Euromonitor: 10 trenduri de consum în 2019

Inteligența este elementul central care domină tendințele de consum ale anului 2019. Consumatorii devin mai înțelepți și mai atenți la mediul înconjurător, dar vor lucruri rapid și cu opțiuni relevante care să le pună în valoare modul de viață, potrivit studiului Euromonitor „Top 10 Global Consumer Trends 2019”. Euromonitor: 10 trenduri de consum în 2019

1. Fără vârstă

Într-o societate în care oamenii trăiesc mai mult pentru că au o grijă mai mare de sănătatea, aspectul și starea lor de bine, granițele dintre vârsta a doua și a treia încep să dispară. Cel mai bine se vede acest lucru la generația Baby Boomers (persoanele născute între 1946 și 1964). Exponenții acestei generații nu se consideră bătrâni și nu vor să fie priviți astfel. De aceea, majoritatea dintre ei sunt aproape obsedați de tehnologie și sunt la curent cu cele mai noi aplicații de mobil sau device-uri. Cei mai în vârstă Baby Boomers, care se apropie acum de vârsta de 70 de ani, reprezintă grupul consumatorilor maturi, care se bucură de aceleași lucruri ca și confrații lor mai tineri și care vor să continue să fie ei înșiși pentru cât mai mult timp posibil. Ceea ce înseamnă că vor produse și servicii care îi pot ajuta să rămână cât mai tineri.

Aproape în toate țările din lume crește ponderea persoanelor în vârstă raportată la populația totală – de pildă, în Japonia, până în 2025, jumătate din populație va avea peste 50 de ani. Această categorie are o sănătate financiară mai bună decât celelalte categorii, având cea mai mare putere de cumpărare dintre toate grupele de vârstă. În 2018, cei cu vârste cuprinse între 50-59 de ani, majoritatea încă activi, care au ajuns în funcții mari sau au moșteniri de la părinții lor, au un câștig mediu de 17.164 de dolari, cu 28% peste media generală (care ajunge la 13.400 de dolari).

SFAT: Pentru a câștiga această categorie, consumatorii nu trebuie separați în funcție de vârstă, ci mai degrabă trebuie găsite moduri în care se poate crea un design unic pentru toate generațiile. Retailerii ar trebui să se adreseze acestora într-un mod subtil și nuanțat, evitând să îi catalogheze pe consumatori ca fiind bătrâni.

2. Mai puțin înseamnă mai mult

Globalizarea a permis tot mai multor produse să devină mai accesibile, iar consumatorii s-au obișnuit să obțină produse din orice colț al lumii, oricând și cu costuri relativ reduse. Astfel, consumatorii din clasa de mijloc din piețele dezvoltate trăiesc într-o societate în care pot accesa orice, aproape instantaneu.

Locuitorii țărilor dezvoltate își reevaluează obiceiurile de consum, dând materialismul pe simplitate, autenticitate și individualitate. Achiziționarea de alimente locale devine tot mai populară din diverse motive, inclusiv pentru că susține businessurile locale, pentru că mâncarea este mai proaspătă și are un gust mai bun sau are un impact asupra mediului prin eliminarea transportului produselor de la distanțe mari. Acest lucru se vede și în evoluția bună a unor categorii de nișă, de exemplu berea artizanală, băuturile spirtoase produse în micro-distilerii sau produsele de înfrumusețare Do-It-Yourself.

SFAT:Cererea pentru produse care folosesc ingrediente naturale este în creștere: 29% dintre consumatori sunt în căutare de produse de îngrijire care au toate ingredientele naturale, în timp ce transparența în privința ingredientelor este cerută de 19% dintre consumatori, arată studiul Euromonitor Beauty Survey din 2018. Brandurile trebuie să răspundă acestui trend minimizând numărul de ingrediente din formulele produselor lor.

