Contrabanda cu țigarete, în ușoară scădere în martie
Piața neagră a țigaretelor a scăzut în luna martie la 15,2% din totalul consumului (cu 2,1 p.p. mai puțin față de ianuarie 2019), un nivel care nu s-a mai înregistrat de acum un an și jumătate, arată datele Novel Research.
„Regiunea nord-est continuă să dețină recordul comerțului ilegal și în martie, situându-se la 37,3%, cu toate că se află în scădere cu 3,9 p.p. față de ianuarie. Și în sud-vest piața neagră se menține la un nivel ridicat, de 24,3%, chiar dacă scade cu 4,8 p.p. Cea mai mare scădere, de 6,8 p.p. până la 17,1%, e notată în vest. Pe de altă parte, cea mai mare creștere a contrabandei în martie se înregistrează în nord-vest, cu 4,5 p.p. până la 18,4%. Din punctul de vedere al provenienței, „cheap whites” (țigarete no-name, produse legal sau ilegal și destinate pieței negre) continuă să fie principala sursă și în martie, cu 55,1%. Ponderea produselor din tutun provenite ilegal din Moldova continuă trendul de scădere din ianuarie (cu 2,5 p.p. până la 16,5%). Și ponderea din Ucraina se află în scădere (cu 1,7 p.p. până la 11,2%), iar Serbia rămâne relativ constantă. Ponderea țigaretelor de pe piața neagră provenite din surse necunoscute a atins 9,7%, un nivel fără precedent din ianuarie 2010, când contrabanda s-a situat la peste 36%”, a declarat Marian Marcu, Director General Novel Research.
Producătorii de țigarete consideră că, pentru reducerea traficului ilicit, sunt necesare mai multe schimbări legislative precum reglementarea unitară, pe criteriu cantitativ, a infracțiunii de contrabandă cu țigarete, intensificarea operațiunilor la punctele de trecere a frontierei interne a UE, cu Bulgaria și Ungaria, locurile de acces pentru produsele „cheap whites” și tutun brut, precum și stabilirea unor atribuții specifice pentru poliția locală și jandarmerie.
Sectorul tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al României, după cel petrolier.





