Proximitatea, teritoriul în care retailerii nu bat pasul pe loc

Proximitatea a fost, este și va fi unul dintre cele mai importante criterii în alegerea de locații ca destinații pentru cumpărături. Acest segment continuă să fie pe un trend pozitiv: în 2015 magazinele de proximitate ocupau locul 3 în preferințele cumpărătorilor, iar anul trecut au mai urcat o poziție. Cât despre anul acesta, primele opt luni au adus 149 de noi deschideri pe acest segment, câțiva dintre retailerii internaționali venind chiar cu mișcări-surpriză. D Proximitatea, teritoriul în care retailerii nu bat pasul pe loc

Cei mai mari jucători pe segmentul de proximitate sunt rețelele Profi (care activează în această zonă cu toate cele trei formate – Profi, Profi City și Profi Loco), Carrefour (Express, Express Orange, Contact), Mega Image (Shop&Go), Metro Cash&Carry (La Doi Pași), Lagardere Travel Retail (1 Minute) și, de curând, Auchan (MyAuchan). Deloc de neglijat când vine vorba de comerțul de proximitate sunt retailerii independenți, mai ales dacă avem în vedere faptul că cei mai importanți zece jucători au bifat anul trecut afaceri cumulate de 1,38 miliarde de lei, în creștere cu 7% față de 2015.

Evolutie-comert-proximitateÎmpreună, acești retaileri au reușit să aducă segmentul de proximitate în topul preferințelor cumpăratorilor, arată datele Nielsen din studiul Shopper Trends. Astfel, dacă în urmă cu doi ani magazinele de proximitate reprezentau a treia opțiune în clasamentul destinațiilor pentru cumpărături, în 2016 acest format urcă încă o poziție. În aceste condiții, retailerii internaționali au continuat să apese pedala de accelerație astfel încât în primele opt luni din acest an numărul magazinelor de proximitate operate de către aceștia a urcat cu 149 de noi deschideri. De dragul jocului statistic, merită menționat că în aceeași perioadă din 2016 marile rețele au bifat 89 de deschideri în proximitate, în timp ce în 2015 cifrele arată un număr de doar 88 de inaugurări.

Cât au pariat marii retaileri pe cartea proximității

Campionul deschiderilor în segmentul de proximitate în primele șapte luni rămâne retailerul Profi, deținut de fondul de investiții britanic Mid Europa Partners, care a bifat de la începutul anului nu mai puțin de 102 de magazine. Cele mai multe deschideri au fost în formatul Loco (54), sub brandurile Profi City și Profi fiind inaugurate 29 de unități, respectiv 19.

Pe poziția a doua în topul celor mai expansivi retaileri la capitolul proximitate este Carrefour. De altfel, francezii sunt jucătorul care a venit anul acesta cu noutăți în piață, inaugurând un nou concept de magazin de proximitate Express. Denumit intern Express Orange, noul format nu aduce schimbări doar la nivel de culoare a logoului, ci are o sortimentație compactă, adaptată comerțului de proximitate și cu accent pe produsele de snacking, băuturi și servicii. Prima unitate comercială sub acest format a fost inaugurată la începutul anului, iar la finalul lunii august retailerul deține 14 astfel de magazine, cinci dintre acestea funcționând în spații în care anterior au operat supermarketuri Billa. Până la această mutare, Carrefour opera pe segmentul de proximitate cu două formate: Express (din cele 42 de magazine, 39 fiind operate în franciză) și Contact, magazine dedicate zonelor rurale (10 magazine).

La rândul său, retailerul Mega Image, cunoscut pentru ritmul agresiv de extindere, și-a completat numărul de locații Shop&Go cu 21 inaugurări, ajungând la 316 magazine în intervalul de timp menționat.

Un alt jucător pe acest segment este Lagardère Travel Retail, compania care deține magazinele 1 Minute. „În primele șapte luni ale anului au fost inaugurate opt unități, ca urmare a unei creșteri organice, dar și datorită unor procese de remodelare și rebranding ale mai multor puncte de lucru”, explică Petruța Ioniță, Head of Marketing & Store Planning, Lagardère Travel Retail.

La un nivel constant s-a menținut franciza La Doi Pași, lansată pe piața locală în urmă cu cinci ani de către germanii de la Metro, având în prezent 443 de magazine partenere.

New entry în zona de proximitate

Deși își anunțase intenția de a intra pe acest segment încă din 2014, Auchan a făcut primul pas în direcția proximității la începutul acestui an prin lansarea formatului MyAuchan, în parteneriat cu Petrom. Primul magazin a fost deschis în zona Militari din Capitală, iar până în acest moment au fost deschise alte trei unități de proximitate. Și planurile nu se opresc aici. Strategia de extindere vizează deschiderea a 11 noi locații MyAuchan până la finalul acestui an. De asemenea, la începutul lunii august, Auchan a surprins din nou odată cu anunțul privind deschiderea primului său supermarket la parterul magazinului Bucur Obor, până la finalul acestui an. Pe piețele mai dezvoltate din Europa, Auchan operează deja de ani buni pe segmentul supermarketurilor și al magazinelor de proximitate. Cele mai dezvoltate rețele de profil sunt Simply Market și A2Pas, ambele lansate inițial în Franța.

