Șeful Concurenței despre amenzile din retail: “Le-am acordat circumstanțe atenuante tuturor celor sancționați”
La începutul anului 2015, Consiliul Concurenței anunța cele mai mari amenzi din istoria retailului modern: aproximativ 35 de milioane de euro pentru rețelele de magazine Metro, Real, Selgros, Mega Image și 21 dintre furnizorii acestora pentru înțelegeri de fixare a prețurilor la raft și pentru comportamentul companiilor în cadrul promoţiilor. Bogdan Chirițoiu, Președintele Consiliului Concurenței, explică într-un interviu acordat revistei Magazinul Progresiv care sunt argumentele din spatele stabilirii valorii amenzilor și ce mesaj vrea să transmită autoritatea de concurență prin aceste sancțiuni.
Magazinul Progresiv: Ce mesaj vrea să transmită în piață Consiliul Concurenței prin acordarea acestor amenzi istorice în retailul modern?
Bogdan Chirițoiu:În primul rând, noi, ca autoritate, trebuie să aplicăm legea. Apoi, vrem să atragem atenția tuturor jucătorilor din piață - nu doar din retailul alimentar, ci și din alte sectoare - asupra regulilor care trebuie respectate în acordurile verticale. Din experiența noastră, aceste înțelegeri ilegale pe verticală par a fi făcute dintr-o ignorare care vine uneori din neștiință, alteori din nepăsare.
Trebuie înțelese clar aceste două lucruri:
1) Atunci când îi vinzi cuiva o marfă, nu mai este treaba ta ce face cumpărătorul cu marfa respectivă, unde o vinde și la ce preț.
2) Într-un contract încheiat între două companii – să zicem A și B - nu trebuie puse condiții sau restricții care să afecteze un alt contract, pe care B îl încheie cu o altă companie (să zicem C). Contractul comercial privește strict cele două părți ale contractului și nu trebuie să conțină clauze precum interdicția de a vinde mai ieftin către o terță parte.
Legea nu este absurdă, există o logică economică în spatele reglementărilor de concurență.
Sigur că întotdeauna amenzile atrag atenția tuturor actorilor din piață și au un mare rol educativ. Însă noi mizăm și pe prevenție. De exemplu, în acest an vrem să facem întâlniri în afara Bucureștiului cu firme mici și mijlocii din țară, prin care să le explicăm oamenilor din companii principiile unei concurențe sănătoase. Practic, vrem să educăm piața.
Magazinul Progresiv: Legea spune că amenda se stabilește ca procent din cifra de afaceri din ultimul an fiscal. Însă în cazul unora dintre rețelele sancționate, vorbim de o creștere uriașă a afacerilor din 2005-2009 (când au fost comise faptele sancționate) și până în 2013, datorită extinderii în teritoriu.
Bogdan Chirițoiu: Noi am acordat tuturor rețelelor sancționate, cât și furnizorilor, reducerea de 25% prevăzută de lege în cazurile în care faptele comise afectează doar o parte a cifrei de afaceri a companiei. Această reducere reprezintă acordarea unor circumstanțe atenuante.
De asemenea, am încercat să nu aplicăm sancțiuni disproporționate.
La retaileri, pentru calculul amenzii am pornit de la 2%, cât se aplică în mod normal, și am ajuns la procente în jur de 1%. La furnizori, în mod normal, pentru înțelegeri pe verticală pentru stabilirea prețului amenda este de 2-4% din cifra de afaceri. Noi am mers pe sancțiuni mai mici în cazul acestora, valoarea amenzilor fiind un pic peste limita minimă de 0,5% din cifra de afaceri. Am coborât sub acest procentaj doar în cazul celor trei companii care și-au recunoscut vina – Delaco Distribution, Argus și Granddis.
Magazinul Progresiv: De ce există aceste diferențe între retaileri și furnizori la procentajele stabilite pentru calculul amenzilor?
