Prețurile alimentelor, creștere constantă de la începutul anului

Alimentele continuă să se scumpească de la lună la lună, singurele excepții înregistrate în luna februarie a acestui an raportat la finalul anului trecut fiind citricele și uleiului. Dar, comparat cu aceeași perioadă a anului 2022, prețurile alimentelor au crescut în medie cu procente cuprinse între 11% și aproape 64%. Prețurile alimentelor, creștere constantă de la începutul anului

Concret, uleiul costa în februarie 2023 cu 2,59% mai puțin decât în decembrie 2022, dar continuă să fie cu 29,5% mai scump decât în februarie 2022, potrivit datelor Institutului Național de Statistică. În cazul zahărului, acesta costa în februarie cu 1,96% mai mult decât în decembrie și cu 63,5% mai mult decât în februarie 2022.

Cumulat, mărfurile alimentare erau cu 3,38% mai scumpe în februarie față de luna decembrie, cele mai importante majorări fiind în cazul legumelor și fructelor proaspete. Dacă ne raportăm însă la aceeași lună a anului trecut, scumpirea este de 22,35%.

În cazul mărfurilor nealimentare, scăderea înregistrată este una marginală, de 0,5%, ca efect al ieftinirii energiei electrice cu 17%. Comparat cu anul trecut însă, și în cazul acestora scumpirea a fost de aproape 13%.

Rata medie a modificării prețurilor de consum în ultimele 12 luni (martie 2022 – februarie 2023) față de precedentele 12 luni (martie 2021 – februarie 2022) este 14,9%, potrivit datelor INS.

Banca Națională a României a revizuit considerabil prognoza privind rata inflației pentru acest an ca urmare a includerii în analiză a parametrilor noii scheme de plafonare a prețurilor la energie electrică și gaze naturale. Luând în calcul noile estimări ale BNR, rata inflației va scădea până la 7% la finalul acestui an, față de 11,2% cât era prognoza revizuită la finalul anului trecut.


Citește și Consumatorii, tentați să cumpere produse de pe piața neagră în contextul majorărilor de prețuri


„Rata anuală a inflației IPC este proiectată pe o traiectorie continuu descendentă, pentru finele anului curent se prognozează valoarea de 7%, iar în decembrie 2024 este anticipat un nivel de 4,2%, mult redus față de ultimele cifre, însă deasupra țintei BNR. Acest lucru nu înseamnă că prețurile vor scădea, ci că rata lor de creștere va fi mai mică”, explică Cristian Popa, Membru în Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României.

Pentru prima lună din acest an, INS a anunțat o rată a inflației de 15,07% comparat cu ianuarie 2022, alimentele fiind cele care au înregistrat cea mai mare scumpire, de 22,4%. În același timp, prețurile mărfurilor nealimentare au crescut cu 11,8%, iar tarifele pentru servicii au crescut cu 10,2%.

„Ca și în călătorii, ultima parte a drumului poate fi cea mai dificilă. Poate sună contraintuitiv, dar efortul aducerii inflației de la 5% la 2.5% poate fi egal, sau chiar mai mare decât cel de aducere de la 10% la 5%. Politica monetară urmată de BNR a fost una adecvată și echilibrată, în linie cu cea a țărilor din regiune, însă nu putem spune ce va urma, nu ne ante-pronunțăm, ghidajul prospectiv nu a fost și nu este un instrument folosit de Banca Națională a României”, adaugă Cristian Popa.

Nu în ultimul rând, Banca Națională a decis la începutul lunii februarie menținerea dobânzii de politică monetară la valoarea de 7% după 11 creșteri consecutive ale acesteia.

 

Alimentele continuă să se scumpească. Prețuri cu peste 2% mai mari după primele trei luni ale anului
Alimentele continuă să se scumpească. Prețuri cu peste 2% mai mari după primele trei luni ale anului
Deși prețurile au arătat semne de temperare în luna martie a acestui an față de februarie, alimentele continuă să coste mai multe față de...
Inflația a depășit din nou pragul de 7%. Alimentele, cu 5,6% mai scumpe decât la începutul anului trecut
Inflația a depășit din nou pragul de 7%. Alimentele, cu 5,6% mai scumpe decât la începutul anului trecut
În prima lună a acestui an, media prețurilor din România a crescut față de decembrie cu 1,1%, alimentele și serviciile fiind cele care au...
Inflația scade, dar alimentele continuă să se scumpească
Inflația scade, dar alimentele continuă să se scumpească
Potrivit calculelor Institutului Național de Statistică, rata anuală a inflației a scăzut până la 10,6%, dar alimentele continuă să...
BNR: Inflația scade la 7%, dar nu înseamnă că și prețurile vor scădea
BNR: Inflația scade la 7%, dar nu înseamnă că și prețurile vor scădea
Banca Națională a României a revizuit considerabil prognoza privind rata inflației pentru acest an ca urmare a includerii în analiză a...