Consumatorii europeni, cheltuieli de 888 mld. euro pentru alimente și băuturi în ultimul an
Consumatorii europeni au cheltuit în ultimul an 888 miliarde de euro pentru alimente și băuturi, un procent de 37% din această sumă fiind dedicat ”consumului imediat”. Categoria produselor pentru ”consum imediat” include alimente ready-to-eat și snackuri precum sandvișuri, salate, produse calde și băuturi.
Franța conduce clasamentul țărilor europene în ceea ce privește cheltuielile pentru acest tip de produse, cu o creștere de 17,5% față de 2023, în timp ce Spania a experimentat cea mai mare rată de creștere, de 21%, scrie esmmagazine.com.
Pe măsură ce consumatorii caută tot mai mult convenience, alimentele ready-to-eat – de la salate și sandvișuri preambalate până la mâncăruri încălzite precum lasagna, paella sau puiul prăjit – sunt acum disponibile nu doar în restaurante ci și în supermarketuri sau benzinării.
Această schimbare alimentează creșterea altor canale, inclusiv cel al comercianților cu amănuntul, în timp ce restaurantele tradiționale pierd teren, trend început în pandemie. ”Consumatorii nu mai sunt legați de categoriile tradiționale, ei iau decizii bazate pe comoditate, valoare și experiență, fie că este vorba de un restaurant cu servire rapidă, fie că vorbim de un supermarket. Restaurantele precum McDonald’s, Burger King, Subway și O’Tacos se află într-o competiție acerbă, nu doar între ele ci și cu marile lanțuri de retail din Europa precum Tesco, Mercadona și Edeka”, a spus Edurne Uranga, VP Foodservice Europe Circana.
În ultimii șapte ani, vânzările din retail au crescut constant în majoritatea țărilor europene. Consumatorii optează din ce în ce mai mult pentru produsele ready-to-eat în special pentru masa de prânz. Acest segment a cunoscut o creștere de aproape 9% în ultimul an.
Snackification crește cererea de produse de snacking care oferă un echilibru între comoditate, gust și valoare nutritivă. Având în vedere că mâncatul rapid, la îndemână, în mișcare devine din ce în ce mai popular, un profil nutrițional echilibrat, un ambalaj potrivit pentru persoanele în mișcare, o experiență de consum care nu creează dezordine, precum și opțiuni la îndemână cu privire la porții vor deveni caracteristici esențiale pentru produsele sub formă de gustări pe care consumatorii le consumă în locul meselor principale.
Snackification duce la creșterea popularității produselor care au un profil nutrițional mai echilibrat, oferind nu numai sațietate, ci și hrană. De exemplu, batoanele pentru micul dejun pe bază de musli și granola au devenit alternative populare la mesele tradiționale de mic dejun, în timp ce gustările proteice și paharele cu supele ready to eat sunt produse populare pentru prânz și cină. 6 din 10 consumatori au declarat că preferă mai multe mese mici pe parcursul zilei, în comparație cu câteva mese mari.