Verdino Foods, un business gândit pentru „export”

Pe măsură ce produsele plant-based își fac tot mai mult loc în alimentația consumatorilor, Verdino Foods culege roadele pariului pus acum patru ani pe o categorie încă nouă pe piața locală. La doi ani de la demararea producției, brandul Verdino a atins vânzări de 11 milioane de lei, iar pentru anul acesta ținta este triplarea businessului. Arma secretă pentru această evoluție? Exporturile. Mai multe detalii despre cum arată strategia companiei în următorii trei ani aflăm de la Eberhart Răducanu, unul dintre fondatorii Verdino Foods și CEO-ul companiei. Verdino Foods, un business gândit pentru „export”

Pentru cei care nu știu deja, spuneți-ne, succint, cine este Verdino Foods?
Verdino Foods este rezultatul a patru ani de muncă, iar brandul Verdino este fundația pentru o categorie complet nouă de produse și suntem mândri că „mâncarea viitorului” se produce și în România. Dar ca să punem lucrurile în context, în 2017 am preluat fabrica Salconserv, am demarat producția la sfârșitul anului 2018, încheind 2019 cu o cifră de afaceri de 8,3 milioane de lei și 80 de angajați. Suntem primul producător local care face preparate vegetale din proteină de mazăre și, într-un timp relativ scurt, am dezvoltat 52 de produse, împărțite în trei categorii: fresh, ultra fresh și congelate. Vorbim despre produse precum parizer, crenvurști, până la burgeri, chiftele, mici sau „carne” tocată.

Despre ce investiție vorbim și ce nevoi au fost din punctul de vedere al adaptării capacității de producție?
Doar pentru anul trecut vorbim despre o investiție de 3 milioane de euro, bani alocați în zona de cercetare și dezvoltare produse, în echipamente de producție, dar și în oameni. Însă noi am mizat foarte mult pe zona de research & development. Inovația este cheia succesului într-un business la început de drum și noi pe asta ne bazăm. În plus, dacă ne uităm la feedbackul pe care l-am primit de la partenerii cu care lucrăm pentru export, demonstrează că suntem pe drumul cel bun. Au fost impresionați că o companie așa de tânără, într-o perioadă dificilă, cum este pandemia, a reușit să dezvolte o gamă de produse extinsă, care a prins foarte bine la consumatori.

Ce v-a determinat totuși să investiți într-o categorie la început de drum?
Toate oportunitățile și ritmul de creștere a categoriei la nivel mondial. Piața de carne este evaluată la 1,3 trilioane de dolari și devine din ce în ce mai clar că în curând nu vom avea necesarul de carne raportat la populația globului și la consum. Iar alternativele vegetale la produsele din carne au atras în ultimii ani tot mai mulți consumatori. În Marea Britanie, cea mai dezvoltată piață în ceea ce privește consumul de produse plant-based, vânzările în retail au ajuns la aproape un miliard de euro, în timp ce în Germania, piața de meat alternative a ajuns la 357 de milioane de euro, iar în Olanda la 174 de milioane de euro. Iar acestea sunt doar câteva exemple ca să înțelegeți ritmul de dezvoltare a pieței. În România, piața este la început de drum, cu o valoare de 5 milioane de euro, potrivit datelor Nielsen.

Estimările inițiale prevedeau o creștere de 50% a cifrei de afaceri în 2020 față de 2019. Cum arată însă bilanțul pentru anul trecut?
Într-adevăr, noi am bugetat o cifră de afaceri de 12 milioane de lei și am încheiat anul cu 11 milioane de lei. Suntem aproape de obiectivul setat. Principala barieră în atingerea targetului a venit de la segmentul de food service, care a performat mult sub așteptările noastre. Însă având în vedere contextul, suntem mulțumiți de rezultatul atins. Și mă bucur că retailerii au fost deschiși și ne-au sprijinit, mai ales că producem în România. Este o satisfacție mare când realizezi că anumiți retaileri nu spun doar de dragul de a spune că susțin producătorii români.

