Guvernul vrea introducerea taxei pe băuturi soft drinks cu zahăr, sub presiunea deficitului bugetar
Guvernul României intenționează să introducă o taxă pe băuturile răcoritoare cu conținut de zahăr, aceasta fiind una dintre măsurile de austeritate analizate în prezent de Ministerul Finanțelor Publice.
Inițiativa urmărește creșterea rapidă a încasărilor la bugetul de stat, în condițiile în care deficitul bugetar a ajuns la 20 de miliarde de lei la finalul primului semestru din 2019, reprezentând 1,94% din PIB-ul României. Ținta anuală asumată de România în fața Uniunii Europene este de 3% din PIB. În urmă cu patru luni, același proiect, inițiat tot de partidul aflat la guvernare, a fost respins prin vot în plenul Camerei Deputaților pe motiv că măsura este discriminatorie. Printre măsurile de austeritate analizate în prezent de Executiv se numără și creșterea accizei la produsele din tutun.
Reacții vehemente de la producătorii de profil
Asociația Națională a Băuturilor Răcoritoare (ANBR) a avut o reacție promptă în presă: “ANBR a aflat cu mare surprindere, din presă, de intenția Guvernului României de a introduce o taxă suplimentară pentru băuturile răcoritoare cu conținut de zahăr. Considerăm că această măsură ar fi discriminatorie și disproporționată, iar unicul său scop pare să fie creșterea încasărilor la bugetul de stat”, se arată în comunicatul transmis de asociație. ANBR mai consideră că taxa este ineficientă din cauza impactului negativ în economie și pentru că nu generează schimbări care să ducă la îmbunătățirea stării de sănătate a populației. “Totodată, taxa este discriminatorie pentru că băuturile răcoritoare reprezintă, în medie, doar 3% din aportul caloric zilnic al unui adult”, se mai precizează în comunicat.
ANBR a dat ca exemplu piața din Danemarca unde s-a renunțat în 2014 la taxarea băuturilor răcoritoare cu zahăr deoarece nu s-au constatat efecte benefice pentru sănătatea populației (prin reducerea consumului de zahăr), în schimb industria băuturilor răcoritoare a fost afectată pe termen lung.
Și asociația Romalimenta a transmis astăzi, 2 august, punctul său de vedere cu privire la suprataxarea acestei categorii de produse, cerând Guvernului să inițieze dialogul cu industria băuturilor răcoritoare înainte de a decide punerea în practică a unei astfel de măsuri.
“Impunerea unei taxe pe alimente sau băuturi non-alcoolice este incorectă pentru că ea penalizează pe toată lumea, indiferent de stilul de viaţă şi obiceiurile de consum alimentar. Suprataxarea va avea un impact negativ asupra agriculturii şi industriei alimentare româneşti și va duce la scăderi considerabile ale impozitelor și contribuţiilor producătorilor afectaţi la bugetul de stat, ca şi ale celor din sectoarele cu care aceştia au relaţii economice (furnizori, distribuitori etc), precum și la diminuarea producţiei şi implicit reducerea numărul de locuri de muncă”, au subliniat reprezentanții Romalimenta.





