Alimentele, cu 5% mai scumpe la finalul lunii martie
Prețurile de consum în luna martie 2020 au crescut în medie cu 3% față de martie 2019, iar cel mai mare aport este trecut în dreptul alimentelor.
Potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică, la finalul lunii martie alimentele erau cu 5% mai scumpe față de aceeași perioadă a anului trecut. Însă mare parte din această evoluție a fost generată în doar trei luni, primele din acest an. Analiza INS arată că în martie 2020 față de decembrie 2019 mărfurile alimentare costau cu 3,11% mai mult.
Mai mult, raportat numai la luna februarie a acestui an, scumpirea este de 1,46%.
Printre alimentele ale căror prețuri au crescut cu peste 1% în doar o lună se numără produsele de morărit. Făina costa la finalul lunii martie cu 1,79% mai mult ca în februarie și mălaiul cu 0,53% mai mult în perioada indicată.
În contextul pandemiei și stocurile de alimente făcute de consumatori, s-au scumpit cu peste 5% și conservele. În cazul celor de legume, creșterea a fost de 5,43% în doar o lună, iar în cazul conservelor de fructe, creșterea a fost de 4,04% în luna martie față de februarie. Și fructele proaspete au costat mai mult. Datele INS indică o creștere de 5,22% în doar o lună și de 12% comparat cu decembrie 2019.
Mai scumpi au fost și cartofii, cu 8,74% mai mult în martie față de februarie, însă această creștere are la bază și apariția cartofilor noi pe piață, aduși din import.
Carnea (+0,84%), uleiul (+0,69%), lactatele (+0,79%) sunt, de asemenea, pe lista produselor cu prețuri crescute.
Singurele ieftiniri sunt trecute în dreptul ouălor. Potrivit INS, în luna martie, prețul acestora era cu 1,7% mai mic decât în februarie.