Vremea schimbărilor globale în obiceiul de a mânca

Obiceiurile de a mânca ale consumatorilor au suferit schimbări fundamentale, trecând de la tradiționalele mese în familie, la o modalitate mai fragmentată și mai flexibilă de a lua masa, ce cuprinde mai multe mese mici (gustări), de multe ori savurate pe drum sau singuri. Cum s-a modificat însă felul în care consumatorii obișnuiesc să ia masa și ce implicații, dar și ce oportunități vin la pachet pentru producători aflăm dintr-un studiu realizat de Euromonitor. Vremea schimbărilor globale în obiceiul de a mânca

Chiar dacă stilul de a mânca rămâne puternic influențat de tradiție și cultură, tot mai mulți consumatori se îndepărtează de obiceiul de a mânca trei mese pe zi la ore fixe către un stil ce presupune flexibilitate în alegerea orelor de masă, alegând gustări de-a lungul zilei și având o masă în adevăratul sens al cuvântului când le rămâne timp. Acest lucru a condus la creșterea importanței snackurilor, ce acum trebuie să îndeplinească atât un rol hrănitor, cât și să umple pauzele dintre mesele principale.

De asemenea, se observă schimbări și în ceea ce privește locul în care consumatorii obișnuiesc să ia masa. Astfel, locațiile tradiționale unde se lua masa, precum restaurantele sau propriile locuințe, au fost înlocuite cu mâncatul la birou, în mișcare, în piețele alimentare stradale. Și acest lucru a influențat și modul în care oamenii iau masa. Până acum mesele obișnuiau să fie ocazii de socializare, dar în ultimul timp consumatorii tind mai degrabă să ia masa singuri, din proprie inițiativă sau din necesitate. Tehnologia umple însă acest gol, oamenii interacționând cu telefonul când mănâncă acasă, chiar dacă sunt singuri sau împreună cu familia.

Și pentru că am adus în discuție mesele acasă, mai nou acestea pot fi descrise într-un singur cuvânt – „rapide”. Timpul petrecut cu prepararea mâncării acasă este limitat, cu majoritatea meselor pregătite într-un interval de până la 30 de minute. Consumatorii sunt în căutare de mâncare sănătoasă, dar care să fie preparată rapid. Dar să le luăm pe rând...

Principalele insighturi

1. Se întrevede o limită mult mai fină  între mesele principale

Schimbarea stilului de viață al oamenilor a condus la o cădere a structurii de până acum a orarului alocat meselor, oamenii având acum obiceiul de a lua gustări de-a lungul zilei, în detrimentul tradiționalelor trei mese pe zi. Noile obiceiuri au dus, de asemenea, la o estompare a granițelor dintre gustări și mese. Gustările nu se mai limitează la dulciuri sau produse pe bază de cartofi, ci conțin, mai degrabă, iaurturi, gustări pe bază de carne, legume și sunt mai susceptibile de a fi sănătoase, orientate spre proteine.
Pe măsură ce gustările sunt tot mai dorite în meniul oamenilor, iar obiceiul meselor principale s-a cam pierdut, companiile producătoare de dulciuri merg în noi direcții. Producătorul de ciocolată Hershey a achiziționat producătorul american de carne de vită Krave, iar această mișcare a venit la scurt timp  ce Mars a lansat batoanele cu cereale, fructe și ciocolată, sub brandul Goodnessknows.

Mesele sunt acum mai puțin formale, obișnuindu-se să se folosească farfurii de dimensiuni reduse, felurile de mâncare să fie consumate la comun, fie că sunt luate într-un restaurant sau acasă – mese semi-preparate sau la pachet. De asemenea, contează tot mai puțin și când este consumată mâncarea, micul dejun fiind luat pe parcursul zilei, iar gustările înlocuind cinele.
Între gustări și mic dejun există o linie tot mai groasă, în cele mai multe țări, majoritatea obișnuind să mănânce ceva rapid când pleacă de acasă dimineața.

2. Nu mai este timp pentru micul dejun acasă

Micul dejun este masa peste care oamenii sar cel mai des, îl iau pe drum sau îl consumă în timp ce fac alte lucruri. În timpul săptămânii, prima masă a zilei este luată din ce în ce mai mult pe grabă, cei mai mulți oameni luând micul dejun în afara gospodăriei, pe drum sau la serviciu. Cu toate astea, multe persoane consideră că această masă trebuie să fie una sănătoasă. Spre deosebire de zilele de luni până vineri, în weekend, micul dejun s-a transformat într-un ritual la modă, cei mai mulți oameni optând pentru o masă luată pe îndelete, departe de bucătăria casei.

