Lidas investește 80 mil. euro la Cataloi într-una dintre cele mai mari facilități de producție din sud-estul Europei
Începută în urmă cu peste trei decenii, povestea producătorului Lidas face pasul către următorul nivel și investește 80 de milioane de euro într-o nouă unitate de producție. Fabrica de la Cataloi, Tulcea, reprezintă una dintre cele mai mari facilități de producție din sud-estul Europei, este complet automatizată și va folosi unele dintre cele mai noi tehnologii din domeniu. Sunt instalate două linii de producție, una pentru patiserie și una pentru panificație.
„Am plecat de la o moară în Mineri în urma cu mai bine de 30 de ani și am ajuns unul dintre cei mai importanți producători de panificație și patiserie din România. Proiectul Lidas Cataloi vine să încununeze evoluția noastră, iar adaptarea liniilor de producție și a facilităților la era digitală și la tehnologie reprezintă diferențiatorul în piață al nostru, ca producător. Printre avantaje reamintim automatizarea producției, care ne asigură îndeplinirea standardelor de calitate, gust și forma ale produselor noastre, precum și capacitatea de producție mare, care asigură îndeplinirea la termen a contractelor”, a explicat pentru Progresiv Liviu Șotre, Directorul General Lidas.
Complexul din Cataloi are o suprafață de peste 170000 metri pătrați, iar parcul industrial cuprinde inclusiv un depozit pentru ingrediente automatizat, operat de AGV’s (autonomous guided vehicles) și un depozit pentru produse finite congelate, complet automatizat, cu o capacitate de 11.000 de paleți, fiind unul dintre cele mai înalte din Europa.
Noua fabrică va permite producătorului de panificație și patiserie să acceseze și alte piețe decât cea din România. Dacă din vechea fabrică Lidas nu erau realizate exporturi de produse congelate, odată cu operaționalizarea noii unități de producție, compania ia în calcul exportul produselor preponderent către țările membre UE în prima fază.
Deschiderea noii fabrici Lidas din Cataloi reprezintă și un aport real pe piața forței pe muncă din județul Tulcea, noua facilitate fiind viitorul loc de muncă a peste 200 de angajați.
„Pentru noua fabrica estimăm un număr de peste 250 de noi angajați. Organizăm curând un eveniment de recrutare dedicat persoanelor interesate, în care pot aplica direct pentru posturile vacante și pot fi angajate pe loc. Posturile pentru care se fac angajări variază de la producție până la poziții manageriale: electricieni, mecanici, zugravi, personal necalificat, etc. Din echipa extinsă Lidas vor face parte peste 500 de colegi”, a adăugat Liviu Șotre.
În ceea ce privește evoluția financiară a companiei, Lidas a înregistrat în 2023 o creștere a cifrei de afaceri de aproximativ 163 de milioane de lei față de nivelul din 2022 de 110,7 milioane lei. Pentru anul în curs, producătorul estimează un avans de 300 de milioane de lei la nivelul cifrei de afaceri.
Povestea Lidas a început în 1993, de la o moară în Mineri, județul Tulcea. De atunci, afacerea de familie a evoluat, iar astăzi se numără printre cei mai mari producători de panificație din România. La doi ani de la înființarea afacerii, producătorul a construit prima brutărie, capacitatea de producție fiind crescută trimestrial în urma cererii tot mai mari pentru produsele făcute după rețete proprii.
În 2001 a fost construită o bază de recepție cereale, iar în 2007 prima fabrică la standarde europene. A urmat modernizarea facilității, extinderea liniilor de producție, iar în 2012 au fost realizate primele produse de panificație congelată în fabrica din Mineri.