3. Consumatorul atent

Acest tip de consumator este cel care vrea să ia cele mai bune decizii legate de produsele pe care urmează să le achiziționeze și, de asemenea, vrea să limiteze impactul negativ pe care consumerismul îl are asupra mediului. Astfel că, pentru consumatorul atent este foarte importantă și bunăstarea animalelor, de aceea veganismul, cândva privit ca fiind o practică extremistă, câștigă tot mai mulți adepți. Iar un rol important în răspândirea acestui mod de viață îl au rețelele sociale. Alegerile consumatorului atent nu se rezumă doar la alegeri alimentare, ci și la haine – care nu sunt de proveniență animală – sau produse de înfrumusețare sau îngrijire personală care au ingrediente fără origini animale.

SFAT: Căutarea unei transparențe mai mari va forța în continuare companiile din sectorul beauty să aibă o mai mare grijă față de acest tip de consumator. În plus, înțelesul de până acum al unui business responsabil se schimbă, iar companiile trebuie să își îmbunătățească standardele legate de bunăstarea animalelor, chiar și pentru produsele obișnuite. În același timp, crește și nevoia de produse premium.

4. Împreună digital

În ultimii zece ani, tehnologia a evoluat de la simplu facilitator al comunicației până la generarea de experiențe colective și de interacțiuni pe mai multe planuri. Această evoluție va continua să aibă impact asupra modului în care interacționăm cu prietenii, colegii și chiar cu străinii, creând și experimentând lucruri împreună prin intermediul digitalului, chiar dacă nu suntem fizic în același loc.

Internetul mobil cu viteze tot mai mari prinde teren în regiunile Africa/Orientul Mijlociu și Asia Pacific. Acestea vor reprezenta 88% din creșterea populației în perioada 2018-2026, ceea ce va însemna un număr și mai mare de oameni care vor fi conectați la nivel global. De asemenea, nevoia de conectivitate digitală va crește constant. La nivel global, 45% dintre oameni distribuie poze sau video-uri în fiecare săptămână, în creștere de la 38% în 2015. Odată cu avansul inteligenței artificiale, analizele predictive și realitatea virtuală vor genera noi funcții pentru social media sau vor crea comunități online și mai avansate.

SFAT: Principala provocare pentru generația următoare de dispozitive digitale este găsirea unui echilibru între dispozitive user-friendly și avansul tehnologic. Vor apărea noi forme de realitate virtuală și augmentată pe măsură ce industriile fac primii pași în încercarea de a furniza caracteristicile pe care și le doresc consumatorii. Procesele care necesită prezența fizică a persoanelor vor fi înlocuite cu alternative digitale – de la birourile guvernamentale până la spitale, noile tehnologii duc interacțiunile în online.

5. Toată lumea este expertă

Într-o lume unde totul este disponibil prin simpla atingere a unui buton, consumatorii consideră acum hiperdisponibilitatea ca fiind regula principală pentru cumpărături. Țările care vor genera veniturile cele mai mari din comerțul online, potrivit Euromonitor, sunt China, Japonia, SUA, Marea Britanie și India. Clienții nu se mai lasă seduși de marketingul brandurilor, mai degrabă caută sfaturi despre ce să cumpere și când și mai ales cum să cumpere cel mai bun produs cu un buget cât mai redus. Consumatorii folosesc Whatsapp, Twitter sau Instagram pentru a-și împărtăși experiențele, să ofere coduri de discount sau să dea indicii despre cum și unde să fie găsită cea mai bună ofertă.

În 2019, această tendință va continua să crească din cauza instabilității macroeconomice și va deveni din ce în ce mai prezentă în viața de zi cu zi. Tot sub efectul social media, consumatorii sunt însă tentați să pună totul sub semnul întrebării, iar acest comportament se vede și în timpul cumpărăturilor.

