"Viitorul business-ului depinde foarte mult de ajutorul tinerei generatii" | Progresiv

Doctorul Petru Soare, medicul care si-a „tradus” numele in brandul de produse cosmetice si de protectie solara Dr. Soleil, a intrat in antreprenoriat dintr-o intamplare. Chiar daca Dr. Soleil a fost initial perceput ca un hobby, producatorul s-a dezvoltat pas cu pas pentru a ajunge un business de familie inchegat, in care noua generatie vrea sa duca afacerea creata de parinti la un nou nivel.

In afacerea pe care a creat-o in urma cu 21 de ani, Petru Soare ocupa functia de director comercial, sotia sa, Cristina Soare, cea de director general, iar cele doua fiice, Alina si Ioana - recent cooptate in business - sunt director de marketing, respectiv director de dezvoltare.

Inceputurile carierei omului de afaceri Petru Soare au fost marcate de greutatile din ultimii ani ai regimului comunist. „Eu si sotia mea suntem de profesie medici. Am absolvit Facultatea de Medicina in 1981, am facut trei ani de stagiatura in Bucuresti, apoi am fost repartizati la tara, in Baragan, intr-o comuna din judetul Braila, unde am stat inca vreo trei ani. A fost o perioada grea, in care nu s-a sustinut niciun concurs de promovare, astfel ca nu se putea avansa sub nicio forma”, isi aduce aminte Petru Soare.

Familia Soare a reusit in cele din urma sa se intoarca in Bucuresti, apoi Petru Soare a ajuns directorul unui azil de batrani din Capitala. Intamplarea a facut ca, imediat dupa caderea regimului comunist, sa fie vizitat de catre Farmacistii fara Frontiere. „Erau niste francezi deosebiti, sufletisti, care ne-au ajutat foarte mult atunci si cu care am ramas prieteni. Cand au venit, ei au promis ca ma iau impreuna cu familia sa vad cum este si in afara granitei Romaniei. In 1990 am facut astfel prima vizita in Franta. Ne-au luat aproape pe sus, nu aveam niciun ban si totul a fost pe cheltuiala lor. A fost cel mai lung concediu din viata mea, trei saptamani”, povesteste antreprenorul despre vizita care i-a schimbat viata.

Acolo s-a nascut, dintr-o intamplare, Dr. Soleil. „In ultimele doua-trei zile din acea vacanta in Franta, le-am tradus prietenilor mei ce inseamna Soare, numele meu de familie, in limba franceza, iar unul din ei mi-a zis: Stii ce ar fi fantastic? Sa facem niste produse de ingrijire solara cu marca Dr. Soleil”, isi aminteste antreprenorul. Ideea s-a aprins ca o scanteie in mintea lui Petru Soare care a inceput sa isi faca planuri pentru a transforma jocul de cuvinte in afacere. In 1991 a infiintat firma si, cu ajutorul farmacistilor francezi, a reusit sa faca un mic laborator, unde erau manufacturate produse in serie limitata.


De la hobby la business

Pentru Petru Soare, posibilitatea de a avea propriul brand si de a putea crea produse inovative a fost mai intai de toate un hobby. „La inceput, afacerea Dr. Soleil a fost ca un hobby, era o activitiate de dupa-amiaza, de seara sau de timp liber. In rest, si eu si sotia mea ne-am vazut de meseriile noastre”, mai spune omul de afaceri.

Cei doi soti se ocupau de aproape toate aspectele conceperii, fabricarii si vanzarii cosmeticelor „De dezvoltarea produselor ne ocupam eu, sotia mea si o farmacista. Fabricam in cantitati mici, puneam produsele in vechea mea Dacie si le distribuiam la farmacii. La momentul respectiv nu prea intelegeam ce inseamna profitul. Prietenii nostrii francezi se straduiau sa ne explice ca trebuie sa avem profit, trebuie sa adaugam o marja. In schimb, noi ne gandeam la clienti, sa fie multumiti, sa aprecieze produsele”, a afirmat Petru Soare.

Dusul rece a venit in urma unui control din 1995 de la Ministerul Sanatatii care a obligat firma sa-si schimbe modul de lucru sau sa inchida afacerea. „Am facut eforturi mari, ne-a ajutat si prietenul meu farmacist din Franta, am facut si un credit si ne-am luat un sediu. Nu am vrut niciodata sa inchiriem pentru ca piata era fluctuanta, iar intr-un spatiu care se preta activitatii noastre erau necesare investitii”, explica proprietarul Dr. Soleil. De altfel, creditul contractat atunci a fost singurul din istoria firmei. „In general am facut o dezvoltare pas cu pas. Din 1995 n-am mai accesat niciun credit bancar, am refuzat cu tarie orice indatorare”, adauga el.

Schimbarea sediului a insemnat majorarea capacitatii de productie si dezvolarea echipei de vanzari. „Am reutilat unitatea de productie, am trecut la masini semiautomate, iar retehnologizarea ne-a permis sa diversificam tipurile de ambalaje folosite”, precizeaza Petru Soare.

