Nicolae Palfi, Vicepreședintele Romaqua Group: Anul de 1 miliard de lei pentru companie
În contextul în care rândul companiilor mari cu acționariat românesc se subțiază de la un an la altul, antreprenorii din spatele businessului Romaqua Group continuă să parieze pe potențialul pieței locale. În ultimii doi ani investițiile s-au ridicat la peste 25 de milioane de euro, iar 2020 nu face nici el excepție. Mai mult, acesta este anul în care compania va depăși pragul de un miliard de lei cifră de afaceri, anticipează Nicolae Palfi, Vicepreședintele Romaqua Group.
2018 a fost un an record din punctul de vedere al rezultatelor financiare. Ați reușit să păstrați trendul și în 2019?
Suntem ușor în urmă față de rezultatele din 2018, iar scăderea a fost generată de temperaturile mai mici din sezonul cald de anul trecut. Cel mai probabil vorbim despre un declin al cifrei de afaceri de 2,5% comparativ cu 2018. Dacă ne uităm însă la evoluția categoriilor în care activăm, în aceeași perioadă, la apă minerală am avut un plus de peste 8%, conform datelor de piață Market Vector, la băuturi răcoritoare creșterea a oscilat între 3% și 10%, iar la bere vânzările au raportat un declin de 3%. S-au dus vremurile în care consumul de bere era exploziv.
Dincolo de impactul sezonalității, sunt și alți factori care au influențat dinamica businessului în anul care a trecut?
Putem spune că 2019 a fost un an complicat din punctul de vedere al situației politice, iar consumatorul a acționat ca atare, punând de-o parte bani albi pentru zile negre, lucru care s-a văzut în consum. Însă în cazul
nostru, faptul că nu am mai avut atâtea zile călduroase sau temperaturi atât de mari ca în 2018 a fost factorul principal al declinului vânzărilor. Spre exemplu, în august 2018 am reușit să vindem aproape 92 de milioane de litri de băuturi într-o singură lună, pe când anul trecut ne-am apropiat de 70 de milioane de litri. Deci diferența vine cumva din luna august pentru că față de anul 2018, volumic suntem în urmă cu circa 20 de milioane de litri. Nu este o cantitate mare pentru noi, în condițiile în care am ajuns la pragul de 750 de milioane de litri de lichide îmbuteliate și vândute, dar aceasta a făcut diferența.
Cum a arătat 2019 din perspectiva profitabilității?
Profitabilitatea a fost și ea puțin mai mică anul trecut față de 2018, pe seama investițiilor realizate în ultimii doi ani. În 2018 am accesat un program de finanțare pe bază de ajutor de stat, o investiție de 13 milioane de euro în fabricile din Borsec unde au apărut trei hale noi, o hală nouă de producție și două linii de îmbuteliere. Am continuat investițiile pe aceeași linie de finanțare și anul trecut, banii fiind direcționați în optimizarea activităților din Bușteni. Am dezvoltat o fabrică nouă, de 7.000 de mp care nu va îmbutelia decât apa plată Aquatique și aici avem acum cea mai mare linie pentru ambalajele de 5 litri, cu o capacitate de îmbuteliere de 8.000 de bucăți pe oră. Suntem în curs de finalizare cu această investiție, valoarea fiind tot de 13 milioane de euro.
Cum a performat în ultimii ani Aquatique? Era nevoie de o investiție atât de mare în susținerea capacității de producție pentru acest brand?
Investiția era necesară pentru că în vechea fabrică, unde îmbuteliam Aquatique și sucuri Giusto, avem două linii de îmbuteliere, iar sucul a crescut constant în ultimii 6 ani și începeam să avem probleme în timpii de producție pe apă minerală. Când am depășit pragul de 100 de milioane de litri ne-am dat seama că este nevoie de o investiție care să ne ofere autonomie pentru următorii 7-8 ani. De altfel, dacă ne uităm la importanța categoriilor în totalul businessului Romaqua Group, din punctul de vedere al volumelor, apa minerală generează în jur de 65%, restul de 35% fiind împărțit între bere și băuturi răcoritoare.
Principalii dvs. competitori din categoria apei minerale s-au orientat către produse baby și sport. Să ne așteptăm și din partea Romaqua la o orientare către segmente de nișă?
