Piața cerealelor, sub impactul economic al Ordonanței Militare nr. 8

Clubul Fermierilor Români pentru Agricultură Performantă contestă unele dintre deciziile autorităților române legate de exportul a numeroase produse agroalimentare. Potrivit Clubului, restricționarea comerțului intracomunitar va avea un impact economic important. Piața cerealelor, sub impactul economic al Ordonanței Militare nr. 8

O analiză făcută de membrii Clubului Fermierilor Români pentru Agricultură Performantă arată care sunt cele mai vulnerabile puncte ale ordonanței care limitează exporturi de cereale și a unor produse agro-alimentare, cu evidențierea riscurilor semnificative care pot afecta puternic afacerile fermierilor și procesatorilor, cumulate cu impactul negativ deja generat de pandemia de coronavirus.

Este vorba despre impactul asupra fermelor (costuri financiare adiționale și penalizări, probleme logistice, presiune pe prețuri, risc insolvență), asupra exportatorilor, asupra industriilor conexe (terminale, transport, silozuri, certificare calitate), asupra pieței interne (reducere competitivitate, termene plată extinse), asupra poziției României pe piețe externe.

Contribuția la PIB-ul României a exportului se va diminua dacă restricțiile vor fi menținute. Datele Clubului arată că exportul generează circa 3,2 - 3,5 miliarde de euro anual, pentru circa 17 - 18 milioane de tone de cereale exportate.

Totodată, analiza arată că imediat după emiterea Ordonanței 8, prețul grâului pe piața internă a scăzut rapid de la 920-950 lei pentru o tonă la 700-730 lei pentru o tonă.

În privința fermelor, o altă problemă ar fi și termenele de plată care diferă de la o piață la alta. Termenele de plată de 30 - 120 zile (mai mari pe piața internă decât pe cea de export) vor dezechilibra balanța de venituri și cheltuieli la nivel de fermă.

Drept urmare, fermierii români propun, printre altele, ca:

1. Măsurile de interzicere a exporturilor să fie limitate în timp și aplicabile stocurilor din recolta 2019 (în baza analizei Ministerului, astfel încât să nu fie afectată securitatea alimentară a populației).

2. Aplicabilitatea Ordonanței 8 să nu privească recolta nouă 2020, lăsând procesul de contractare traderi-fermieri să se desfășoare nealterat, pentru a evita influențarea negativă artificială a pieței cerealelor în România și pierderea de către țara noastră a unor contracte importante.

3.Autoritățile să aibă în vedere impactul acestor măsuri și costurile suplimentare/adiacente acestora (descrise în analiza de mai jos) și menținerea unora dintre aceste măsuri doar pe baza unei consultări reale și sistematice cu sectorul economic.

„Având în vedere consecințele asupra mai multor actori ai sectorului agricol, cu impact previzibil asupra stabilității și sustenabilității acestora, propunem crearea cu maximă celeritate de către MADR a unui Grup de Analiză Operativă a evoluțiilor legate de valorificarea pe piață a cerealelor românești, la care să participe, alături de reprezentanții Ministerului, specialiști desemnați de asociații de producători, furnizori de servicii din agricultură, traderi de cereale”, susțin reprezentanții Clubului Fermierilor Români.

 

Jovan Radosavljevic, Coca-Cola HBC România: Vom vedea cât de afectată va fi piața anul acesta
Jovan Radosavljevic, Coca-Cola HBC România: Vom vedea cât de afectată va fi piața anul acesta
Pentru Coca-Cola HBC România ultimii ani au atins puncte nevralgice în ceea ce privește predictibilitatea, legislația, impozitarea,...
Consumatorul, captiv într-o lume a inflației
Consumatorul, captiv într-o lume a inflației
În luna aprilie, rata inflației a încetinit și a ajuns la 11,2%, cu trei puncte procentuale sub cea din martie. Vorbim despre cea mai mare...
Cerealele, categoria care se dezvoltă pe două momente de consum
Cerealele, categoria care se dezvoltă pe două momente de consum
Estimată la 89 de milioane de euro, piața de cereale și batoane de cereale are încă spațiu de dezvoltare din moment ce consumul local este sub...
Clubul Fermierilor Români solicită autorităților sprijin pentru agricultură
Clubul Fermierilor Români solicită autorităților sprijin pentru agricultură
Clubul Fermierilor Români se alătură organizațiilor din România care solicită sprijin pentru mediul de afaceri în această perioadă în care...