Odata cu dezvoltarea comertului romanesc a evoluat si modalitatea de distributie a produselor. „Acum nu mai livram punctual la farmacii, ci lucram direct cu depozitele si cu distribuitorii de parafarmaceutice”, mentioneaza Petru Soare. In acelasi timp, retelele de hypermarketuri acopera 40% din vanzarile companiei sale.


In avangarda pietei cosmeticelor

Inca de la inceput, Petru Soare a cautat sa lanseze sub brandul Dr. Soleil produse de nisa, care erau greu de gasit in Romania in acea perioada. „Pot sa spun ca am fost printre primii care au pus produse de protectie solara pe piata din Romania”, subliniaza antreprenorul.

Tot sub brandul Dr. Soleil  a fost creat primul deodorant solid de pe piata, cand inca nu se auzise de Mennen sau Lady Speedstick. „Aceste lansari au necesitat niste eforturi fantastice pentru ca era si problema ambalajelor - nu existau producatori pe piata  care sa iti ofere solutii astfel incat produsul sa stea bine pe raft”, explica antreprenorul.

Un alt produs lansat in premiera de catre Dr. Soleil, prin 1993, a fost un repelent, un spray antitantari care se aplica pe piele. „Pot spune ca am fost prea revolutionari. Toata lumea l-a perceput ca pe un insecticid pentru ca nu exista aceasta categorie pe piata romaneasca. Nu puteai sa le explici tuturor ce inseamna un astfel de produs si pentru ce se foloseste. Pana la urma l-am scos de pe piata”, isi aminteste omul de afaceri.

Cel mai longeviv si unul dintre cele mai bine vandute produse ale Dr. Soleil de-a lungul timpului este samponul antiparazitar. „Produsul a fost perfectionat de-a lugul anilor, dar a fost unul dintre produsele foarte cautate si bine vandute in farmacii”, explica Petru Soare. Un alt avantaj este flexibilitatea, compania lucrand cu stocuri mici, avand posibilitatea de a adapta liniile de productie practic la orice produs.


A doua generatie

Stilul de management al lui Petru si Cristinei Soare se caracterizeaza printr-o implicare la toate nivelurile afacerii. „La noi a fost echipa, eu si sotia mea. Noi suntem niste manageri care lucram in mijlocul echipei. Noi efectiv lucram si cu oamenii. Nu exista utilaj sau dispozitiv in unitatea noastra de productie pe care sa nu stiu sa il utilizez.Nu exista produs pe care sa nu stim sa-l fabricam si noi impreuna cu angajatii nostri. Nu exista sa incarcam o masina pentru livrare in piata si sa nu punem noi mana. Nu suntem autoritari. Suntem respectati si ne facem impreuna bucuriile si zilele de nastere cu angajatii nostri”, explica antreprenorul.

Petru Soare considera insa ca a venit momentul sa le lase pe fetele sale sa se implice mai mult in afacere, pentru ca ulterior sa-i preia fraiele. „Viitorul business-ului depinde foarte mult de ajutorul tinerei generatii. Noi atat am putut sa dezvoltam. Mai putem sa o facem cativa ani, dar cred ca va trebui sa cedam locul. Nu poti sa ramai la acelasi nivel. Ori te ridici, ori cazi”, spune proprietarul Dr. Soleil.

De altfel, primele directii lansate de fiicele proprietarului Dr. Soleil incep sa prinda contur. Pagina de internet a companiei a fost relansata, dand posibilitatea achizitionarii de produse on-line. Compania Dr. Soleil a inceput sa se promoveze on-line si pe social media, iar planurile pe termen scurt prevad cresterea notorietatii brandului, dar si planuri de crestere a capacitatii de productie.

România, țara în care decalajul puterii de cumpărare se adâncește
Raportul calitate-preț, principalul motiv pentru schimbarea mărcii de alimente
Consumatorii își doresc să cumpere alimente care să corespundă cu valorile lor în materie de sănătate, confort și sustenabilitate, dar...
Tranzactie pe piata de curierat: Sameday preia Cargus, detalii pe www.revistaprogresiv.ro
Tranzacție pe piața de curierat: SAMEDAY achiziționează Cargus
SAMEDAY, compania românească de curierat, își continuă strategia de dezvoltare prin semnarea contractului de achiziție a Cargus. Achiziția...
Radu Savopol, 5 to go
Radu Savopol, 5 to go: La început am fost un one man show. Acolo a fost greșeala majoră
Multe din momentele de succes ale unui antreprenor sunt precedate deseori de încercări și nereușite. În cazul lui Radu Savopol, Cofondator al 5...
Danone Terapie digestiva, detalii pe www.revistaprogresiv.ro
Danone România lansează campania educațională Terapia Digestivă
Danone România lansează campania educațională Terapia Digestivă dedicată sănătății digestive. Inițiativa este susținută științific...