Avem în portofoliu o mulțime de ambalaje și studiem toate variantele, însă fără să neglijăm cotele de piață pe care le are fiecare ambalaj în parte. În cazul segmentului de produse baby, deși este o piață foarte pretențioasă, nu poate să devină scumpă. Vom scoate aceste produse în momentul în care putem controla costurile, astfel încât să fim competitivi în piață. Luna aceasta vin utilajele de completare și vom lansa cât de curând pe piață ambalajul de 1 litru, iar dopul sport-cap va fi lansat probabil în primul trimestru din 2020. Nu rămânem cu nimic în urmă, însă toate lansările sunt corelate cu prețul. Suntem o companie dinamică și avem planuri de extindere și în alte categorii. Categoria de juice-uri rămâne pe listă, însă așteptăm să vedem rezultatul pentru o anumită linie de îmbuteliere. Acum avem trei categorii pe care le studiem cu atenție, apropiate celor pe care le stăpânim foarte bine.
Ce așteptări aveți de la 2020? Ar trebui să fie un an mai bun sau din contră?
Bunica spunea să ne rugăm să fie pace. Așa că sper să fie pace din toate punctele de vedere – politică, economică – ca să ne putem vedea de treabă. Dacă vom avea un mediu de afaceri predictibil, vom reuși să generăm cifre de afaceri mai mari, ceea ce înseamnă taxe și impozite mai mari de plătit, deci statul devine mai prosper. 2020 va fi anul în care vom depăși pragul de 1 miliard de lei cifră de afaceri netă și dacă va fi un sezon bun nu mai contează nimic, pentru că oamenii vor aloca bani pentru consum. Din punctul de vedere al profitabilității, o creștere de 10-15% a businessului ar putea să ne aducă o creștere a profitului de 25-30%. Însă nu ne-am setat o țintă în sensul acesta. La noi, profitul trebuie să asigure o creștere a capitalului circulant și a posibilităților companiei de a face față cu bani proprii oricărei situații întâlnite în piață.
Cum arată lista de priorități la capitolul investiții, pentru 2020?
Este foarte posibil să dăm drumul la îmbutelierea de apă plată și la Stânceni și atunci, pe lângă cele trei linii, să mai achiziționăm o linie pentru apă plată la 5 litri, astfel încât să creștem cifra de afaceri și pe acest brand. În plus, vorbim despre investiții de circa 10 milioane de euro în logistică.
Care sunt cele mai mari probleme cu care vă confruntați în piață și cum încercați să diminuați impactul acestora asupra businessului?
Costurile la utilități devin din ce în ce mai mari și inexplicabile. România care are atâtea resurse plătește costuri de utilități mai mari decât Germania care nu are resurse naturale. Și dacă ne uităm la preț, în afară o marcă iese la raft cu un preț de 0,9 euro, iar în România cu 0,5-0,6 euro. Diferența aceasta de preț, atunci când îmbuteliezi milioane de litri pe an, înseamnă foarte mult.
Tot la acest capitol merită menționată și legea apelor minerale, dar care cred că se va rezolva. Legea a trecut de 4-5 comisii la Camera Deputaților, luând aviz pozitiv, așa că mă aștept ca în primul trimestru să fie aprobată. Lucrurile vor deveni astfel mult mai clare pentru toate categoriile de apă îmbuteliată. De exemplu, acum apa minerală plătește redevențe la stat, celelalte ape îmbuteliate nu plătesc nimic. Condițiile de intrare în piață trebuie să fie aceleași pentru toată lumea. Din punctul de vedere al redevențelor, România este undeva sus, cu un nivel de 4 euro/1.000 litri sau 8 euro/1.000 litri pentru companiile care au contract cu Societatea Națională a Apelor Minerale. Sunt țări precum Marea Britanie unde se plătesc redevențe de 10.000-12.000 de lire pe an sau Italia și Franța unde nivelul este de 2 euro/1.000 litri.
Cum vedeți extinderea accelerată a marilor lanțuri de magazine și impactul acesteia asupra businessului Romaqua?
Greu de spus, pentru că de multe ori nu știi care sunt planurile marilor lanțuri de magazine și mă gândesc acum la Real, Billa, XXL, Plus Discount, exituri pe care nu le anticipam. În cazul nostru, canalul de retail modern generează 30-35% din total business, diferența fiind reprezentată de comerțul tradițional. Pentru noi comerțul independent are un rol important în business. Dacă retailerii locali sunt bine aprovizionați și mercantizați, vor putea ține pasul, pentru că piața se împarte fără probleme între cele două canale, oricât de expansivi sunt retailerii internaționali.