Record de participare pentru România la ISM 2016
În ultimii ani, România a acordat o atenție tot mai mare târgului de dulciuri de la Köln, promovarea pe piețele externe fiind una dintre modalitățile de creștere a afacerilor producătorilor locali. În plus, producătorii români încearcă pe cât posibil să se alinieze la trendurile internaționale și să răspundă nevoilor actuale din consum.
Cel mai mare târg de snacks-uri dulci și sărate din Europa, ISM Köln tocmai și-a închis porțile, ediția de anul acesta reprezentând o prezența românească record la acest târg. Astfel, față de anul trecut când au fost prezente 14 companii, la această ediție a târgului ISM au participat 17 companii românești: Alka Trading, Artesans del Sucre, Bomboniera, Boromir Ind, Chipita România, Crivalex Trade, Croco, Derpan, European Food, Germino, Heidi Chocolat, Natural, Phoenix Ind, Redix Market, Sly Nutritia, Tymbark Maspex și United Brands of Balkans.
Pentru multe dintre companii exportul reprezintă deja un procent important din cifra de afaceri, în timp ce alți producători încearcă să își crească vânzările prin livrarea de produse în alte țări. Heidi Chocolat, compania deținută de austriecii de la Julius Meinl, participă de cinci ani la târgurile internaționale de profil și, în prezent, exporturile reprezintă în jur de 55% din cifra de afaceri a Heidi Cholocolat. ”Suntem prezenți la ISM Koln ca expozanți pentru a treia oară consecutiv. Strategia noastră pentru anul acesta, dar și pe termen lung este să creștem ponderea exporturilor”, a declarat Ionuț Bărăgan, Brand Manager Heidi Chocolate.
Și pentru Natural, producătorul de biscuiți și prăjituri de casă din Slatina, exporturile reprezintă mai mult de o treime din cifra de afaceri, produsele fiind distribuite pe trei continente. ”Ediția acesta a fost, din punctul nostru de vedere, mai bună decât cea anterioară. Fluxul de vizitatori a fost mai mare și interesul acestora a fost mult mai ridicat. Spre exemplu, în prima zi a târgului am reușit să încheiem parteneriate cu două țări, Finlanda și Israel. Noi exportăm în acest moment în 17 țări și pentru anul acesta focusul nostru este să intrăm în piețele de nișă, SUA și țările scandinave. În ceea ce privește ponderea pe care o vizăm pentru exporturi, sperăm ca anul acesta să ajungem undeva la 40-45%”, a precizat Elena Ziocan, Commercial Manager al companiei.
Aceeași strategie o are în plan și Tymbark Maspex România. ”Este a doua ediție a ISM la care participăm și cu siguranță vom participa și la următoarea. De altfel, pentru viitor vizăm să ne dezvoltăm prezența la nivel internațional și astfel să exportăm în mai multe țări”, a declarat Nicoleta Grigore, Export Manager Tymbark Maspex România. Pentru acestă ediție a tâgului, focusul companiei a fost gama de biscuți Salatini – relansată anul trecut, însă vizitatorii s-au arătat interesanți și de gama de biscuiți pentru copii Tedi.
În plus, dincolo de posibilitatea de a discuta sau încheia noi contracte, producătorii români văd târgul ca pe o posibilitate de a-și întâlni partenerii de afaceri sau de a se face cunoscuți la nivel internațional. ”Suntem prezenți pentru al doilea an consecutiv la ISM Koln. Edițiile mi se pare comparabile, însă faptul că am început să participăm la târgurile internaționale este un plus de imagine pentru că oamenii au început deja să ne recunoască. În plus, târgul reprezintă o oportunitate de networking și ne oferă posibilitatea de a stabili întâlniri cu retailerii pe care îi avem clienți sau cu cei cu care suntem în negocieri”, a mai precizat Sebastian State, Manager de Export al Germino.
Tendințe pe piața locală a dulciurilor
Dacă ne referim la România când vorbim despre inovație și produse noi expuse pentru prima dată la târg, producătorii locali încearcă pe cât posibil să se adapteze la tendințele europene. Anul acesta la ISM Koln, companiile românești au înscris 11 produse noi, majoritatea sortimentelor fiind deserturi de casă precum salamul de biscuiți, nuci cu rom, rulouri cu cremă de vanilie, prăjituri asortate și torturi (tiramisu, cu ciocolată sau lămâie). Pentru anul acesta, companiile locale susțin că noile lansări din portofoliu vor urmari trendul creșterii importanței produselor sănătoase.
Spre exemplu, Germino are în plan să lanseze o gamă de biscuiți sugar free (fără zahăr), iar producătorul Natural intenționează să dezvolte o linie nouă de produse care să se încadreze în acest trend. ”În acestă industrie e obligatoriu să te adaptezi cerințelor din piață. Vom lansa anul acesta o gamă de biscuiți de casă și vrem să dezvoltăm o serie de rețete care să vină în întâmpinarea nevoii consumatorilor de a consuma produse sănătoase, cu mai puțin zahăr”, a explicat Florina Popescu, Development Manager al companiei Natural.
De cealaltă parte, Heidi, unul dintre puținii producători locali de ciocolată, mizează din ce în ce mai mult pe inovație. Anul acesta, compania a participat la ISM cu o gamă nouă de praline în formă de flori și de inimă. În plus, și pe segmentul de ciocolată neagră, producătorul a lansat recent două sortimente noi - ghimbir și zmeură - și intenționează să extindă gama și în 2016. În același trend se încadrează și cele mai recente lansări ale producătorului de produse dulci fără zahăr Sly Nutritia.
Cât despre anul 2017, perspective sunt optimiste, majoritatea producătorilor intenționând să revină și la ediția din 2017 (care se va desfășura în perioada 29 ianuarie – 1 februarie 2017).
Puteți citi mai multe despre tendințele și inovațiile care s-au remarcat la ediția de anul acesta a ISM Koln într-un articol pe larg pe larg în ediția de februarie a revistei Progresiv.



