărătorilor pensionari, care solicită uneori și produse mai exotice precum cartofi mov sau avocado roșu”, detaliază Mihai Guciu.

La fel de variat este și profilul cumpărătorului care trece pragul magazinului Aprozar – de la tineri studenți și corporatiști, mămici aflate în concediu de creștere a copilului, și până la pensionari. În medie, magazinul are 120-130 de clienți pe zi, număr care variază în funcție de mai mulți factori, precum zilele de salariu/pensie sau condițiile meteo. În weekend numărul de clienți crește până la 170 de persoane. „Targetul este de 300 de bonuri, dar vom ajunge acolo în timp. Pe lângă oferta variată de produse, programul nostru de funcționare este gândit astfel încât să acoperim nevoile tututor segmentelor de clienți. Deschidem în fiecare zi la ora 8 și închidem la ora 21.00. Duminica avem deschis până la ora 17.00”, mai precizează antreprenorul. În acest moment, coșul de cumpărături are o valoare medie cuprinsă între 12-16 lei.

Primul proiect de expansiune

Planurile de dezvoltare nu se opresc aici, cei doi antreprenori având pe listă deschiderea unei noi locații (cel puțin) în acest an. „Vrem să stabilizăm primul Aprozar și credem că vom ajunge până în luna aprilie a.c. la stadiul pe care ni l-am propus. Cele patru luni din anul 2018 au fost productive pentru noi și ne bucurăm că am reușit să ne acoperim toate cheltuielile, atât cu chiria, cât și cu plata salariaților. În 2019 am pornit la drum foarte optimiști și ne implicăm intens pentru a obține rezultate bune și a oferi clienților în continuare produse proaspete și variate. Vrem să mai deschidem 1-2 locații. Oamenii își doresc să mănânce mai sănătos, mai ușor, includ în alimentația zilnică mai multe legume și fructe, așadar există potențial pentru noi”, afirmă proprietarii Aprozar. Ei iau în considerare pentru extinderea conceptului „cartierele-dormitor ale Capitalei”, dar și zona Popești-Leordeni și cartierele noi. „Am făcut un calcul și credem că dacă vom avea trei locații în decurs de doi ani, putem ajunge chiar și la afaceri de un milion de euro pe an”, conchide Mihai Guciu.

Mircea Moga, Mega Image: În viitor, mizăm pe redefinirea conceptului de proximitate
Mircea Moga, Mega Image: În viitor, mizăm pe redefinirea conceptului de proximitate
În ultimii 25 de ani, piața de retail și FMCG a trecut printr-o transformare continuă, iar Mega Image a avut o contribuție semnificativă la...
Tendințe-cheie din ecommerce care vor îmbunătăți experiența clienților în 2025. Vezi mai multe pe revistaprogresiv.ro
Instrumentele care vor face din creștere un scenariu realist pentru eMAG și în 2024
Pentru eMAG, 2023 a fost un an mult mai bun decât estimase, în care investițiile și proiectele din ultimii trei ani au dat roade. Previziunile...
Andrei Popescu, Freshful: În ciuda provocărilor, ținta pentru 2023 este dublarea businessului
Andrei Popescu, Freshful: În ciuda provocărilor, ținta pentru 2023 este dublarea businessului
Cu 73.000 de mii de clienți unici la finalul lui 2022, Freshful pariază în continuare pe cartea creșterii, miza pentru anul acesta fiind una...
Aprozar, conceptul care mușcă din proximitate [GALERIE FOTO]
Aprozar, conceptul care mușcă din proximitate [GALERIE FOTO]
Un business gândit ca un spațiu de relaxare. Așa au proiectat soții Ștefania și Mihai Guciu ideea Aprozar, un concept situat la parterul unui...