O altă noutate vine de la proprietarul 1 Minute, care a lansat în piață Hub Convenience, un concept pe care îl implementează în prezent în stațiile de metrou din Capitală, cât și pe alte canale, cum ar fi, de exemplu, aeroporturile.

Cine se mai uită către acest canal?

Francezii de la Auchan nu sunt singurii care analizează cu atenție segmentul de proximitate. Interes există și din partea germanilor de la Kaufland și Penny Market. În acest context, Valer Hancaș, director de comunicare în cadrul Kaufland România, menționează că, în cazul în care suprafețele magazinelor pot fi adaptate la cerințele de consum, există în continuare loc pentru expansiune în această piață, inclusiv în București.

,,Unul din principiile noastre de dezvoltare s-a axat pe proximitate, motiv pentru care puține magazine sunt în afara orașelor. Suntem plasați de regulă în puncte de maximă proximitate. În plus, venim și cu un concept care oferă totul sub același acoperiș. E vorba de proximitatea în magazin, prin care consumatorii au posibilitatea de a identifica rapid și ușor produsele de care au nevoie, prin care cumpărăturile devin o formă de convenience în comportamentul de consum”, consideră Hancaș.
În opinia sa, adaptabilitatea este cel mai important atribut în ceea ce înseamnă ,,supraviețuire în spațiul de retail modern, dar și dezvoltare ulterioară”. ,,Nu mai avem situații în care suprafețele noastre să fie undeva la 4.000 – 4.500 mp, am început să deschidem magazine cu aproximativ 2.000 mp de vânzare. Acolo unde identificăm posibilități și ne putem adapta o vom face”, adaugă Valer Hancaș. Kaufland păstrează în acest an pe lista expansiunii Bucureștiul, Satu Mare și Cluj-Napoca.
Capitala reprezintă o miză importantă și pentru nemții de la Rewe, care deschid magazine Penny Market în cartiere, în unele cazuri în formate mici. Retailerul are în prezent 19 magazine localizate în București și împrejurimi, iar ritmul de deschidere este unul alert: nu mai puțin de 25 de noi magazine pe an.

,,Ne concentrăm pe orașele mari, pe București. Trebuie să ai o masă critică, destul de ridicată, pentru a fi cunoscut în aceste orașe. Spre exemplu, masa critică în București este de până la 80 de magazine. Ne uităm la proximitate, ne uităm și la orașele mai mici. Unele dintre cele mai profitabile locații ale noastre sunt cele din orașele mici. Avem magazine în cartiere, avem magazine la începutul unui oraș. Venim cu formate mici, pe care le putem plasa în zone variate”, a spus Oliver Eifler, Director General al Rewe România.

Proximitatea, locul de întâlnire cu retailerii independenți

În afara Capitalei un competitor redutabil pentru marile rețele internaționale îl reprezintă comercianții independenți. În 2016 s-a remarcat o temperare a declinului numeric în comerțul tradițional, după ce în perioada 2013-2015 universul de magazine independente s-a contractat cu nu mai puțin de 8.000 de locații, potrivit datelor Nielsen.

Iar printre județele în care retailerii independenți fac față cu brio expansiunii jucătorilor internaționali, Vâlcea ocupă poziția fruntașă. Annabella, Diana și Euro Market, cele mai importante rețele vâlcene, operează peste 150 de magazine și au avut anul trecut vânzări cumulate de 475 de milioane de lei. Tot la capitolul județe în care comercianții locali nu lasă prea mult loc de extindere rețelor internaționale merită menționate și Mureș, Vrancea sau Argeș, unde sunt prezenți jucători care au o istorie în piață și care au înțeles nevoile cumpărătorului modern și încearcă să se adapteze. De exemplu, în Mureș, pe lângă rețelele Darina, Palas Com, Ponderosa și Elan-Trio, retailerii specializați câștigă teren de la un an la altul. Producătorul de produse de panificație și patiserie Eldi a ajuns la 51 de magazine, în condițiile în care în piață mai sunt activi alți doi jucători pe același segment.

”Cu toate acestea, segmentul de proximitate oferă în continuare oportunități multiple datorită schimbrilor din comportamentul de consum al românilor. Nevoia de a eficientiza timpul alocat cumpărăturilor, precum și interesul în creștere pentru produsele de calitate și-au pus amprenta asupra dinamicii de consum. Însă potențial de creștere există atât la nivelul Capitalei, cât și în alte orașe din țară”, concluzionează reprezentanta Lagerdere Travel Retail.

Vincent Rochefort, Carrefour: „În România mai avem loc pentru a scrie istorie pe segmentul de proximitate”
Vincent Rochefort, Carrefour: „În România mai avem loc pentru a scrie istorie pe segmentul de proximitate”
În urmă cu trei ani, Carrefour România lua decizia de a-și orienta expansiunea în proximitate în cele mai importante zece orașe din România....
2021, un an de revenire pentru retailul modern
2021, un an de revenire pentru retailul modern
2021, cel de-al doilea an de pandemie de COVID-19, a menținut trendurile și fenomenele care au definit piața locală de retail&FMCG în anul...