Au fost aprobate noile reguli de etichetare a produselor alimentare | Progresiv
Parlamentul European a aprobat miercuri, 6 iulie, noile reguli de etichetare a produselor alimentare. Potrivit acestora, noile etichete vor trebui sa contina atat informatii despre valoarea nutrivita a produselor, cat si despre continutul de grasimi, grasimi saturate, carbohidrati, zahar, proteine si nivelul de sare.
In plus, orice substanta alergenica trebuie semnalata ca atare in lista de ingrediente. Noile prevederi se aplica atat produselor alimentare ambalate, cat si celor servite in restaurante sau cantine.
Ce se schimba
Sub noile reglementari, valoarea energetica si cantitatile de grasimi, grasimi saturate, carbohidrati, zaharuri, proteine si sare trebuie mentionate la un loc, intr-un font lizibil pe partea din fata a ambalajului, in acelasi camp vizual. Toate aceste informatii trebuie exprimate in unitati de masura de 100g, respectiv 100ml sau, in anumite situatii, per portie.
Sub actuala legislatie a Uniunii Europene, originea anumitor alimente, precum carnea de vita, mierea, uleiul de masline sau legumele si fructele proaspete trebuie mentionata. Odata cu adoptarea noilor reglementari, obligativitatea de a specifica provenienta se aplica si la carnea de porc, pasare, oaie sau capra. Pe viitor, aceasta s-ar putea extinde si la alte categorii de alimente, cum sunt carnea folosita ca ingredient, laptele sau alimentele neprocesate.
Nu in ultimul rand, modificarile legislative adoptate de Parlamentul European vor face mai usoara recunoasterea imitatiilor – produse alimentare care arata la fel, dar care au ingrediente diferite de cele cu care seamana. Acolo unde un ingredient prezent in mod normal este inlocuit, acest lucru va trebui specificat chiar pe fata ambalajului. De asemenea, vor exista schimbari si la nivelul produselor din carne, in sensul ca amestecurile de carne vor trebui semnalate ca atare, specificandu-se fiecare ingredient in parte.
Cum se aplica schimbarile si pana cand se pot conforma producatorii?
Desi noile reglementari au fost deja votate, modul in care acestea vor fi implementate ramane la latitudinea Comisiei Europene, care are la dispozitie doi ani pentru a elabora normele metodologice de aplicare a noilor reguli de etichetare.
Consiliul European trebuie sa aprobe in mod oficial noile reglementari, acest lucru fiind asteptat sa se intample la inceputul lunii octombrie a acestui an, urmand ca la finalul aceleiasi luni noile reguli sa fie publicate in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Incepand cu acel moment, producatorii au la dispozitie trei ani pentru a se conforma majoritatii noilor reglmentari, in timp ce pentru regulile privind valorile nutritionale au la dispozitie cinci ani.
De ce era necesara o schimbare
Legislatia actuala privind etichetarea produselor alimentare dateaza din 1978, in timp ce regulile ce impun prezenta valorilor nutritionale pe ambalaje au fost adoptate in 1990. Intre timp insa, cererile consumatorilor si practicile de marketing s-au schimbat semnificativ, impunandu-se astfel nevoia unor noi reglementari in domeniu. Odata cu adoptarea si punerea in aplicare a acestora, cumparatorii vor fi mai bine informati si vor putea face alegeri mai sanatoase.
Negociatorul-sef privind etichetarea alimentelor din Parlamentul European, Renate Sommer, a declarat ca “in ciuda diferentelor de ideologie si culoare politica din cadrul Parlamentului European, am ajuns la un compromis avantajos. Noile reglementari vor asigura o informare mai buna a consumatorilor, astfel incat ei sa poata lua decizii de cumparare in deplina cunostinta. Dar schimbarile legislative inseamna si mai mult de atat: si industria alimentara va avea de castigat. Va exista mai multa certitudine din punct de vedere legal, dar si mai putina birocratie. Aceste aspecte sunt foarte importante, mai ales pentru intreprinderile mici si mijlocii, care reprezinta peste 80% din sectorul european de produse alimentare”.
Parlamentul European a aprobat noile reglementari privind etichetarea produselor alimentare cu 606 voturi pentru, 46 de voturi impotriva si 26 de abtineri.