Producția mondială de boabe de cacao ar urma să scadă cu 11% în 2024

După ce a atins un nivel record în aprilie (10.000 dolari/tonă) departe de pragurile din 2009 și 2011 (3.700 dolari/t), prețul boabelor de cacao a scăzut din nou la 7.000 dolari/t după încheierea sărbătorilor de Paște. Cu toate acestea, prețurile rămân de trei ori mai mari decât acum un an și se preconizează că se vor păstra la un nivel ridicat, potrivit unui studiu Coface. Creșterea, care poate fi explicată parțial de speculațiile de pe piețe, reflectă, de asemenea, un deficit de ofertă, ceea ce este problematic pe termen mediu. Producția mondială de boabe de cacao ar urma să scadă cu 11% în 2024

Numărul mic de țări producătoare face ca oferta să fie foarte vulnerabilă. Concret, patru țări produc 75% din producția mondială de boabe de cacao, din care peste 60% se află în Africa de Vest, ceea ce o face vulnerabilă la șocurile economice și meteorologice.

„Există mai mulți factori care determină acest lucru. Fenomene meteorologice (în special El Niño), cultivarea pe scară largă a boabelor de cacao la soare (o sursă de defrișare) și frecvența crescută a recoltelor au favorizat dezvoltarea paraziților și a bolilor, necesitând tratamente chimice care afectează solul. Îmbătrânirea plantațiilor și neînnoirea parțială a acestora (legate de scăderea veniturilor producătorilor) au avut, de asemenea, un impact asupra producției, recoltele de cacao începând să scadă după 15 ani”, explică reprezentanții Coface.

O industrie foarte concentrată

Patru companii dețin singure aproape două treimi din capacitatea mondială de măcinare, iar zece companii, toate din economii avansate, dețin peste 40% din piața de dulciuri cu amănuntul. Această hiper-concentrație face practic imposibilă apariția unor noi producători credibili, având în vedere costurile mari de intrare necesare pentru a dezvolta o infrastructură suficient de mare de măcinare și prelucrare.

Cererea continua să crească. La fel și prețurile

În ultimii 40 de ani, cererea pe acest segment s-a triplat, în principal în Europa și America de Nord. În 2023/2024, se vor consuma 4,8 milioane de tone de cacao la nivel mondial (90% sub formă de ciocolată).  Cu nouă țări în top zece, Europa este principalul consumator de ciocolată din lume, reprezentând aproape 50% din cerere.

În absența oricăror semne de corecție, este probabil ca prețurile boabelor de cacao să rămână foarte ridicate pe termen mediu. În timp ce cererea mondială va ajunge la 4,8 milioane de tone în acest an, este puțin probabil ca oferta să depășească 4,5 milioane de tone, în mare parte pentru că principalele două țări producătoare de cacao - Coasta de Fildeș și Ghana (3,3 milioane de tone de boabe de cacao în 2022, adică 58% din producția mondială) - nu reușesc să își mărească semnificativ nivelul de producție.

Sucul de portocale, încă un produs de bază ce poate deveni aproape un lux
Sucul de portocale, încă un produs de bază ce poate deveni aproape un lux
Încă de la începutul anului, sunt observate scumpiri pentru tot mai multe alimente, inclusiv sucul de portocale,...
Inovația, teren sigur de creștere în categoria de cafea
Inovația, teren sigur de creștere în categoria de cafea
Deși sub presiune în ultimii trei ani, piața de cafea continuă să demonstreze reziliență. Concret, 2023 a adus o...

Impactul pe termen lung asupra mediului

Ciclul de viață al unei plantații de cacao este de 25 până la 30 de ani. Culturile ajung la productivitatea maximă după cinci ani, apoi încep să scadă după 15 ani, scăzând sub pragul de rentabilitate în ultimii zece până la 15 ani.

În acest moment, fermierii au mai multe opțiuni:
- să continue cu un venit mult mai mic;
- să reînnoiască plantațiile (și, prin urmare, să rămână fără recoltă pentru următorii cinci ani);
- să cultive noi terenuri și/sau să transforme aceste culturi în plantații de palmieri sau arbori de cauciuc.

Relocalizarea culturilor de cacao duce de facto la curățarea (și, prin urmare, la despădurirea) unor zone virgine pentru a beneficia de „chiria forestieră” în vederea finanțării industriei. În ciuda normelor tot mai stricte de protejare a pădurilor, creșterea nevoilor de producție va conduce probabil la o extindere a terenurilor cultivate și, prin urmare, la o creștere a defrișărilor, un proces exacerbat de dificultatea de a urmări produsele de cacao dincolo de etapa de măcinare.

Peter Mueller, Heidi Chocolat: Viteza de reacție a businessurilor va fi moneda succesului într-un nou an dificil
Peter Mueller, Heidi Chocolat: Viteza de reacție a businessurilor va fi moneda succesului într-un nou an dificil
Chiar dacă mediul de business a traversat deja trei ani plini de provocări, pietrele de încercare vor continua să...
Retailul global în 2024: mai multe vizite în magazin, dar și mai multă atenție acordată prețurilor
Retailul global în 2024: mai multe vizite în magazin, dar și mai multă atenție acordată prețurilor
Încetinirea inflației va consolida creșterea volumelor în retail, dar scăderea economiilor deținute de...
Cum și-a securizat Strauss România terenul de creștere pe o piață sensibilă la factori externi
Cum și-a securizat Strauss România terenul de creștere pe o piață sensibilă la factori externi
După o perioadă cu provocări multiple, piața de cafea a intrat pe un trend pozitiv. Pentru Strauss România, acest...
Cafeaua boabe și capsulele energizează o piață puternic afectată de inflație
Cafeaua boabe și capsulele energizează o piață puternic afectată de inflație
O categorie care pare să urmeze trendurile inovației și premiumizării din anii anteriori, cafeaua se bucură de...