Piața de retail, din nou la linia de start
2020 a fost anul care a scos întreaga industrie de retail și FMCG din zona de confort și care fără doar și poate a reașezat piața. După o luptă de supraviețuire și adaptare, diferențierea este calea spre succes, chiar dacă știm cu toții că vorbim despre un obiectiv tot mai greu de gândit, dar și de implementat.
Știm cu toții că perioada de izolare adusă de situația pandemică ne-a obligat să ne resetăm stilul de viață, percepțiile, dar și obiceiurile de cumpărare și de consum. Dacă într-o primă fază clienții au optat pentru magazinele mari unde știau că vor găsi cantități suficiente, dar și că se poate respecta distanțarea socială, în perioada care a urmat, proximitatea, conveniența și opțiunea de a comanda online au fost elementele favorizante pentru comercianți. Însă la capitolul scimbări remarcate mai avem și alte aspecte demne de menționat.
Atractivitatea online-ului. Cum era de așteptat, platformele online au fost luate cu asalt. În acest context, ceea ce era până atunci o extensie de business cu market share nesemnificativ, a devenit un punct cheie în strategie, dar și un colac de salvare pentru cifre. Dar pentru a genera rezultate bune, retailerii au fost nevoiți să aloce resurse suplimentare peste noapte și să găsească soluții tehnice și logistice cât mai flexibile și eficiente.
Regândirea strategiei promo. Promoțiile de preț nu mai reprezintă de câțiva ani un diferențiator pentru jucătorii din retail, ci mai degrabă un daily business. Provocarea dată de situația pandemică a fost de păstrare a clienților loiali pentru un anumit format sau magazin și, din păcate, nu pentru toți jucătorii evoluția a fost favorabilă. Lipsa de adaptare la noile condiții, inclusiv în comunicare și strategii de marketing, a dus la pierderea unui segment de clienți, în special către formatul de proximitate soft discount, care în această perioadă s-a poziționat excelent între varietate, proximitate, service level, calitate și prospețime, avantaje oferite în trecut de alte formate din retail.
Un nou unghi de abordare în zona de comunicare. În această perioadă comunicarea a fost axată pe măsurile sporite de siguranță alimentară, siguranță a cumpărăturilor și introducerea mijloacelor de igienizare. Din această perspectivă, clienții au fost mai atenți la execuție și, dacă mesajele comunicate nu reflectau realitatea din magazin, a fost un punct suficient de important pentru a schimba magazinul. În plus, pandemia ne-a făcut să realizăm că trebuie să dăm atenție sporită prezervării naturii și mediului înconjurător. Așa că nu e deloc surprinzător că în rândul retailerilor am observat intensitate sporită în activitățile de sustenabilitate și responsabilitate socială.
Câștigătorii perioadei pandemice
Chiar dacă vânzările au explodat într-o primă fază cam pentru toți jucătorii din retail, în cazul comerțului modern, proximitatea a fost elementul decisiv în alegerea magazinului. Cu toate acestea, în multe zone găsim o aglomerare de retaileri. Pe ce criterii au decis consumatorii și care sunt formatele care au avut de câștigat de pe urma schimbărilor obiceiurilor de cumpărare?
Articol scris de Cătălina Aldea, Consultant & Managing Partner at Aldea Consulting Vision - Retail Management. Citește în continuare AICI.