80% dintre români preferă mâncarea gătită în casă

După un an care a reușit să modifice comportamentele de consum în rândul populației, unu din cinci români susține că în 2020 a luat masa cu familia chiar de mai multe ori pe zi. În aceste condiții, mâncarea preparată acasă și-a păstrat aproape intact și rolul său afectiv, potrivit unui studiu recent realizate de Bonduelle, producător de legume congelate și conservate, prin intermediul companiei de cercetare iVox. Majoritatea respondenților (53%) spun că iau masa alături de familie sau de cei dragi cel puțin o dată pe zi, respectiv seara. 80% dintre români preferă mâncarea gătită în casă

Iar atunci când mănâncă alături de familie, aproape 80% dintre cei care au răspuns întrebărilor sondajului preferă mâncarea gătită în casă. Doar 13% dintre respondenți au declarat că în astfel de ocazii preferă să iasă să mănânce în oraș. Pe de altă parte, proporția celor care pentru asemenea ocazii comandă mâncare pentru a fi livrată la domiciliu este de doar 8%.

Prânzul este masa la care peste jumătate dintre respondenți (54,51%) consumă cel mai des legume, iar 26,6% mănâncă mai multe legume la cină decât la alte mese.
Șase din zece români își arată aprecierea pentru o mâncare gustoasă mulțumindu-i direct persoanei care a pregătit-o, 23% mănâncă tot din farfurie, iar 10% mai cer o porție.

De altfel, și așteptările gazdei de la oaspete, drept semn de mulțumire, sunt ca acesta să mănânce tot (11%), să spună cât de mult i-a plăcut mâncarea (42%) și cele două combinate (35%), arată rezultatele studiului „Gătești pentru cei dragi? Cum pui dragostea în farfurie?”

Dacă aproape o jumătate din respondenți (44%) își exprimă pur și simplu prin viu grai aprecierea pentru familie sau prieteni, puțin peste o treime (35%) au declarat că își demonstrează afecțiunea oferind un cadou, în vreme ce unu din cinci români (19%) gătește mâncarea preferată a persoanei dragi.

Când vine vorba despre rețete, internetul este principala sursă de informare despre rețete. Totodată, aproape o zecime dintre români preferă să gătească feluri de mâncare italiene, nu bucate tradiționale.

Metodologie:
Studiul a fost realizat online, în luna mai, pe un eșantion de 2.042 de persoane, reprezentativ pentru populația utilizatorilor de internet din România cu vârsta de peste 18 ani, din mediul urban.
 

ecizii alimentare motivaționale: 55% dintre români ar renunța la zahăr. Vezi mai multe pe revistaprogresiv.ro
Decizii alimentare motivaționale: 55% dintre români ar renunța la zahăr
Primăvara, o perioadă asociată prin definiție cu tendința crescută de reînnoire și regenerare, aduce extra motivație pentru a lua decizii...
Georgiana Iancu, Partener, liderul sectorului de Retail și Produse de Consum, EY România
Cinci din zece români, îngrijorați de scumpirea alimentelor
Românii manifestă, în general, un nivel ridicat de pesimism, această trăsătură fiind evidențiată în numeroase studii sociale și economice....
Șapte din zece români intenționează să arunce mai puțină mâncare la gunoi
Șapte din zece români intenționează să arunce mai puțină mâncare la gunoi
85% dintre români obișnuiesc să cumpere produse alimentare de câteva ori pe săptămână sau chiar zilnic/aproape zilnic, arată datele celui...
Studiu: Legumele, fructele și pâinea, top 3 alimente consumate zilnic sau aproape zilnic de 80% dintre români
Studiu: Legumele, fructele și pâinea, top 3 alimente consumate zilnic sau aproape zilnic de 80% dintre români
Doar 30% dintre femei și 41% dintre bărbați sunt de părere că au o alimentație de calitate bună, iar majoritatea respondenților (58%)...