Sustenabilitatea în industria alimentară: ce s-a schimbat și încotro ne îndreptăm
Cum percep consumatorii sustenabilitatea sau problemele legate de mediu și cum s-a schimbat această percepție în ultimii cinci ani sunt întrebările care stau la baza studiului „Who Cares? Who Does? - Sustainability Evolved”, realizat de YouGov și Kantar la nivel global. Un lucru este cert: industria alimentară se confruntă cu provocări uriașe, dar acestea vin la pachet cu oportunități multiple dacă sunt gestionate corect.
Dacă vrei să afli mai multe despre sustenabilitatea în retail & FMCG, vino mâine la Sustain Ability - Growing Green, evenimentul Progresiv dedicat integral acesteia.
- Problemele-cheie pentru industria alimentară
Deșeurile de plastic reprezintă una dintre cele mai importante surse de poluare, dar și una dintre problemele pentru care industria alimentară, în primul rând, caută metode prin care să o diminueze, potrivit studiului „Who Cares? Who Does?”, realizat de YouGov și Kantar. Poluarea cu plastic afectează viața marină, deteriorează solul, otrăvește apele subterane și poate avea efecte grave asupra sănătății. Mai mult, acest tip de poluare contribuie în mod semnificativ la criza climatică. Producția de plastic este unul dintre procese cu un consum uriaș de energie, generând 3,4% din emisiile globale de gaze cu efect de seră.
Pe de altă parte, producția de alimente generează o cantitate mult mai mare de gaze cu efect de seră, aproximativ 26%, în vreme ce risipa alimentară „aduce” alte 8-10 procente. Consumatorii sunt conștienți de toate aceste probleme, ele aflându-se în topul preocupărilor în urmă cu cinci ani. Atunci, cea mai mare preocupare a consumatorilor erau schimbările climatice, dar au devenit și mai importante, la fel ca și lipsa apei – probabil legată de problemele climatice recente. Deșeurile de plastic au fost a treia cea mai importantă problemă în 2019 și rămân pe aceeași poziție și acum. În mod clar, industria alimentară se confruntă cu provocări uriașe, dar acestea reprezintă și oportunități pentru producătorii, retailerii și brandurile care reușesc să le gestioneze corect, explică autorii studiului „Who Cares? Who Does?”.
- Atitudinea consumatorilor față de sustenabilitate
Studiul celor de la YouGov și Kantar împarte consumatorii în trei categorii, prima fiind cea a eco-implicaților, adică cei care fac cele mai mari eforturi pentru a-și reduce amprenta de mediu. Aceștia evită produsele cu ambalaje din plastic și preferă companii sau ingrediente locale, alternative la carne, precum și alimente proaspete. Acest segment reprezintă 20% din toate gospodăriile și contribuie cu suma de 456 miliarde de dolari la industrie. Deși a existat o creștere a ponderii acestui grup în 2020, generată probabil de pandemie, numărul acestora s-a stabilizat în ultimii ani.
Mai mult, evenimente precum războiul din Ucraina sau creșterea galopantă a inflației în mai multe state din Europa au dus la o regândire a bugetului, fapt ce nu ajută cauza sustenabilității. Europa continuă să conducă în ceea ce privește proporția de eco-implicați, cu aproximativ 27% din total. Aici, gestionarea și preocuparea pentru plastic rămân ridicate. În America Latină, Asia, Orientul Mijlociu și, oarecum surprinzător, în America de Nord grupul celor eco-implicați are cote de piață mai mici. Aceste cifre sugerează o importanță mai mică a deșeurilor de plastic și a gestionării sustenabilității personale, în special în SUA, potrivit studiului „Who Cares? Who Does?”.