Ați anunțat recent o extindere de gamă. Cum arată acum portofoliul Verdino și ce planuri de dezvoltare există pentru perioada următoare?
Avem 52 de produse în portofoliu în acest moment, cele mai noi lansări fiind chifteluțele și o gamă de cârnați, fiecare dintre ei cu inserții de condimente și plante aromatice specifice bucătăriilor europene și orientale. Avem aprecieri pozitive din partea consumatorilor și promovăm puternic produsele în online, cu filmări și bucătari, ca să le oferim sugestii și rețete. Dacă vorbim despre un top al celor mai performante produse, clasamentul este cam în oglindă la consumul de preparate din carne: crenvurști, parizer, salam. De asemenea, micii și burgerii au performat foarte bine și în extra sezon, ceea ce e ușor surprinzător.

Cât despre viitor, ne-am propus ca undeva în trimestrul al doilea să avem 74 de SKU-uri și până la finalul primului semestru vom mai avea o lansare, astfel încât să ajungem la 80 de produse. Am observat că atât pe plan local, dar și pe piețele externe, retailerii au fost deschiși să discute cu noi și să ne listeze pentru că avem un portofoliu extins, care acoperă mai multe categorii de produse, atât fresh, cât și congelate. Trebuie să fii foarte rapid în dezvoltare dacă vrei să ai succes la export. Scopul nostru este să devenim cel mai atractiv și mai accesibil brand plant-based din Europa în cinci ani. Acesta este targetul nostru clar și lucrăm în fiecare zi pentru a atinge acest obiectiv. Și pentru a ne asigura că suntem în parametri, am avut în vedere consumul în principalele piețe europene. În Germania, de exemplu, se consumă foarte multe produse proaspete, în Marea Britanie piața se împarte echitabil între produsele proaspete și congelate. Tocmai de aceea am studiat nevoile consumatorilor din diferite piețe și am dezvoltat gama de produse în concordanță cu preferințele acestora ca să câștigăm timp. Am pornit de la nevoile piețelor targetate, am dezvoltat portofoliul și luna trecută am făcut primele exporturi în Germania și Anglia. Iar acesta este doar primul pas în ceea ce privește exporturile.

Știu că anul trecut ați semnat primele contracte pentru export. Cum arată primele cifre și ce piețe targetați pentru viitor?
Pe lângă cele două piețe pe care le-am menționat deja (Germania și Marea Britanie n.r.), exportăm în Serbia, Spania, Olanda și Elveția. Anul trecut clar România a generat cea mai mare parte din vânzări, însă pot să spun că în primele două luni ale lui 2021 am vândut la export cât am vândut cumulat anii trecuți și asta spune tot despre evoluția acestui canal. Știți cum se spune, dacă nu pui nimic în pământ, nu crește nimic. Noi însă suntem consecvenți și rezultatele vin. De luna aceasta o să fim listați în 370 de magazine în Olanda și în peste 150 de locații în Elveția. Vorbim despre două piețe dificile. Elvețienii sunt foarte pretențioși și selectivi, iar pe piața din Olanda este foarte multă concurență pe private label. E greu să intri cu un brand, dar noi am reușit să ne listăm. Strategia noastră este multichannel, să acoperim încă de la început și retailul, dar și zona de HoReCa și onlineul.

În acest context, ce așteptări aveți de la 2021 și cât de important este exportul în ecuația de creștere?

Interviul complet poate fi citit aici.

Businessul Morad Foods, între dezvoltare și consolidare
Businessul Morad Foods, între dezvoltare și consolidare
Deși un an provocator, 2024 va reprezenta pentru Morad Foods o perioadă de consolidare și dezvoltare, deopotrivă. După ce a preluat brandurile...
Businessul Artesana, într-o nouă etapă de dezvoltare
Businessul Artesana, într-o nouă etapă de dezvoltare
După finalizarea investiției de șapte milioane euro într-o nouă unitate de producție, Artesana face trecerea spre o nouă etapă de dezvoltare,...
Verdino investește 4 milioane de euro în producția și dezvoltarea unei noi game
Verdino investește 4 milioane de euro în producția și dezvoltarea unei noi game
Verdino a anunțat recent investiții de 4 milioane de euro în dezvoltarea brandurilor din portofoliu (Verdino, Unfished și Green Course) și a...
Transfer de business și focus pe exporturile de alternative vegetale, pariul Verdino Green Foods
Transfer de business și focus pe exporturile de alternative vegetale, pariul Verdino Green Foods
După trei ani în care companiile fondate de antreprenorul român Raul Ciurtin au dezvoltat alternative vegetale la produsele din carne sau pește,...