China are cel mai înregimentat mic dejun, aproape 80% dintre respondenții studiului Euromonitor declarând că iau această masă între 6:00 și 8:00. Japonezii nu sunt departe de chinezi privind acest obicei, foarte puțini dintre aceștia optând uneori pentru gustări. La polul opus, în Brazilia sunt sărite cel mai des mesele de dimineață, unde cei mai mulți participanți la studiu au spus că preferă gustările, în detrimentul unui mic dejun clasic.
Francezii resping ideea de mic dejun, mai puțin de 50% dintre respondenți mănâncă orice fel de masă între 5:00 și 10:00, iar gustările sunt, de asemenea, foarte puțin consumate, mai puțin de 30% savurând gustări în intervalul orar menționat. De cealaltă parte, britanicii au o adevărată tradiție a micului dejun, dar nu refuză „elevenses” sau în traducere liberă snackul de la ora 11.

3. Gustările targetează pauza de la amiază

Prânzul este o masă mult mai formală, dacă ne referim la orar, iar cei mai mulți dintre respondenți (80%) din cele mai multe țări îl iau între 12:00 și 13:00. India se evidențiază ca având un prânz mai târziu decât alte țări, majoritatea respondenților consumându-l între orele 13:00 și 14:00. Există și puțină activitate de „ronțăit” în jurul amiezii, în mai multe țări, gustările fiind luate între orele 15:00 și 16:00. Francezii sunt cei care prezintă cel mai scăzut interes în luarea gustărilor după-amiaza, peste 60% dintre aceștia luând prânzul în jurul orelor 12:00 - 13:00.

4. Prânzul: masa luată pe repede înainte, în afara casei și ieftină

Masa de prânz este cel mai des consumată în afara casei, angajații preferând să mănânce la birou sau la restaurantele cu prețuri mici, de tip cantină. Odată cu încetinirea creșterii economice globale ce a condus la apariția meniurilor cu preț scăzut, comportamentul de consum al persoanelor angajate a devenit „noul normal”. Transformarea prânzului în parte importantă a zilei pentru consumatori, a determinat Pizza Hut să lanseze formatul „Express”, unde pizza este vâdută la felie, pentru a fi consumată pe drum. În Brazilia, succesul major al acestui nou format a condus la cea mai rapidă creștere pentru Pizza Hut în rândul lanțurilor alimentare, în ciuda situației economice dificile din țară.

Când vine vorba de prânzul consumat ocazional în afara gospodăriei, femeile aleg mai mult decât bărbații să mănânce în oraș o dată pe săptămână; cei peste 60 de ani având același comportament. Pe de altă parte, bărbații și tinerii sunt cei care conduc, dacă ne referim la a mânca prânzul regulat în afara casei. Bărbații mănâncă în oraș mai des decât femeile, cu o frecvență de 5-6 ori pe săptămână, iar ca interval de vârstă, cei între 30-44 de ani conduc acest clasament. Grupul 15-29 de ani consumă prânzul în oraș între o dată și de patru ori pe săptămână, departajarea dintre bărbații și femeile din acest interval de vârstă nefiind semnificativă.

Dacă se face o segmentare pe obiceiurile consumatorii în funcție de țara în care locuiesc, cei din Brazilia, India și Rusia aleg să-și prepare prânzul acasă. În Germania, oamenii alocă mai mult timp acestei mese decât în alte piețe dezvoltate, peste 40% dintre germani acordând mai mult de 30 de minute pentru prepararea prânzului. Englezii și americanii pot fi mândri că petrec, în medie, mai puțin de cinci minute pentru a-și pregăti masa de prânz. În Japonia, aproape toți respondenții studiului au declarat că-și gătesc a doua masă a zilei într-un interval de timp ce se întinde de la 5 la 30 de minute, foarte puțini dintre aceștia mergând sub această limită sau deasupra ei.

5. Cina în oraș, accesibilă pentru toată lumea

Obiceiul de a mânca cina în oraș este în creștere, în ciuda dificultăților legate de venituri, prezente în multe dintre țările analizate în studiu, iar motivul este că varietatea opțiunilor disponibile răspunde nevoilor consumatorilor. Astfel, fie că doresc să ia cina singuri sau în familie, fie că vor să servească niște preparate gourmet sau caută produse care să răspundă unor nevoi speciale (de exemplu intoleranță la gluten, lactoză etc.), cu siguranță consumatorii aleg un restaurant potrivit.
Cina în oraș se bucură de cea mai mare popularitate în India, SUA și Brazilia, țări în care opțiunile de meniuri gata preparate și ieftine sunt infinite. Tendințele din zona serviciilor alimentare indică opțiuni nenumărate menite să atragă consumatorii să cineze în afara casei.

