Alimentele, cu aproape 1,5% mai scumpe față de finalul anului trecut
Scumpirea medie trecută de Institutul Național de Statistică în dreptul mărfurilor alimentare după primele trei luni ale acestui an a ajuns la 1,46% raportat la luna decembrie a anului 2020.
Comparat însă cu aceeași lună a anului trecut (martie 2021 vs martie 2020), mărfurile alimentare s-au scumpit cu 1,59%, indicând o temperare a scumpirilor față de luna februarie.
Pe lista alimentelor cu cele mai mari scumpiri față de finalul anului trecut intră legumele și conservele de legume (+ 5,64%) și uleiul (+5,14%) din categoria uleiului, slănină și grăsimi.
La polul opus să află ouăle, cu o reducere de 1,81% și fasolea boabe și alte leguminoase (- 0,54%) din categoria legumelor și conservelor de legume.
Raportat însă la luna martie a anului trecut, dintre toate alimentele analizate de INS legumele și fructele au prețuri mai mici. În cazul cartofilor, scăderea este de 34,26% în timp ce citricele și alte fructe meridionale costau cu aproape 7% mai puțin în luna martie a acestui an.
Cumulat, prețurile de consum în luna martie 2021 comparativ cu luna martie 2020 au crescut cu 3,05%, un impact major fiind din prețul mărfurilor nealimentare.