Concurența vrea să oblige retailerii să intre în Monitorul prețurilor
Consiliul Concurenței vrea să creeze o bază legală prin care să poată obliga marile rețele de magazine să intre în proiectul Monitorul Prețurilor și implicit să furnizeze prețurile pentru produsele alimentare care vor fi monitorizate, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele instituției.
”În acest moment lucrăm strict pe bază voluntară, cu retailerii care au fost dispuși să colaboreze cu noi. Vorbim despre mai mult de jumătate dintre rețelele de magazine care operează în piața alimentară. Însă ne luăm și măsuri de siguranță pentru că lucrurile se mișcă mai greu decât ne-am fi dorit. Astfel, dacă ne vom împotmoli și retailerii nu vor dori să ne comunice datele de care avem noi nevoie, vom crea o bază legală prin care îi putem obliga să ne furnizeze aceste informații”, a precizat Chirițoiu.
Citește și:
- Ce șanse are proiectul Monitorul Prețurilor?
- Ce a spus Concurența la Conferința Progresiv despre Monitorul Prețurilor
- Rețelele mari se opun lansării monitorului oficial al prețurilor
Monitorul Prețurilor va fi lansat până la finalul primului semestru din 2016, în maximum două luni urmând să fie disponibil pe piață proiectul pilot. Consiliul Concurenței a anunțat că a implicat în proiectul Monitorul prețurilor și compania de cercetare de piață Nielsen România și instituția non-profit GS1.
”Am ales produsele care vor fi monitorizate cu ajutorul Nielsen. Este vorba despre circa 180 de produse cu incidență mare în consumul local din 70 de categorii alimentare. Rămâne însă de văzut dacă vom respecta 100% configurația actuală a coșului pentru că sunt produse pentru care retailerii nu vor să ne furnizeze prețurile”, a completat Chirițoiu.
Monitorul Prețurilor este o inițiativă a Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor din România (APC România) împreună cu Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) şi Consiliul Concurenţei. Prima comunicare oficială pe acest subiect a fost realizată de către Consiliul Concurenței în luna noiembrie 2014, când instituția a anunțat lansarea unui proiect de creare a unei platforme online care să afișeze, săptămânal, prețurile alimentelor din coșul zilnic al populației.





