Inflația a depășit din nou pragul de 7%. Alimentele, cu 5,6% mai scumpe decât la începutul anului trecut
În prima lună a acestui an, media prețurilor din România a crescut față de decembrie cu 1,1%, alimentele și serviciile fiind cele care au contribuit cel mai mult la această creștere. Potrivit Institutului Național de Statistică, alimentele s-au scumpit cu 1,34% în ianuarie 2024 față de decembrie 2023, mărfurile nealimentare cu 0,74%, iar serviciile au avut tarife cu 1,55% mai mari în perioada analizată.
Raportat la ianuarie 2023, datele INS arată că mărfurile alimentare au avut un preț mediu cu 5,64% mai mare, mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 7,36%, iar tarifele pentru servicii au crescut cu 10,9%.
Deși la nivel general alimentele costau în ianuarie cu 5,64% mai mult decât la începutul anului trecut, există și produse cu prețuri considerabil mai mici. Pe această listă intră uleiul, care avea la începutul acestui an un preț mediu cu 28,4% mai mic decât în ianuarie 2023.
Zahărul, un alt produs al cărui preț a crescut considerabil în ultimul an, costa în ianuarie cu 6,4% mai puțin decât în prima lună a anului trecut. Zahărul se află și pe lista Guvernului pentru care adaosurile comerciale practicate în procesare, distribuția și comercializare sunt plafonate. Pe aceiași listă intră și laptele care costa în ianuarie cu 4,8% mai puțin decât în aceeași lună a anului trecut, dar cu 1,38% peste nivelul din decembrie 2023.
La polul opus, brânza avea un preț mediu cu 7,4% mai mare la începutul acestui an față de începutul anului trecut, potrivit INS.
Citește și Cele mai mari tranzacții și achiziții din retail & FMCG din ultimul an
Și făina a costat mai puțin în perioada analizată, datele INS arătând o scădere de 28,7% în ianuarie 2024 față de ianuarie 2023, iar mălaiul costa cu 23,5% mai puțin. Pâinea, în schimb, s-a scumpit cu aproape 2%. În ceea ce privește legumele și conservele de legume, scumpirea în cazul acestora fost de 8,8% an la an, cartofii având un preț mediu cu aproape 10% mai mare.
Prețuri mai mari au și băuturile alcoolice, o cauză fiind majorarea accizei. Creșterea medie la nivel de categorie a fost de 11,2%, berea fiind produsul cu cea mai mare scumpire, de 13,3% în perioada analizată.
În demersul său de a tempera inflația, Banca Națională a României a menținut dobânda de politică monetară neschimbată. Drept urmare, Consiliul de Administrație a menținut rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 7% pe an pentru că, deși politica monetară este una restrictivă în prezent, măsura menținerii dobânzilor la un nivel mai mare pentru o perioadă mai lungă și-a demonstrat eficiența în timp.