2021, anul în care economia va înregistra o creștere record pentru acest secol

După un an în care majoritatea cheltuielilor bugetare au avut ca țintă susținerea economiilor afectate de pandemia de COVID-19, analiștii economici estimează că 2021 va aduce creșteri semnificative ale produselor intern brute. 2021, anul în care economia va înregistra o creștere record pentru acest secol

Specialiștii PricewaterhouseCoopers susțin că economia globală va reveni la nivelul pre pandemie până la începutul lui 2022, înregistrând în anul curent o creștere record pentru acest secol.

„Economia globală va avansa în 2021 cu aproximativ 5%, fiind cea mai rapidă rată de creștere înregistrată în secolul 21, urmând să revină la nivelul dinainte de pandemie până la finalul anului curent sau, cel târziu, până la începutul anului viitor”, arată raportul PwC Global Economic Watch 2021.

Însă, potrivit aceluiași raport, chiar dacă la nivel general economia globală își va reveni la nivelul atins înainte crizei sanitare, nu înseamnă că toate statele vor raporta aceleași rate de creștere, din contră. Revenirea va fi inegală între țări, sectoare economice și venituri personale, spun analiștii PwC, iar redresarea va depinde de reușita campaniilor de vaccinare, precum și de condițiile fiscale, monetare și financiare ale fiecărui stat în parte.

Raportul Global Economic Watch 2021 arată că economia Chinei este deja mai mare decât înainte de pandemie, dar alte economii avansate, în special cele puternic bazate pe servicii, precum cele din Marea Britanie, Franța și Spania, sau cele axate pe exportul de bunuri de capital, precum Germania și Japonia, au o probabilitate mai mică de a reveni la nivelurile ante criză, până la sfârșitul anului 2021.

Cât despre România, părerile sunt împărțite. În timp ce Comisia Națională de Prognoză estimează un avans de peste 4%, economiștii șefi ai băncilor comerciale prognozează o creștere economică cuprinsă în intervalul 1 – 4 %.

„Previziunile optimiste la nivel global dau încredere că recuperarea pierderilor suferite în ultimul an se va face mai rapid decât se credea la începutul pandemiei. România urmează tendința globală, având în vedere că estimările Comisiei Naționale de Prognoză indică o creștere de 4,5% în acest an, după declinul de 4,2% din 2020. Sunt vești bune pentru mediul de afaceri care va avea nevoie, totuși, în continuare de sprijinul guvernamental. Pe măsură ce pandemia va fi controlată prin vaccinare, ar fi bine ca guvernul să ia măsuri pentru o creștere durabilă, cu accent pe investiții și crearea de locuri de muncă. La rândul lor, companiile trebuie să se concentreze pe strategii de dezvoltare și investiții, inclusiv în forța de muncă, pentru a face față atât problemelor cauzate de pandemie, cât și schimbărilor de durată pe care aceasta le-a impus deja în economie și în societate”, susține Ionuț Simion, Country Managing Partner PwC România.

În 2021, un accent important se va pune pe mediu, investiții semnificative și schimbări de politici legate de Acordul climatic de la Paris fiind așteptate în principalele blocuri comerciale, inclusiv SUA, China și Uniunea Europeană.

„În acest context, valoarea emisiunilor globale de obligațiuni verzi ar putea depăși pentru prima dată 500 de miliarde de dolari, având în vedere creșterea apetitului investitorilor pentru fondurile de mediu, social și de guvernanță (ESG). Fondurile destinate ESG ar putea ajunge astfel la o pondere de până la 57% din totalul fondurilor mutuale europene, până în 2025”, susțin experții PwC.

Aceștia subliniază faptul că obligațiunile verzi sunt utilizate pentru finanțarea directă a proiectelor de mediu și reprezintă în prezent mai puțin de 5% din piața mondială de venituri fixe.

Alte previziuni pentru 2021

  • Prețul mediu anual al petrolului va rămâne sub 60 dolari pe baril, dar probabil va crește în a doua jumătate a anului.
  • Italia ar putea reveni în clubul țărilor cu PIB de peste 2.000 miliarde dolari.
  • Nivelul total al datoriei publice a țărilor G7 va depăși 57 trilioane dolari.
Inflația și temerile legate de lanțurile de aprovizionare se estompează, dar rămâne incertitudinea
Inflația și temerile legate de lanțurile de aprovizionare se estompează, dar rămâne incertitudinea
Perspectivele economiei globale au luat o turnură pozitivă în prima parte a anului 2023, pe măsură ce presiunile inflaționiste au început să...
Drumul spre recesiune sau acalmia dinaintea unui an electoral?
Drumul spre recesiune sau acalmia dinaintea unui an electoral?
Despre 2023 se vorbește în termeni restrânși când vine vorba despre evoluția economică a României pentru că, deși atât Guvernul, cât și...
Economia globală își va încetini brusc creșterea, dar va evita recesiunea
Economia globală își va încetini brusc creșterea, dar va evita recesiunea
Economia globală își va încetini creșterea la aproximativ 1,6% în acest an, mai puțin de jumătate din media estimată pe termen lung, de...
Previziuni PwC: Economia globală va reveni la nivelul pre pandemie până la începutul lui 2022
Previziuni PwC: Economia globală va reveni la nivelul pre pandemie până la începutul lui 2022
Economia globală va avansa în 2021 cu aproximativ 5%, fiind cea mai rapidă rată de creștere înregistrată în secolul 21, urmând să revină...