România aruncă anual peste 2,2 milioane de tone de alimente. De Paște, risipa se amplifică
Fiecare european irosește anual, în medie, 131 kilograme de mâncare, potrivit datelor Comisiei Europene. Peste 50% din risipă se produce în gospodării, adesea din cauza porțiilor prea mari sau a cumpărăturilor făcute fără un plan.
În România, se aruncă anual peste 2,2 milioane de tone de alimente, echivalentul a 150 de kilograme pe persoană. Iar sărbătorile, în special cele pascale, amplifică fenomenul.
Un studiu realizat în Marea Britanie arată că, doar în perioada Paștelui, se aruncă peste 20 de milioane de ouă, 8 milioane de resturi de ciocolată și 10.000 de tone de ambalaje, multe dintre ele nereciclate, tendințe similare la nivel european.
Din punctul de vedere al consumatorilor, nu retailerii sunt cei care pot aduce schimbarea, ci din contră: autoritățile (40%), producătorii (34%) și consumatorii în sine (19%) ar trebui să facă diferența. Doar 7% din cei intervievați văd retailerii ca având capacitatea de a schimba lucrurile. Cu toate acestea, există o serie de acțiuni pe care consumatorii cred că retailerii ar trebui să le ia, inclusiv legat de propriile produse. Mai exact, peste jumătate dintre cei care au participat la studiu consideră că retailerii ar trebui să elimine ambalajele excesive din gamele lor private label. Un procentaj similar așteaptă ample campanii de reduceri de preț pentru produsele care se apropie de termenul de expirare. Promoțiile pentru produse sustenabile, o mai bună expunere a acestora și extinderea opțiunilor de refill/recycle completează lista lucrurilor pe care consumatorii consideră că retailerii trebuie să le prioritizeze în viitor.





