Se agravează problemele pentru fostul lider de pe piața vinului
Impasul în care se află compania Murfatlar, intrată în insolvență în urmă cu aproximativ cinci ani, care până în 2015 a ocupat poziția de lider pe piața vinului din România, se adâncește în urma măsurilor luate recent de autorități. Astfel, procurorii DNA (Direcția Națională Anticorupție) au dispus în dosarul Murfatlar măsura sechestrului asigurător asupra unor bunuri, terenuri și trei fabrici de băuturi alcoolice situate în Prahova, Buzău și Constanța. În plus, producătorul ar fi făcut multe concedieri în ultimele luni, potrivit unor surse din piață.
În dosar au fost puse sub acuzare nouă persoane juridice pentru infracțiuni de evaziune fiscală și infracțiuni conexe infracțiunilor de evaziune fiscală, respectiv Murfatlar România SA, Euroavipo SA, SC Bartenders Distilleries SRL, Visteria Industries SRL, Oana Management SRL, Compania de Supraveghere IG SRL, General Gas Management SRL, Dante's Management SRL și Hecta Viticol SRL. Pe 11 noiembrie 2016, DNA preciza, într-un comunicat, că procurorii anticorupție au pus sub acuzare 41 de persoane (oameni de afaceri și funcționari din cadrul Ministerului Finanțelor și ANAF) și nouă firme în dosarul de evaziune fiscală de la Murfatlar, în care prejudiciul se ridică la 600 milioane de lei, produs prin fraude în domeniul producerii și comercializării băuturilor alcoolice.
Până în 2015, Murfatlar România a fost lider pe piața vinului, fiind devansat în anul respectiv de către producătorul Jidvei. În 2012, Murfatlar a intrat în insolvență, însă în 2015 a reușit să-și majoreze cifra de afaceri cu 10% față de anul anterior, până la 124 de milioane de lei (circa 27 mil. euro). Piața vinului este estimată în prezent la circa 400 de milioane de euro.
Potrivit planului de reorganizare a societății, care are la bază date financiare aferente din 2014, suprafețele viticole deținute de Murfatlar cuprind 3000 de hectare din zona localităţilor Basarabi, Valul lui Traian, Poarta Alba, Siminoc si Valea Dracilor.
„Complexul viti-vinicol Murfatlar are o capacitate de stocare mai mare de 400.000 hectolitri, una dintre cele mai mari din România. Cele două linii de îmbuteliere realizează circa 20 milioane sticle/an, din care o parte este reţinută pentru învechire în cinci vinoteci cu o capacitate de 3 milioane sticle. Vinul învechit are un rulaj anual de 10-15% şi este destinat pentru piaţa internă şi export”, se arată în planul de reorganizare a Murfatlar.
De asemenea, compania avea în 2014 un număr de 215 angajați.





