Athanasios Giannousis, Director Comercial Olympus Foods: Mă aștept să resimțim cu toții mai intens efectele pandemiei
„Incertitudine”, „schimbări”, „adaptarea strategiei comerciale”, „linie ascendentă”. Acestea sunt doar câteva dintre cuvintele folosite de Athanasios Giannousis, Director Comercial Olympus Foods, pentru a descrie anul 2020, dar și evoluția companiei.
Pentru 2021 rămâne o singură întrebare: cât de mult va trebui producătorul să-și ajusteze strategia de business pentru a menține ritmul de creștere în contextul în care o nouă criză pare a fi după colț?
După un 2019 cu o creștere accelerată la nivelul cifrei de afaceri, cum arată anul 2020 pentru Olympus Foods?
Anul 2020 a fost un an plin de provocări și neprevăzut pentru toate industriile. Ne-am adaptat constant la realitățile pieței, încercând să ne păstrăm pe o linie ascendentă în termeni financiari. Am reușit să abordăm o strategie de business care ne-a permis să creștem cifra de afaceri a companiei până la pragul de 110 milioane de euro.
În plus, pentru că obiectivul companiei este de a păstra un ritm de creștere, în linie cu dezvoltarea corespunzătoare a businessului, încă de la intrarea pe piața din România, Olympus Foods a investit constant în noi facilități, linii de producție, tehnologizare, valoarea totală a investițiilor depășind 130 de milioane de euro. Anul trecut, am alocat peste 5 milioane de euro în diverse paliere de business: o nouă linie de îmbuteliere a laptelui, am optimizat spațiile de depozitare și utilități și am făcut trecerea la sistemul SAP.
2020 a venit cu schimbări considerabile în comportamentul de consum. Care sunt categoriile care ocupă primele poziții în topul creșterii?
Românii s-au axat pe alegerea produselor care să le satisfacă nevoile de bază, produse pentru care deja și-au format o afinitate. Referindu-mă la portofoliul Olympus Foods, consumatorii au ales, în special, lactate de bază, care pot fi folosite cu ușurință în rețete, precum și produse cu termen de valabilitate cât mai lung, pentru a reduce frecvența cumpărăturilor.
Cele mai importante creșteri au fost în categoria de brânzeturi și lapte de vacă. Pe un trend ascendent, dar cu o creștere moderată, au fost și categoriile în care suntem lider de piață: iaurtul cu specific grecesc, sucurile naturale și telemeaua vrac.
A fost nevoie să vă ajustați strategia de business pentru a depăși cu bine anul 2020?
În 2020, principala provocare pe care am întâmpinat-o a fost strâns legată de adaptarea corespunzătoare a strategiei noastre comerciale într-un timp foarte scurt. Iar principalul obiectiv pe care l-am avut în vizor în gestionarea tuturor activităților a fost de a prioritiza și a asigura volumul de produse necesar în conformitate cu cerințele pieței.
Dacă priviți spre anul trecut, care a fost cea mai bună decizie de business pe care ați luat-o?
Dacă până în 2020, planurile de business și de marketing se concentrau pe lansări în noi categorii și investiții în linii noi de producție, anul trecut ne-a provocat să avem mai multă deschidere spre adaptabilitate. Am dezvoltat și implementat planurile strategice de business în timp real, adaptându-ne constant la nevoile identificate în rândul consumatorilor și ne-am concentrat pe susținerea volumelor pentru produsele lactate de bază.
Mai mult ca oricând, în 2020 cumpărătorii s-au orientat către magazinele de proximitate. Cum v-ați adaptat la această schimbare?
Într-adevăr, încă de la începutul pandemiei, consumatorii s-au orientat, îndeosebi, către magazine de proximitate din dorința de a eficientiza timpul petrecut pentru achiziționarea produselor de strictă necesitate. În ultimii ani, ne-am dezvoltat și componenta de comerț tradițional, iar acest lucru a funcționat cu siguranță în favoarea noastră, acest canal deținând o cotă de piață semnificativă.
Anul acesta, ne bucurăm că am reușit să investim într-un număr considerabil de frigidere dedicate, destinate acestui canal de vânzare, pentru a ne poziționa și mai puternic în rândul consumatorilor și pentru a crește volumul vânzărilor pe acest segment. În ceea ce privește schimbările din piața de retail, am încercat să răspundem prompt nevoilor identificate în rândul consumatorilor noștri, prin promoții atractive, volume mari la produsele de bază și prin aprovizionarea constantă a rafturilor.
În ultimii ani, Olympus Foods a intrat în două categorii noi: băuturi vegetale și ceaiuri. Ce a stat la baza acestei decizii și ce performanțe înregistrați?
Interviul complet poate fi citit aici.

