Studiu: Companiile au recuperat jumătate din pierderile cauzate de Covid-19

Încrederea managerilor în economia românească a crescut în Q4 2020, după ce au recuperat o parte din pierderile suferite în pandemie. Managerii așteaptă o creștere de 5% a afacerilor în acest an și o revenire la nivelul ante-pandemic în vara lui 2022, potrivit rezultatelor Confidex Q4 2020 făcute publice de Impetum Group. Studiu: Companiile au recuperat jumătate din pierderile cauzate de Covid-19

Estimările acestora se bazează pe faptul că scăderea cifrei de afaceri este la jumătatea așteptărilor pesimiste de la începutul pandemiei. Indicele Confidex, care măsoară încrederea managerilor în economie, crește de la 41 în Q2 și Q3 2020 la 45, dar este mai scăzut (43) în cazul companiilor mici care au fost mai afectate de pandemie.

„Confidex ne arată în mod evident o atitudine mai optimistă a managerilor în ultimul trimestru din 2020, în principal ca urmare a scăderii la jumătate a pierderilor estimate la începutul pandemiei, iar asta va avea efect în evoluția pozitivă a economiei noastre în acest an. Însă optimismul din ultimul trimestru al anului trecut ar putea amâna alinierea companiilor către noua economie. Este o falsă țintă să urmărim să ne întoarcem la ce era înainte, acum miza este să ne pregătim pentru noua economie”, declară Andrei Cionca, CEO & Co-founder Impetum Group.

Totodată, companiile încep să își reconfigureze spectrul de priorități și devin tot mai interesate de digitalizare și de redefinirea relației cu clienții. Dacă prima măsură e gândită pentru tranziția spre normal, a doua e privită mai degrabă ca o măsură de adaptare și precauție în condiții de carantină.

În ceea ce privește Q1 2021, procentul celor care cred ca PIB-ul va scădea s-a redus de la 73% la 46%, iar creșterea investiților și a digitalizării reprezintă priorități pentru companii în următorul an. Confidex relevă o pondere mai mică a celor care cred că șomajul va crește (75% vs 54%) precum și a celor care cred că inflația va crește (70% vs 58%).

„Piramida lui Maslow este foarte clară în cazul companiilor. Astfel, după ce managerii au trecut de șocul inițial și s-au asigurat că au resursele necesare supraviețuirii, mulți au, în prezent, planuri de extindere și de creștere a vânzărilor și profitului. În plus, digitalizarea, mutarea operațiunilor în online și telemunca au intrat pe lista lor de priorități, cel puțin la nivel declarativ. Uitându-ne acum la întreg anul 2020 ne dăm seama că am trecut printr-o criză a încrederii – de la perioada grea în care lipsa vizibilității ne-a afectat mai mult decât realitatea, ușor-ușor managerilor le revine optimismul și iau decizii bazate pe realitate, nu pe percepția riscului”, a mai afirmat Andrei Cionca, CEO & Co-founder Impetum Group.

Metodologie
Inițiat la scurt timp după debutul pandemiei, Confidex măsoară încrederea managerilor români în economia actuală. Confidex Q4 2020 acoperă un eșantion de aproximativ 950 de companii din top 7 categorii de sectoare economice contribuitoare la PIB și toate regiunile țării: agricultură, industrie și energie electrică, construcții, comerț, HoReCa, transport, distribuție, depozitare, servicii.

La studiu au răspuns doar CEO și manageri C-level, iar dintre companiile vizate, 75% au peste 1 milion de euro cifră de afaceri și 31% peste 5 milioane euro cifră de afaceri.

Indicele CONFIDEX e construit din agregarea a 29 de itemi și măsoară pe o scară de la 0 la 100 de puncte încrederea în economie a managerilor și antreprenorilor români.

Impetum Group reunește sub aceeași umbrelă a CITR, liderul pieței de insolvență din România, ROCA, prima soluție de private equity care urmărește consolidarea IMM-urilor românești, și ROCA X, un proiect destinat start-up-urilor disruptive din piața de tehnologie.

2023, anul restructurării operațiunilor și securizării liniilor de business
2023, anul restructurării operațiunilor și securizării liniilor de business
Șase din zece manageri privesc cu îngrijorare perspectivele acestui an, urmare a efectelor inflației, scăderii apetitului investițional și...
Studiu: Încrederea managerilor români în economie scade și aceștia estimează reintrarea în recesiune
Studiu: Încrederea managerilor români în economie scade și aceștia estimează reintrarea în recesiune
Încrederea managerilor în economia românească a scăzut până la nivelul de la debutul pandemiei, iar perspectivele economice pentru...
2021, anul oportunităților din punct de vedere economic
2021, anul oportunităților din punct de vedere economic
Estimările analiștilor economici au fost depășite de performanța economică a României, iar economia locală a înregistrat cea mai mare...
După primul trimestru, managerii români văd un an cu creștere economică, dar marcat de inflație
După primul trimestru, managerii români văd un an cu creștere economică, dar marcat de inflație
Încrederea managerilor în economia românească a crescut în T1 2021, iar perspectiva evoluției acesteia în următoarele luni este, de asemenea,...