O altă problemă evidențiată de rezultatele sondajului este că eco-ignoranții, cei care nu depun eforturi pentru a consuma sustenabil, rămân într-o proporție relativ mare. Ei reprezintă 40% din total, ajungând până la 60% în SUA și la peste 70% în Brazilia și Indonezia. Pentru ca industria să poată avansa în gestionarea plasticului și a impactului acestuia asupra mediului, interacțiunea cu acest segment este esențială. Astfel, fie eco-ignoranții sunt convinși să își regândească atitudinea, fie le sunt oferite doar produse cu ambalaje și ingrediente mai sustenabile decât până acum. În fine, o a treia categorie este cea a eco-conștienților. O altă preocupare este că grupele de vârstă mai tinere continuă să fie subreprezentate în rândul eco-implicaților. La prima vedere, acest lucru pare surprinzător, dar a reprezentat o constantă de-a lungul celor cinci ani în care s-a realizat studiul. Ca și în cazul eco-ignoranților, industria va trebui să se asigure că produsele oferite sunt sustenabile atât în ceea ce privește ambalajele, cât și ingredientele folosite.
- De ce nu cumpărăm în mod sustenabil
Există întotdeauna o „diferență de valoare” în ceea ce privește sustenabilitatea – mai exact, în vreme ce 60% din populație are intenția de a cumpăra ambalaje prietenoase cu mediul, doar 20% fac acest lucru în mod regulat, relevă studiul „Who Cares? Who Does?”. Chiar dacă prețul a fost principalul obstacol între intenție și practică, el a devenit și mai relevant în ultimii ani, fiind accentuat de impactul inflației asupra bugetelor consumatorilor. Corectă sau nu, percepția consumatorilor este că produsele prietenoase cu mediul sunt mai scumpe. Peste 60% din consumatori dau acest motiv ca fiind principalul pentru care le este greu să cumpere mai sustenabil. În al doilea rând, există o lipsă de informare. Astfel, aproape 50% din cumpărători spun că nu știu exact care produse sunt sustenabile.
Peste un sfert dintre consumatori spun că sunt prea ocupați pentru a cumpăra în mod sustenabil. Toate aceste obstacole pot fi însă gestionate de producători și retaileri. Producția poate fi și este trecută de la ambalaje din plastic la ambalaje din hârtie și carton, de la plastic nou la plastic reciclat, iar greutatea ambalajelor redusă. Prin astfel de măsuri, produsele standard devin prietenoase cu mediul în vreme ce prețul rămâne același; mai mult, disponibilitatea crescută a produselor va reprezenta un îndemn la achiziție pentru toate segmentele analizate, notează autorii studiului. Un aspect care ridică mai multe probleme este cel al neîncrederii în ideea că produsele ecologice, prietenoase cu mediul funcționează la fel de bine precum cele standard.
Aproape 30% din consumatori nu cred că acest lucru este adevărat, iar aceasta este o problemă întâlnită în majoritatea categoriilor de produse. O altă problemă este greenwashingul. La nivel global, aproape 60% din cumpărători spun că „organizațiile se preocupă doar de profituri și că afirmațiile ecologice sunt doar un alt instrument de marketing”. Europenii, în special, se arată extrem de sceptici față de motivele și practicile de sustenabilitate ale companiilor.
- Cine poate aduce schimbarea și cum
Din punctul de vedere al consumatorilor, nu retailerii sunt cei care pot aduce schimbarea, ci din contră: autoritățile (40%), producătorii (34%) și consumatorii în sine (19%) ar trebui să facă diferența. Doar 7% din cei intervievați văd retailerii ca având capacitatea de a schimba lucrurile. Cu toate acestea, există o serie de acțiuni pe care consumatorii cred că retailerii ar trebui să le ia, inclusiv legat de propriile produse. Mai exact, peste jumătate dintre cei care au participat la studiu consideră că retailerii ar trebui să elimine ambalajele excesive din gamele lor private label. Un procentaj similar așteaptă ample campanii de reduceri de preț pentru produsele care se apropie de termenul de expirare. Promoțiile pentru produse sustenabile, o mai bună expunere a acestora și extinderea opțiunilor de refill/recycle completează lista lucrurilor pe care consumatorii consideră că retailerii trebuie să le prioritizeze în viitor.



