În așteptarea unui nou an cu surprize
Într-un an în care consumatorii au dezvoltat noi obiceiuri și mulți jucători din FMCG au fost nevoiți să își ajusteze procesele, una dintre constante a fost consumul de dulciuri.
Stephane Batoux, Head of International la ETi European Food Industries, vorbește despre cum se așteaptă să evolueze piața de FMCG din România în 2021.
Dacă vorbim despre tendințele de consum, ce schimbări ați remarcat anul acesta și la ce să ne așteptăm în următoarea perioadă?
Există un impact social adus de pandemie, iar acest lucru se va traduce printr-o reducere a puterii de cumpărare, motiv pentru care va exista și în continuare tendința de a căuta „value for money”. În același timp, am văzut că în momentele dificile consumatorii au continuat să aleagă brandurile care le plac.
Există un efect dublu asupra minții consumatorului. Mai întâi, continuă să aleagă brandurile de top și cu produsele pe care le știu și cred că mentalitatea din spate este că nu vor să își asume riscuri când vorbim despre gust pentru că există posibilitatea ca acel gust nou să nu fie pe placul lor. În al doilea rând, dacă ar trece la alte mărci, ar trece la un raport calitate-preț bun sau la downtrading, doar pentru a reduce și a-și ajusta coșul la puterea de cumpărare.
În 2020, cum era de așteptat, fiind o perioadă de presiune economică, categoria de private label a avut cea mai dinamică creștere în rândul discounterilor și a magazinelor de proximitate. De asemenea, private labelurile au câștigat teren și în ceea ce privește hypermarketurile. Mai mult, promoțiile s-au intensificat în ultima perioadă a anului trecut, iar aceste tendințe vor continua și anul viitor. Piața de e-commerce FMCG va continua să crească, deoarece o bună parte dintre consumatori s-au orientat către online. Creșterea a început încă din 2020, datorită pandemiei, atât la nivel de noi utilizatori, cât și la nivel al frecvenței de cumpărare.
Dulciurile sunt în continuare pe lista de cumpărături?
Nu cred că oamenii vor înceta să mănânce lucruri pe care le apreciază. Nu este vorba atât de mult de a le consuma, ci de felul în care le consumi, de frecvența cu care le consumi și de ceea ce faci pe lângă asta. Dacă rămâi așezat 24 de ore pe zi și mănânci doar dulciuri, este o problemă. Dacă ești activ, faci mișcare și mănânci din când în când dulciuri, asta nu este o problemă. Deci, există această tendință de healthy, dar în același timp piața dulciurilor a crescut cu 5% în 2020. Așadar, oamenii mănâncă dulciuri și vor continua să mănânce dulciuri – așa aș rezuma tendințele din România.
Cât de mult v-a afectat scăderea achizițiilor de impuls?
Impactul a existat și în ETi, dar am reușit să compensăm prin inovații, prin introducerea de noi produse, noi branduri. Am luat, de asemenea, unele poziții în magazine și am pariat pe canalele către care au migrat consumatorii, deoarece este evident că au migrat de la hypermarketuri către canale de proximitate, discounteri și comerț tradițional. Drept urmare, am luat poziții în acele canale și am compensat scăderea achizițiilor de impuls.
Care au fost produsele vedetă din portofoliul ETi în 2020?
Cel mai dinamic segment a fost cel al napolitanelor unde am lansat napolitana Dare (Glazurate și simple).
Deoarece ați menționat migrarea către proximitate, credeți că acest trend se va manifesta în continuare în 2021?
Nu cred, și vă voi spune de ce. Înainte de pandemie, oamenii se bucurau să meargă la hypermarket, deoarece acesta oferă o experiență de cumpărături. Există multe inovații care sunt de obicei aduse de retaileri în hypermarketuri. Cred că oamenii vor să se întoarcă la acea experiență de cumpărături, prin urmare nu cred că acesta este sfârșitul hypermarketului. Pe măsură ce pandemia va dispărea, cred că oamenii se vor întoarce la acest canal de vânzare.
Interviul integral poate fi citit aici.