Mihai Neagu, Perla Harghitei și Tușnad: „Nu decelerăm ritmul de creștere, dar nici eforturile și nici acțiunile”

Cu toate că măsurile legislative și transmiterea lor într-un mod mai puțin transparent îngreunează la scenă deschisă toată activitatea mediului de business, Grupul Perla Harghitei și Tușnad rămâne în linie dreaptă cu planul de investiții de 50 de milioane euro și nu decelerează ritmul de creștere a businessului nici anul viitor, mizând pe un avans de două cifre la nivel de volume, spune Mihai Neagu, CEO al celor două companii. Mihai Neagu, Perla Harghitei și Tușnad: „Nu decelerăm ritmul de creștere, dar nici eforturile și nici acțiunile”

Cum arată bilanțul anului 2023 pentru piața de apă îmbuteliată și, implicit, pentru Grupul Perla Harghitei și Tușnad? Sunteți în linie cu obiectivul setat la început de an?

În contextul în care piața de apă îmbuteliată a crescut în primele nouă luni cu 4-5% în volum, îndrăznesc să spun că cifrele noastre arată bine. Vom încheia anul acesta cu un plus de 15-20% pentru Apemin Tușnad, la nivel de volume, în timp ce pentru Perla Harghitei avansul va fi de 15%, prin comparație cu 2022. Și mă raportez la volume, pentru că, valoric, în contextul indexărilor de preț, nu avem o imagine corectă. Dar ca să răspund la întrebare, ne așteptăm la o cifră de afaceri de 95 de milioane de lei pentru Apemin Tușnad și 130 de milioane de lei pentru Perla Harghitei, ceea ce înseamnă trei-patru puncte procentuale peste creșterea raportată la nivel de volume.

Ce v-a ajutat să mențineți ritmul de creștere și, la polul opus, de unde au venit cele mai mari piedici anul acesta?

Sunt de doar patru luni aici, dar am găsit două companii bine organizate. Și dacă la Apemin Tușnad vorbim de o continuitate la nivel de management, la Perla Harghitei au fost multe modificări în ultimii doi ani, dar am găsit o companie motivată să genereze rezultate. Peste toate, cred că acționariatul în sine a avut un rol crucial în această performanță pentru că e un acționariat care înțelege foarte bine industria și contextul economic și e foarte receptiv la toate propunerile echipei de management. Ce am făcut concret? Am lucrat mult la partea calitativă a execuției și oamenii au început să urmărească indicatorii de performanță într-un mod diferit, s-au făcut investiții în tehnologie și am demarat o campanie media care a adus un tonus nou la nivel de organizație.

De partea cealaltă, impredictibilitatea este cuvântul ultimilor ani și cred că vom rămâne în același registru. Măsurile legislative și transmiterea lor într-un mod mai puțin transparent creează foarte multă confuzie și îngreunează la scenă deschisă toată activitatea mediului de business. La început de an am avut criza energetică și impactul s-a simțit în creșterile de costuri operaționale. Dar, cumva, toate aceste amenințări ne provoacă să găsim soluții.

Afacerile Perla Harghitei, creștere de 20% în 2023
Afacerile Perla Harghitei, creștere de 20% în 2023
Perla Harghitei, una dintre cele mai importante companii de îmbuteliere de apă minerală naturală din România a...
Gabriela Ionescu, Perla Harghitei & Apemin Tușnad: „Prefer îndrăzneala în locul fricii de a greși”
Gabriela Ionescu, Perla Harghitei & Apemin Tușnad: „Prefer îndrăzneala în locul fricii de a greși”
Un om curios, Gabriela Ionescu, Marketing Director al Grupului de firme Perla Harghitei și Apemin Tușnad, și-a...

Dacă ne oprim la inflație, principala provocare la nivel de piață, ce impact a avut asupra categoriei și asupra obiceiurilor de consum?

Prețurile au crescut double digit în piața de apă îmbuteliată, dar noi, în România, încă nu avem un preț corect al apei pentru că suntem privilegiați. Noi ne-am născut cu apa minerală, spre deosebire de alte țări care valorifică altfel această resursă și o taxează în mod diferit. Pe de altă parte, consumatorul a fost obișnuit cu un anumit nivel de preț și, odată cu inflația, a apărut o reorientare a consumatorilor care, de multe ori, au renunțat la calitate în favoarea prețului. Deci a existat o creștere a segmentului de apă de izvor și apă de masă, dar și spre private label, care reprezintă 15% din categorie.

Anul acesta ați anunțat investiții de circa 50 de milioane de euro pentru următorii cinci ani la nivel de business. Sunteți în linie dreaptă cu planul de investiții sau contextul de business v-a obligat să schimbați strategia de investiții?

Suntem în linie dreaptă cu investițiile, iar modul în care urmărim CAPEX-ul și implementarea investițiilor este în aceeași linie cu modul în care discutăm despre venituri. Pentru Apemin Tușnad dublăm capacitatea de depozitare anul acesta și planificăm o linie nouă de îmbuteliere, iar pentru Perla Harghitei am instalat deja o linie nouă de deferizare, o investiție de aproximativ șase milioane de euro. Acestei investiții i se adaugă achiziția a șase tancuri de depozitare cu o capacitate de 150 de metri cubi, ceea ce ne ajută să fim mai eficienți din punctul de vedere al risipei și să minimizăm risipa de apă minerală naturală. Avem 1,5 kilometri de conductă prin care noi aducem apa. Dacă nu instalăm aceste tancuri, în momentul în care schimbăm producția, va trebui să aruncăm 10 metri cubi de apă, care înseamnă undeva la 5% pierdere din total business. Anul viitor, din acest buget de 50 de milioane de euro, avem CAPEX de 15 milioane de euro. Respectăm masterplanul stabilit și cred că rezultatele pe care le obținem în urma acestor investiții ne încurajează să continuăm. În momentul în care investești și vezi că rezultatele vin mai repede decât ai anticipat, începi să grăbești un pic ritmul de dezvoltare.

