Studiu : Furnizorul care pune la raft brandul propriu și marcă privată vinde de 48 de ori mai mult produsul private label
Ultimii ani au adus schimbări profunde pe piața FMCG, acestea fiind influențate de mai mulți factori de presiune economică și socială. Un exemplu este creșterea ponderii mărcilor proprii, care au devenit o soluție strategică pentru retaileri în contextul inflației și al creșterii prețurilor alimentelor, potrivit unui raport al Consiliului Concurenței.
Prin dezvoltarea mărcilor proprii, retailerii au putut oferi consumatorilor produse la prețuri mai accesibile, păstrând un control mai mare asupra costurilor și evitând, în același timp, creșterile impuse de furnizori. Această tendință a fost vizibilă nu doar în România, ci și la nivel european, unde mărcile proprii au câștigat popularitate în rândul consumatorilor, devenind o parte esențială a strategiilor de competitivitate pe termen lung.
Analizele realizate au indicat faptul că retailerii manifestă un interes tot mai mare pentru dezvoltarea de mărci proprii (ajungând, în anul 2023, la aproximativ o treime din totalul produselor comercializate). Astfel, de la 30% pe segmentul alimentar în anul 2021, mărcile proprii au ajuns să reprezinte în anul 2023 34% din valoarea vânzărilor celor mai mari zece lanțuri de retail din România, potrivit unui raport al Consiliului Concurenței.
În anul 2023, aproximativ 50% din produsele de marcă proprie au fost fabricate în România. Ca o caracteristică mai generală a pieței, în cazul excluderii din analiză a unor retaileri ce practică un model de afaceri diferit, procentul din bunurile alimentare de marcă proprie care au fost fabricate în România depășește 60% (fiind chiar mai ridicat decât ponderea bunurilor românești în total produse comercializate).
Potrivit unui studiul McKinsey, 56% dintre europeni cred că mărcile private au aceeași calitate ca și mărcile private ale furnizorilor (brandurile), iar 43% apreciază că raportul calitate-preț este similar, iar 47% dintre respondenți au spus că achiziționează mărci private datorită prețului mai bun deși le-ar cumpăra ocazional, chiar dacă ar avea un buget mai ridicat.
Analiza comparativă la nivelul adaosurilor practicate la cel mai bine vândut produs marcă a furnizorului și cel mai bine vândut marcă proprie a evidențiat și faptul că, pentru 60% din perechile de produse incluse în analiză (indiferent de retailer), adaosul pentru produsul de marcă proprie a fost mai mic decât adaosul pentru produsul similar comercializat sub marca furnizorului.
Mai mult, analiza comparativă a cantităților comercializate din cel mai bine vândut produs marcă proprie, respectiv produsul marca furnizorului care a produs și respectivul produs marcă proprie a evidențiat faptul că produsul marcă proprie se vinde în cantități de peste 48 de ori mai mari decât produsul furnizorului.
Una din concluziile celui mai raport al Consiliului Concurenței relevă faptul că România are în continuare unele din cele mai scăzute prețuri la alimente din Uniunea Europeană, iar concurența din diferite segmente de piață ajută la menținerea prețurilor la un nivel scăzut, a punctat Bogdan Chirițoiu, Președintele Consiliului Concurenței.
”Prima concluzie este legată de faptul că avem inflație în scădere. Ne întoarcem la un procent de 4-5%, ceea ce ne apropie de nivelul pre-Covid. Deși am trecut prin această inflație mare, România a rămas țara cu unele din cele mai scăzute prețuri la alimente din Uniunea Europeană, potrivit datelor Eurostat. Acest lucru este bun pentru consumator, avem concurență în piață, ceea ce ne ajută să nu avem prețuri în creștere cum este în alte țări. Prețurile în creștere accelerată reprezintă un semnal de alarmă”, a punctat Bogdan Chirițoiu.