Cat de "convenient" pot ajunge retelele mari? | Progresiv
Desi inceputul de an nu a fost deloc promitator la nivelul vanzarilor, comertul continua sa se transforme mizand pe noi investitii: au fost remodelari de magazine pe toate segmentele, lansari de platforme online (precum METRO Office Direct si site-ul aprozarulmeu.ro dezvoltat de reteaua SPAR) si, in plus, pentru urmatoarele luni se anunta inaugurari de formate noi (vezi informatii despre Auchan City la pagina 11).
Cat despre strategiile de expansiune ale marilor lanturi de magazine, 2012 pare a fi continuarea anului cu cele mai multe inaugurari de supermarketuri (vezi analiza de la pag. 18). Luand in calcul si lansarea francizei „La Doi Pasi”, se poate spune, pe buna dreptate, ca si in acest an comertul de proximitate ramane cel mai interesant segment de piata. Recent, un renumit consultant britanic atragea atentia ca dezvoltarea platformelor online ale retailerilor reprezinta un alt catalizator al cresterii segmentului de magazine convenience (mici supermarketuri de proximitate) care ameninta puternic viitorul conceptului one-stop shop. Principalul argument era acela ca magazinul online nu poate genera cumparaturi de impuls.
De altfel, in Europa de Vest schimbarile comportamentului de consum si de cumparare din ultimii 10 ani au fost si raman extrem de favorabile dezvoltarii segmentului convenience: cresterea frecventei gustarilor intre mese si a ponderii legumelor si fructelor in alimentatia zilnica, mai putina planificare a meselor, precum si numarul mai mare de femei active si de gospodarii cu un singur membru. Tocmai de aceea, niciunul dintre marile lanturi internationale de magazine alimentare nu mai poate ignora acest segment pentru ca, altfel, ar pierde oportunitati de crestere a business-ului.
Exemplele sunt numeroase, iar unele dintre acestea chiar foarte recente: Carrefour testeaza noi concepte convenience in Franta; Auchan a dezvoltat relativ recent reteaua „A 2 Pas” in Franta, in timp ce in Romania abia face pasul catre formatul de hypermarket de 5.000 mp, Auchan City; Rewe Group, proprietarul Billa si Penny Market, planifica lansarea magazinelor „Rewe to go” de 130 mp in Germania, dupa ce a testat piata cu Billa Box in Austria si Cehia; COOP, proprietarul Selgros, a dezvoltat reteaua de proximitate Pronto in Elvetia; Delhaize mizeaza puternic pe formatele convenience Proxy Delhaize si Shop&Go, in timp ce in Romania focusul expansiunii par a fi, in prezent, supermarketurile Mega Image, lansarea francizei Shop&Go fiind slab promovata. In plus, merita mentionate formatele convenience dezvoltate de retaileri care inca nu sunt activi in Romania: Tesco Express, „L” (Leclerc) sau „AH to go” (Ahold).
In aceste conditii, nu putem sa nu ne intrebam cine va fi urmatorul jucator care isi va lansa pe piata locala divizia de magazine convenience. Cu siguranta, aceasta este doar o chestiune de timp si o mare provocare pentru marii retaileri in ceea ce priveste preturile. In Marea Britanie, de exemplu, succesul Tesco Express se datoreaza in mare masura unei diferente intre preturile medii in convenience si cele din formatele standard Tesco, reduse la doar 4% pe fondul crizei. Un procent care, in acest moment, pare Science Fiction pentru Romania...