Ce așteptări aveți odată cu finalizarea acestor investiții? Rămâne 2024 sub semnul creșterii?

Pentru anul viitor estimăm o creștere double digit la nivel de volume. Nu decelerăm ritmul de creștere, dar nici eforturile și nici acțiunile. Dacă ne uităm la piață, există o trecere de la apa carbonatată la apa plată, 70% din vânzările de apă îmbuteliată fiind realizate pe acest segment. Noi avem o segmentare puțin diferită, la noi segmentul de apă minerală naturală plată reprezentând 40% din vânzări. Deci avem un teritoriu pe care ne putem lupta destul de bine dacă ne gândim la oportunitățile de creștere. În acest moment, grupul este în top cinci jucători cu cotă de piață de 9%, și suntem numărul doi în segmentul de apă carbonatată, cu o cotă de piață de 19%, și numărul unu pe segmentul de apă minerală parțial carbonatată.

Ciprian Roșca, Cramele Recaș: 2024 va fi ultimul an în care vom merge cu pași mici
Ciprian Roșca, Cramele Recaș: 2024 va fi ultimul an în care vom merge cu pași mici
Provocările par să fi devenit o tradiție a ultimilor ani, astfel încât 2024 nu putea face excepție de la regulă....
Mihai Neagu, numit Director General al Perla Harghitei și Apemin Tușnad
Mihai Neagu, numit Director General al Perla Harghitei și Apemin Tușnad
Grupul de companii Perla Harghitei și Apemin Tușnad, unul dintre cei mai mari producători de apă minerală...

Cum vedeți consolidarea pieței locale de retail și cum vă adaptați strategia de business la mișcările recente?

Cred că acest fenomen de consolidare va continua, aspect care vine la pachet cu contracția pieței tradiționale. Dacă ne raportăm strict la businessul nostru, cele două canale au ponderi egale, în condițiile în care la nivel de total piață segmentul de modern trade generează 70%. Avem deci un split ușor diferit, pe care, din nou, îl transpunem în oportunități. Până acum nu am fost listați cu brandul Perla Harghitei în două rețele importante din piața retailului modern. Anul acesta am raportat în retailul modern o creștere de 33% la Perla Harghitei și un plus de 35% pentru Tușnad. Anul viitor mă aștept să avem o dinamică și mai bună, susținută de o execuție calitativă a portofoliului nostru în canalul modern trade. În ceea ce privește canalul de retail independent, mai avem ceva puncte de câștigat în termeni de distribuție numerică și ne bazăm, în continuare, pe buna colaborare cu partenerii din acest canal pentru a continua performanța pozitivă.

Dincolo de aceste aspecte care vor contribui la menținerea trendului ascendent, cum arată lista de priorități pentru anul viitor?

Piața de apă îmbuteliată a crescut single digit în ultimii zece ani și cred că vom rămâne în zona aceasta de plus 4-5% dacă noi, jucătorii din industrie, nu vom face ceva consistent legat de cultura de hidratare corectă. În România, consumul de apă îmbuteliată mai are încă de recuperat față de media Europei. Legat de planurile noastre, avem aceste sincope pe care le-am menționat (dezvoltarea în retailul modern – n.r.), dar lucrăm și la partea de reorganizare internă, în sensul că întărim forța de vânzări și sunt multe oportunități în zona de organizare operațională pe care le avem, și vom continua să îmbunătățim zona de eficiență prin tehnologii și digitalizare. Pe lista proiectelor pentru anul viitor este și relansarea brandului Tiva, o apă carbonatată care joacă bine pe segmentul de apă minerală carbonatată în ambalaj de sticlă. Tiva nu a fost un brand cu distribuție națională și, după rebranding, avem de lucru la acest aspect. Segmentul de apă carbonatată la sticlă de sticlă este o zonă pe care suntem bine poziționați (avem peste 60% din piață), dar este încă loc de creștere. În plus, există o cerere fantastică la export. Pentru noi însă, acest lucru este în zona „nice to have”. Exportul reprezintă 1% din business, dar avem încă mult de lucru pe piața locală și sunt încă multe oportunități de creștere.

Apemin Tușnad estimează afaceri în creștere și a bugetat investiții de peste 46 mil. lei în următorii trei ani
Apemin Tușnad estimează afaceri în creștere și a bugetat investiții de peste 46 mil. lei în următorii trei ani
Apemin Tușnad, una dintre cele mai importante companii din categoria apelor minerale naturale, care îmbuteliază...
Mihai Voicu, Bergenbier: Canalizăm o bună parte din investiții pe segmentul de produse premium
Mihai Voicu, Bergenbier: Canalizăm o bună parte din investiții pe segmentul de produse premium
2022 a fost un an „normal” de impredictibil și de provocator, spune Mihai Voicu, Director General Bergenbier S.A.,...