Bogdan Chirițoiu: Din investigațiile derulate, noi am concluzionat că inițiatorii practicilor sancționate au fost lanțurile de magazine pentru că ele au o putere mai mare de negociere decât furnizorii lor. De aceea procentajele de calcul al amenzilor au fost mai mari în cazul lor, comparativ cu cele ale furnizorilor.
Magazinul Progresiv: Când estimați că vor fi încasate amenzile și care este procedura în acest sens? O parte dintre companiile sancționate au anunțat deja că vor contesta în Instanță amenda primită.
Bogdan Chirițoiu: În următoarele săptămâni, Consiliul Concurenței va redacta rapoartele de motivare a amenzilor ce vor fi trimise către toate companiile sancționate în cadrul acestei investigații. De la data primirii acestor rapoarte, companiile vor avea la dispoziție 30 de zile pentru plata amenzilor. În caz contrar, ANAF va pune poprire pe conturile companiilor pentru a încasa aceste sume.
Din experiența noastră, ne așteptăm să fie un număr mare de contestații la aceste amenzi. Este dreptul companiilor de a ataca în Instanță deciziile Consiliului Concurenței.
Magazinul Progresiv: Consiliul Concurenţei mai are în derulare o investigaţie în retailul alimentar modern, declanşată la finalul lui 2014. Aceasta vizează lanţurile de retail Auchan, Carrefour, Cora, Kaufland şi furnizori locali ai acestora. Vorbim de rețele carenu se regăsesc în lista companiilor sancționate în investigația anterioară.
Bogdan Chirițoiu: În cursul investigației care tocmai s-a încheiat au apărut câteva indicii care privesc și alți retaileri. Odată ce am finalizat prima investigație, am putut aloca resurse pentru a începe o investigație nouă în același sector. Se întâmplă frecvent ca o investigație să ne conducă la o altă investigație.
În 2009, atunci când raportul sectorial în comerțul alimentar ne-a condus către investigația pe care tocmai am finalizat-o, nu existau suspiciuni de practici anti-concurențiale legate de rețelele investigate în prezent (Auchan, Carrefour, Cora și Kaufland – n.r.).
Magazinul Progresiv: Când estimați că se va finaliza această nouă investigație? Ar putea dura tot cinci ani, ca în cazul primei investigații?
Bogdan Chirițoiu: Noi ne dorim să o finalizăm în 2016. Legat de prima investigație, într-adevăr cinci ani este o perioadă de timp prea mare. Eu vreau să precizez însă că, din punctul nostru de vedere, investigația putea fi încheiată după trei ani. Lupta “de gherilă” a avocaților companiilor implicate este cea care ne-a întârziat până la cinci ani: avocații au depus numeroase contestații la decizia noastră de a nu acorda companiilor acces la informațiile din contractele competitorilor lor, ceea ce ne-a blocat procedura pentru un anumit timp. S-a ajuns la Curtea de Apel și la Înalta Curte de Casație, avocații motivând aceste contestații spunând că accesul la datele din dosar îi ajută în construirea strategiei de apărare a clienților lor. Spre final, am reușit să urgentăm puțin lucrurile pentru că ne-a ajutat o modificare legislativă din vara lui 2014 care nu mai face posibile aceste contestații.
Dacă va rămâne în picioare această modificare legislativă emisă prin Ordonanță de Guvern, pentru companii va fi mai greu să tergiverseze investigațiile Consiliului Concurenței, iar noi vom putea da verdictele finale într-un timp mai scurt. Ea este acum în Parlament.
Dar chiar și cu acestă modificare legislativă, bineînțeles că nu le ia nimeni dreptul companiilor de a contesta decizia Consiliului Concurenței – este dreptul lor de a se adresa Instanței, după încheierea investigației.
Citiți aici anunțul amenzilor record din retailul alimentar din România:
Veți putea citi mai multe declarații ale lui Bogdan Chirițoiu pe acest subiect în ediția de februarie a revistei Magazinul Progresiv.