Această tendință se resimte în rândul celor care au venituri medii și mari. În țările occidentale, chiar și consumatorii mai avuți solicită prețurile corecte pentru produsele plătite și sunt foarte vocali online în legătură cu experiențele proaste. Consumatorii cu venituri mai mici vor participa mai puțin la acest trend, la nivel global – de regulă, au acces limitat la Internet sau nu au timp să își documenteze achizițiile la fel ca cei care sunt „experți”. De asemenea, consumatorul „expert” are probabil vâsta cuprinsă între 15-40 de ani și este obișuit să folosească zilnic internetul.

SFAT:Fiindcă toată lumea este expertă astăzi, este important ca brandurile și retailerii să le determine povestea – cum vor să rămână în mintea clienților atunci când nu mai sunt în contact direct cu ei? Accesul la informație și capacitatea de a difuza informațiile înseamnă simultan că un consumator poate să fie cel mai bun avocat al unui retailer sau, dimpotrivă, coșmarul său cel mai mare.

6. Bucuria de a lipsi

Granițele dintre muncă și viața personală sunt la fel de difuze precum cele care separă sfera privată de cea socială. Rețelele sociale dau iluzia că toți ar trebui să facem ceva interesant și că trebuie să spunem ceva despre acest lucru. Frica de a fi lăsat pe dinafară sau de a lipsi a dat însă naștere nevoii de a recăpăta timp pentru sine. Pe măsură ce crește accesul la un smartphone, cheltuielile alocate de consumatori pentru servicii de recreere sau culturale ar urma să crească, mai ales în piețele unde stresul digital atinge cote înalte. Iar pentru a se deconecta, consumatorii se concentrează pe experiențe: cursuri offline, ascultarea de audiobookuri, mersul în cafenele fără internet.

SFAT: Aplicațiile care le permit consumatorilor să trăiască clipa, fără a fi întrerupți, vor câștiga popularitate. Chiar dacă telefoanele inteligente vor rămâne un instrument important pentru consumatorii care vor să-și simplifice viața, ei își vor limita timpul petrecut online sau pe rețelele de socializare.

7. Pot să am singur grijă de mine

Această tendință este caracterizată de diferite forme de restricții personalizate: nevoia autoimpusă de a face curățenie în viață, fie că este vorba de dietă, casă sau garderobă, ceea ce duce în cele din urmă la adaptabilitate și la posibilitatea de a face mai multe alegeri. Este astfel și o reacție la modul rigid și impulsiv al consumerismului pe care industria de fast fashion, sfaturile de înfrumusețare rapidă sau dietele miraculoase le propun, astfel încât consumatorii folosesc aplicații și servicii personalizate pentru a crea un produs care e unic pentru ei și care le este auto-suficient, fără a mai fi nevoiți să interacționeze la nesfârșit cu marketingul brandului sau în social media. Este refuzul de a accepta promovarea pe care o aduc brandurile în social media – produsele ar trebui să ușureze starea de bine, nu să o îngreuneze.

8. Vreau o lume fără plastic

Acest tip de consumator este activ și angajat, dar apelează la servicii care îi simplifică, clarifică și îi îmbunătățesc viața de zi cu zi. De pildă, alimentele cu etichete care au mențiunea „nu conține” sunt categoria care crește cel mai mult în rândul alimentelor ambalate, dar aplicații precum Spoon Guru le oferă consumatorilor un mod de a-și crea o dietă fără a mai fi nevoiți să se bazeze pe brandingul din supermarket.

SFAT: În următorii cinci ani, se va vedea tot mai mult nevoia oamenilor de a avea experiențe, produse și marketing cât mai reale. Idealurile prezentate pe Instagram vor fi detronate în favoarea brandurilor care vor face o prioritate din nevoile individuale ale clienților lor. Consumatorii vor ieși din cercurile promovărilor și se vor concentra pe produse și servicii pe care pot să le personalizeze și să răspundă nevoilor lor, decât cele din prezentările unor bloggeri faimoși.

