Bulgaria, o nouă sursă pentru piața neagră a țigaretelor
Piața neagră a țigaretelor se situează în septembrie 2023 la 8,3% din totalul consumului, nivel relativ constant față de lunile anterioare, dar mai ridicat decât media anuală de 7,1% din 2022, conform studiului realizat de compania de cercetare Novel.
”În septembrie 2023, piața neagră se menține constantă în aproape toate regiunile țării. Printre noutățile demne de menționat pentru cercetarea Novel Research din septembrie se numără includerea Bulgariei în principale surse pentru produsele de pe piața neagră. Cu o pondere de 16,8% și o tendință ascendentă în ultimul an, produsele din țara vecină se situează pe locul trei din punct de vedere al provenienței, după Duty Free și Cheap Whites. De asemenea, pe durata studiului derulat în ultimele luni nu au mai fost identificate pachete provenite din Ucraina. Cota produselor provenite din Moldova (de 7,6%) se află în scădere, iar Serbia este constantă”, a declarat Marian Marcu, Director General Novel Research.
”Bulgaria a devenit sursă de proveniență a produselor de pe piața neagră din cauza micului trafic de la frontieră. Este încă un exemplu concludent despre cum diferențele de taxare între țări impulsionează comerțul ilegal. În prezent, acciza la țigarete în România este una dintre cele mai mari în Europa Centrală și de Est, 126,5 euro, în timp ce în Bulgaria este de 95 euro, în Ungaria 98 euro, în Serbia 75 euro, iar în Moldova 48 euro. Cu toate că România are cel mai ridicat nivel de taxare a țigaretelor din regiune, calendarul de majorare a accizelor stabilit anul trecut nu a fost respectat și urmează o nouă majorare, în ianuarie. Deocamdată, contrabanda nu a crescut, datorită eforturilor autorităților de aplicare a legii, susținute și de JTI. În afara derapajelor fiscale care dau peste cap tot mediul privat, ne confruntăm cu o inflație de inițiative legislative anti-tutun, în prezent 10 la număr, care exced cadrul european de reglementare, pe deplin transpus în legislația locală. Aflate în diverse stadii de dezbatere în Parlament, aceste propuneri sunt, în primul rând, pretexte pentru declarații politice, dar unele reiau prevederi foarte radicale, de tipul ascunderii pachetelor în dulapuri sau interzicerii sponsorizărilor, care au fost respinse de Legislativ în 2020”, a adăugat Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications JTI România, Moldova și Bulgaria.
Conform ultimului studiu al companiei independente de cercetare Novel, față de media de 7,1% de anul trecut, contrabanda a intrat pe trend de creștere, situându-se în mai la 8,2% din totalul consumului, ceea ce înseamnă pierderi anualizate la buget de 350 milioane de euro.