FacebookLinkedinYoutubeTwitter

Acasă > Știri > Reglementări fiscale incomplete privind noile case de marcat

Reglementări fiscale incomplete privind noile case de marcat

Deși conectarea caselor de marcat electronice la sistemul informatic al Agenției Naționale de Administrare Fiscală a intrat pe ultima sută de metri, sunt detalii încă neclare privind facilitățile fiscale acordate celor care au fost obligați să cumpere case de marcat cu jurnal electronic încă din 2018.

Ana Petrescu, Senior Manager, Taxe Directe în cadrul Deloitte și Robert Ionescu, Consultant Senior, Taxe Directe, în cadrul aceluiași grup au subliniat principalele neclarități privind tratamentul fiscal pentru costurile cu casele de marcat electronice, pe care contribuabilii au fost obligați să le achiziționeze încă din 2018. În noua variantă, costul cu casele de marcat urmează să fie recuperat direct din impozitul pe profit datorat.

„Măsura este una benefică pentru cele mai multe companii, dar în mod deosebit pentru cele care sunt obligate, prin natura activității, să dețină multe case de marcat: marii comercianți, benzinării, farmacii etc. Este neclar însă cum se va corela noua prevedere cu cele deja existente, atât din punct de vedere contabil, cât și fiscal”, susțin analiștii Deloitte.

Potrivit acestora, cel mai recent proiect de lege pe acest subiect, care modifică atât Codul Fiscal, cât și legea privind impozitul specific unor activități, oferă contribuabililor dreptul de a accesa un credit fiscal (reducere a impozitului pe profit/ pe veniturile microîntreprinderilor/specific) pentru casele de marcat electronice achiziționate începând din 2018 (momentul în care autoritățile au impus această obligativitate) până în prezent. Creditul fiscal poate fi utilizat pe o perioadă de șapte ani.

Proiectul a fost adoptat în Parlamentul României și a fost trimis spre promulgare. Există însă neconcordanțe cu reglementările în vigoare.

„După intrarea în vigoare a noilor prevederi, contribuabilii își vor putea recupera aceste costuri direct din impozitul pe profit/impozitul pe veniturile microîntreprinderilor datorat. Totuși, în cazul contribuabililor plătitori de impozit pe profit, apar semne de întrebare cu privire la modul în care se corelează aceste noi prevederi, din punct de vedere contabil și fiscal, cu cele deja existente, având în vedere că noile case de marcat se înregistrează în contabilitate ca mijloace fixe și se amortizează lunar. În proiectul trimis la promulgare se precizează faptul că întregul cost de achiziție va fi considerat nedeductibil, urmând a fi recuperat din impozitul pe profit datorat. Rămâne deci de analizat cum se va aplica această facilitate, dacă amortizarea caselor de marcat se va mai putea deduce sau nu”, atrag atenția specialiștii Deloitte.

Mai mult, trebuie să se țină cont și de faptul că unii contribuabili au beneficiat deja de un stimulent fiscal pentru achiziția noilor case de marcat, prin intermediul facilității privind profitul reinvestit. Nu este clar dacă vor putea cumula cele două facilitați și, dacă nu pot fi cumulate, pe ce baze va fi aleasă facilitatea aplicabilă pentru fiecare companie în parte.

În privința plătitorilor de impozit pe veniturile microîntreprinderilor, proiectul prevede faptul că, pentru casele de marcat deja achiziționate, costul cu acestea se scade din impozitul datorat pentru ultimul trimestru al acestui an.

„Totuși, se precizează obligația de a include aceste costuri și în baza impozabilă, la care se va aplica o cotă de impozitare de 1% sau 3%. În ceea ce privește casele de marcat achiziționate după intrarea în vigoare a legii, costul acestora se recuperează din impozitul datorat pentru trimestrul în care au fost puse în funcțiune, fără a avea obligația de a include costul acestora în baza impozabilă”, completează cei doi.

De aceste prevederi urmează să beneficieze și contribuabilii obligați la plata impozitului specific, cum ar fi cei din industria ospitalității.

 

Știri asemănătoare

Adaugă comentariu nou

Imagine CAPTCHA
Introduceți caracterele din imagine.
Tracking Popular Content