Cum pot consumatorii români să reducă impactul asupra mediului prin utilizarea de detergenți de rufe pudră de uz casnic, concentrați
Uniunea Română a Producătorilor de Cosmetice și Detergenți (RUCODEM) a lansat Proiectul privind Eficiența Resurselor Produselor Pudră în România (Product Resources Efficiency Project Powder Romania) – PREP P RO, o inițiativă voluntară similară celei lansate de A.I.S.E. (Asociația Internațională pentru Săpunuri, Detergenți și Produse de întreținere – www.aise.eu) în domeniul detergenților de rufe pudră universali utilizați în gospodăriile din Europa (PREP-P3). Inițiativa voluntară propune dezvoltarea și încurajarea deprinderilor consumatorilor români către modele mai durabile în domeniul spălării rufelor, cu detergenți pudră, mai concentrați.
Inițiativa are susținerea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor și Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC). RUCODEM va derula o campanie de comunicare, cu durata de trei luni, pentru informarea publicului român cu privire la dozarea corecta, în vederea unui consum durabil pentru detergenții de rufe pudră de uz casnic, concentrați, pentru a avea un impact pozitiv asupra mediului.
”Acum consumatorii pot să folosească o cantitate mai mică de detergent de rufe pudră față de ce foloseau înainte - cu aceleași rezultate bune, deoarece acum detergenții de rufe pudră semnalați prin pictograma specifică sunt mai concentrați. De aceea, producătorii recomandă doza de detergent care să fi utilizată în funcție de gradul de duritate al apei și gradul de murdărie a rufelor. Printr-o dozare corectă, fără nici un efort – numai cu un pic de atenție – consumatorii ajută la reducerea impactului detergenților asupra mediului. Totodată, prin utilizarea unei temperaturi reduse la spălare, de exemplu 30`C (în România în 2019 erau aproximativ 26,3% consumatori care spălau rufele la 30`conform unui studiu realizat de A.I.S.E. în 2019) față de 40`C/50`C/60`C/peste 60`C, consumatorii pot ajuta la reducerea impactului asupra mediului atunci când spală rufele. De asemenea, ajută la reducerea impactului asupa mediului și umplerea corectă a mașinii de spălat rufe”, spune Mihaela Rabu, Director General RUCODEM.
În studiul realizat în 2019 de A.I.S.E. (Asociația Internațională pentru Săpunuri, Detergenți și Produse de întreținere) la nivel european, a reieșit că în România detergenții de rufe pudră obișnuiți erau utilizați în proporție de aproximativ 71% față de media Europei de Est care este de 58%.Inițiativa voluntară PREP P RO este similară celor lansate de A.I.S.E. în domeniul detergenților de rufe pudră universali utilizați în gospodăriile din Europa (PREP-P). După implementarea completă a inițiativei desfășurată la nivelul celorlalte țări europene, A.I.S.E. a identificat următoarele potențiale reduceri cu privire la mediu: peste 115.000 de tone de substanțe chimice mai puține; peste 8.000 de tone de ambalaje mai puține; cu aproximativ 6.000 de transporturi cu camionul mai puține.
Pentru a îmbunătăți durabilitatea procesului de spălare a rufelor, companiile participante la inițiativa RUCODEM își reformulează detergenții pudră obișnuiți într-o formă mai concentrată. Toți detergenții pudră concentrați introduși pe piață în contextul PREP P RO vor fi semnalizați cu ajutorul unor pictograme plasate pe partea frontală a fiecărui ambalaj și corespunzătoare tabelului de dozare, pentru a asigura cea mai bună vizibilitate și astfel identificarea ușoară a produselor concentrate. Aceste imagini vizuale vor oferi, într-un mod ușor de înțeles, informații cheie despre nivelul de concentrare și vor informa consumatorii despre dozarea adecvată.
Citiți și: Produsele de îngrijire a țesăturilor, categoria care construiește pe inovație și puterea brandului
Datorită detergenților pudră concentrați, consumatorii vor folosi mai puțin produs pentru a spăla aceeași cantitate de rufe, cu aceeași calitate a rezultatelor finale. Campania PREP P RO îi va încuraja să schimbe și să dezvolte noi obiceiuri de dozare, să folosească mai puțin detergent pudră pentru a spăla aceeași cantitate de rufe cu aceeași calitate a rezultatului final. Aceștia vor putea să reducă impactul asupra mediului de asemenea utilizând cea mai scăzută temperatură recomandată, să evite umplerea insuficientă a mașinii de spălat rufe și să dozeze în funcție de gradul de murdărire al articolelor de îmbrăcăminte și de nivelurile de duritate a apei.
Pe de altă parte, utilizarea detergenților de rufe lichizi poate reprezenta o varianta durabilă, în sensul că doza recomandată este mai mică și sunt la fel de eficienți la temperaturi scăzute.”A.I.S.E. a publicat un Raport privind initiațiva voluntară PREP L-2 desfășurată în 2017 – 2018 pentru detergenții de rufe lichizi la nivelul Europei (inclusiv în România) și în care se evidențiază reducerea impactului prin trecerea de o doză recomandată în medie de 65 ml/spălare la doza recomandată de până la 55 ml/spălare: reducerea de substanțe chimice 179.000 tone/an, reducerea deșeurilor de ambalaje cu 17.500 tone/an, reducerea transportului cu 210.000 milioane tone.km/an”, adaugă Mihaela Rabu.
Uniunea Româna a Producătorilor de Cosmetice şi Detergenţi este o organizaţie neguvernamentală, apolitică şi non-profit. RUCODEM a fost înființată în Iunie 1997 şi are sediul în Bucureşti. Misiunea RUCODEM este de a contribui la susținerea unui mediu de afaceri conform pentru membrii săi, în scopul de a permite industriei să crească și să se dezvolte în mod sustenabil, să genereze un impact pozitiv în societate și să contribuie la îmbunătățirea standardelor de viață ale românilor.
*Articol susținut de RUCODEM