Trendul piețelor ambulante stau la baza acestei idei, „food truck-urile” oferind mâncare la preț accesibil și calitate bună, varietate și arome interesante, fie că provine din producția locală sau că vorbim de un concept internațional. Acest trend s-a extins până și în Rusia, unde a mânca în afara casei este interzis prin cultura țării. Când ne referim la consumul ultimei mese a zilei în afara casei, se observă o diferență foarte mică între bărbații și femeile cu acest obicei. În schimb, o deosebire notabilă este remarcată privind periodicitatea. Astfel, femeile iau cina în oraș ocazional, cam o dată pe săptămână, în timp ce bărbații consumă cu regularitate această masă în afara casei, între o dată și de patru ori pe săptămână. Diferențe se observă și privitor la vârstă, plăcerea de a savura cina în oraș crescând odată cu vârsta, cei peste 60 de ani fiind mai mulți cu acest obicei decât cei între 15 și 29 de ani. O dată sau de două ori pe săptămână mănâncă în oraș persoanele între 30-44 de ani. Totuși, cei care se delectează cel mai des cu mese în afara casei sunt consumatorii tineri, categoria de vârstă 15-29 de ani luând cina în oraș de 3-4 ori pe săptămână.

6. Cum variază mesele de seară de la o țară la alta?

Gustările de seară variază foarte mult de la o țară la alta: în Franța, India și Brazilia, se obișnuiește să se ia o gustare înainte de o cină târzie, în timp ce americanii, germanii și chinezii mai mănâncă ceva după o cină luată devreme. În țări ca Rusia, Anglia și SUA se observă o varietate de obiceiuri privind gustările, consumatorii mâncând snackuri pe timpul serii, iar în unele cazuri, chiar înlocuind cinele cu gustările.

Orele la care sunt consumate mesele de seară variază foarte mult, atât în funcție de țară, cât și în funcție de gospodărie. În China se iau cel mai des cinele la ore fixe. Mai exact, peste 50% dintre participanții chinezi la studiu mănâncă această masă între orele 18:00 și 19:00. Aceștia sunt urmați de francezi, unde, circa 50% consumă cina între 19:00 și 20:00. În India vorbim despre o cină târzie, 21:00 și 22:00 fiind cele mai întâlnite ore între răspunsurile cetățenilor indieni chestionați, iar ca urmare, aici sunt consumate gustări, între orele 16:00 și 18:00. Brazilienii obișnuiesc mai degrabă să sară peste această masă și să aleagă snackurile. În majoritatea țărilor, 95% dintre persoane au spus că mănâncă o masă între 17:00 și miezul nopții, dar procentul scade în Brazilia, unde oamenii optează și pentru gustări după-amiaza târziu și seara târziu.

Ce ar fi de reținut

În majoritatea piețelor intervievate, este clar că oamenii se îndepărtează de obiceiul de a lua clasicele trei mese pe zi și migrează spre noi conduite, ce se potrivesc mai bine cu actualul lor stil de viață. Gustări pe parcursul întregii zile, savurarea meselor în afara gospodăriei sau pe drum și mâncatul neacompaniați însumează noile tendințe.

Însă, nu este suficient doar ca produsele alimentare să se plieze pe cerințele legate de noile obiceiuri de a lua masa, acestea trebuie să se adreseze, de asemenea, tendințelor privind  alimentele sănătoase, aromele interesante și experiențele memorabile. Mesele gata preparate slabe calitativ și gustările de tipul chipsurilor nu mai vin în întâmpinarea așteptărilor consumatorilor care-și doresc o experiență culinară completă. Astfel, este absolut necesar ca producătorii să trageteze prin lasările de produse aceste schimbări din comportamentul de consum, dar trebuie să aibă în vedere și faptul că aceste tendințe nu trebuiesc privite unitar, ci trebuiesc asociate și celorlalte trenduri care sunt pe val în industria alimentară.

„Snackificarea”, un trend care sfidează consumul tradițional
„Snackificarea”, un trend care sfidează consumul tradițional
Revenirea obiceiurilor de consum post pandemie a impulsionat vânzările în categoria snackurilor, dar, pe termen lung, dezvoltarea acesteia se va...
Studiu: Micul dejun, important pentru 7 din 10 români
Studiu: Micul dejun, important pentru 7 din 10 români
Consumat acasă, în oraș sau la birou, micul dejun reprezintă pentru mulți dintre consumatorii români ritualul care dă energia necesară...