Singapore, prima țară din lume care a aprobat comercializarea cărnii produsă în laborator

Pe măsură ce cererea de produse care înlocuiesc proteina animală este în continuă creștere, la nivel global apar tot mai multe inițiative care pun preț pe bunăstarea animalelor și mediul înconjurător. Singapore, prima țară din lume care a aprobat comercializarea cărnii produsă în laborator

Și, dacă pe rafturile magazinelor sunt deja prezente tot mai multe produse marca Beyond Meat și Impossible Foods, bazate pe plante, Singapore devine prima țară care aprobă comercializarea cărnii de pui produsă în laborator, cultivată din celule musculare animale.

Carnea va fi comercializată sub formă de nuggets de pui, însă startup-ul Eat Just din San Francisco, compania care a obținut autorizația de vânzare, nu a dat detalii legate de data la care produsul urmează să fie listat în magazine.

Agenția pentru Alimente din Singapore susține că, în urma testelor, „s-a constatat că este sigură pentru consum la nivelurile de utilizare prevăzute și i s-a permis să fie vândută în Singapore.”

„Sunt sigur că aprobarea primită de noi va prima dintr-o serie lungă în Singapore cât și în restul țărilor la nivel global”, susține Josh Tetrick, cofondatorul Eat Just într-un comunicat de presă citat de BBC.

Potrivit companiei, în procesul de producție nu au fost folosite antibiotice, iar carnea de pui obținută are un conținut ridicat de proteine și este o sursă bogată de minerale. Eat Just intenționează să vândă produsul sub marca GOOD Meat.

Reprezentanții Eat Just spun că, deși carnea produsă în laborator este una dintre cele mai mari descoperiri din industria alimentară, se confruntă cu unele provocări, cele mai importante fiind cele legate de preț și de percepția consumatorului. Compania anunțase anterior că prețul unui nuggets va fi de 50 de dolari. Deși prețul este în scădere, rămâne totuși la același nivel cu cel al cărnii de pui de cea mai bună calitate.

Potrivit datelor Barclays citate de BBC, piața înlocuitorilor pentru carne s-ar putea ridica la 140 de miliarde de dolari în următorul deceniu, aproximativ 10% din industria globală a cărnii (1,4 mii de miliarde de dolari).

Producătorii de carne bazată pe plante au devenit tot mai populari în ultimii ani, pe măsură ce consumatorii au început să conștientizeze impactul pe care industria tradițională a cărnii îl are asupra mediului înconjurător.

Potrivit unui studiu realizat de Good Food Institute, 2019 a fost un an marcat de recorduri pentru companiile specializate în proteine alternative, care au primit finanțări de peste 824 de milioane de dolari. Iar anul acesta, în doar primul trimestru s-au realizat investiții de peste 740 de milioane de dolari.

În Europa, piața de proteine alternative ar urma să atingă în 2023 valoarea de 18,3 miliarde de euro, potrivit unui studiu realizat de compania Kerry Taste&Nutrition. Raportul scoate la iveală câteva date importante, valabile la nivel european: 42% dintre consumatori aleg carne plant-based mai des decât o făceau în urmă cu 12 luni, iar aproape jumătate dintre respondenți consideră că produsele plant-based sunt mai sănătoase.


Sursă foto: BBC

 

 

Plant-based, era unei noi generații de produse
Plant-based, era unei noi generații de produse
Chiar dacă pentru mulți consumatori carnea și lactatele reprezintă alimente de bază, tiparele de consum sunt în schimbare și producătorii fac...
Impossible Foods, în discuții pentru listarea la bursă
Impossible Foods, în discuții pentru listarea la bursă
Impossible Foods, producător de carne pe bază de plante, ia în considerare să se listeze la bursă, eveniment ce ar urma să aibă loc în...
Plant-based: de la trend la obișnuință
Plant-based: de la trend la obișnuință
Sănătatea și starea de bine au devenit factori importanți în procesul de decizie al consumatorilor, iar anul acesta nu a făcut decât să...
930 de milioane de dolari investite în „proteine alternative” la începutul acestui an
930 de milioane de dolari investite în „proteine alternative” la începutul acestui an
Companiile care produc alimente pe bază de proteină vegetală ca înlocuitor pentru carne și lactate au primit infuzii de capital record în...