Ideea de a avea o lume fără plastic a câștigat teren în ultimul an, iar în 2019, dorința consumatorilor de a elimina plasticul din viața lor va crește. Potrivit Euromonitor International, 63% din ambalajele la nivel global din industriile food & drinks, beauty care, îngrijirea casei și mâncare pentru animalele de companie sunt fabricate din plastic. Consumatorii nu prea înțeleg ce se poate și ce nu se poate recicla, mai ales din cauza lipsei de standardizare a ambalajelor. În Europa, Germania are cele mai mari rate de reciclare, bazate pe progame de reciclare municipale și pe stimulente pentru reducerea deșeurilor din plastic. Consumatorii devin tot mai sensibili la probleme legate de gestiunea deșeurilor și de aceea li se modifică și obiceiurile de consum. Numărul celor care sunt dispuși să plătească pentru ambalaje eco-friendly a crescut în ultimii doi ani.

SFAT: Brandurile care vor găsi soluții pentru reutilizarea plasticului vor avea de câștigat. De asemenea, este necesară și o gestiune optimizată a deșeurilor, dar pe de altă parte, consumatorul trebuie să ajungă să înțeleagă ce să facă cu ambalajul din plastic după ce produsul a fost folosit.

9. Vreau acum

Acest tip de consumator caută experiențe fără prea multe interacțiuni, astfel încât să aibă tot mai mult timp pentru viața lui socială sau profesională. El apelează foarte mult la aplicații care îl ajută să-și organizeze viața și este atent la inovațiile care l-ar putea ajuta să evite aglomerațiile, să reducă timpul de așteptare și să își sincronizeze informațiile și preferințele personale.  Consumatorii mai tineri se adaptează mai ușor inovațiilor digitale. De exemplu, generațiile tinere sunt mai înclinate să folosească aplicații bancare mobile și să folosească servicii de ride-sharing.

SFAT: Companiile mari de tehnologie cu acces la datele utilizatorilor sunt cele care vor câștiga de pe urma acestei tendințe, pe termen scurt. Aceste companii vor fi capabile să angajeze oameni și să facă cercetări legate de tehnologia 5G, inteligența artificială și IoT (Internet of Things) pentru a-i ajuta pe consumatori să câștige timp și bani. Pe măură ce consumatorii vor experimenta astfel de produse și servicii eficiente, vor începe să aștepte același lucru de la toate companiile, indiferent de mărimea lor. Iar companiile mici ar trebui să preia din experiența marilor companii, având grijă să pună accentul pe elemente nișate.

10. Viața în singurătate

La nivel global, numărul gospodăriilor formate dintr-o singură persoană este așteptat să se mărească cu o rată de creștere anuală compusă (CAGR) de 1,9% în următorii zece ani și va depăși creșterea tuturor celorlalte tipuri de gospodării. Accesibilitatea este prioritară pentru ei. Acești consumatori sunt mai dispuși să cumpere produse în ambalaje mai mici și în general nu sunt fideli unui brand sau unui retailer.

SFAT: Acești consumatori țin mai mult la bugetul lor, poate și din cauza cheltuielilor mai mari pe care trebuie să le suporte zi de zi. Produsele și serviciile care îi vor ajuta pe acești consumatori să își sublinieze stilul lor de viață independent vor avea succes în câștigarea unei felii generoase din acest segment de piață aflat și el în creștere.

Din feed, direct la ușă: cum se schimbă comportamentul de cumpărare în 2023
Din feed, direct la ușă: cum se schimbă comportamentul de cumpărare în 2023
Policriză este termenul care definește cel mai bine contextul actual prin care trecem, fiecare dintre aceste crize având diverse niveluri de...
Euromonitor: 10 trenduri de consum în 2019
Euromonitor: 10 trenduri de consum în 2019
Inteligența este elementul central care domină tendințele de consum ale anului 2019. Consumatorii devin mai înțelepți și mai atenți la mediul...