Așii din mâneca unui maestru berar

30 de ani. Aceasta este vârsta la care Edvin Moldovan a preluat funcția de maestru berar la Bergenbier, devenind cel mai tânăr maestru berar din România. Lucrează de mai bine de zece ani în industria berii și, dacă ar trebui să numească doar una dintre lecțiile importante pe care le-a învățat în această perioadă, ea ar suna așa: „Marea provocare în acestă industrie este să reușești să îți iasă totul la fel în fiecare zi. E mult mai provocator decât să ai libertatea de a crea”. Așii din mâneca unui maestru berar

Un traseu pornit de la pasiunea pentru chimie.Se știe că, în general, bărbaților le place berea și în topul joburilor dorite de aceștia se află cu siguranță și cele care au legătură cu industria de profil. Edvin Moldovan este unul dintre bărbații norocoși, pentru că îi place berea și, mai mult decât atât, o și produce. De altfel, el a visat încă din facultate să devină producător de bere. „În liceu mă descurcam bine la chimie și singurele variante pe care le-am luat în calcul atunci când a fost vorba de alegerea facultății au fost farmacia și industria alimentară. Am ales Facultatea de Alimentație Publică și Turism doar pentru că suna mai bine. Apoi am aflat că la Facultatea de Inginerie a Produselor Alimentare aș putea produce bere, și atunci am ales fără să clipesc. În anul doi m-am mutat pe tehnologii ca să învăț să fac bere”, își amintește Edvin.

De ce a ales tocmai acest produs? Pentru că îi plăcea să bea bere și, la acel moment, acesta părea a fi un motiv destul de întemeiat. În timpul facultății, a descoperit și că producția de bere implică una dintre cele mai frumoase și complexe tehnologii din industria alimentară. Tot în facultate a intrat pentru prima dată în fabrica din Ploiești, în timpul unui stagiu de practică. „La acel moment a fost un program de internship de o lună, timp în care am trecut prin toate secțiile. Apoi, la finalul facultății, mi-au propus un post la fabrica din Blaj. Am intrat în această industrie pe poziția de trainee, pe care am stat circa șapte luni. Apoi, în 2006, am fost promovat ca inginer de proces și, câteva luni mai târziu, m-am întors în fabrica din Ploiești pe aceeași funcție.”

Maestru berar: de la tehnic, la creativitate.Edvin Moldovan a preluat funcția de maestru berar în aprilie 2012, după ce a acumulat experiență atât în producție, cât și în secția de îmbulteliere, ca inginer. „Acum sunt pentru a treia oară în producție. Este mult mai interesantă partea de fabricare, nu ai timp niciodată să te plictisești. La îmbuteliere e mai liniște, nu sunt atât de multe provocări”, spune el.
În ce constă, mai exact, jobul de mastru berar și ce responsabilități vin la pachet cu această funcție? În primul rând, e vorba despre fabricarea berii: respectarea procesului de fabricație și a rețetei, asigurarea că berea se menține în parametrii stabiliți și că va ajunge la timp pe liniile de îmbuteliere. „Practic, treaba mea este să mă asigur că fiecare bere are același gust. Spre deosebire de vin, berea trebuie să fie aceeași tot timpul, gustul trebuie să fie același zi de zi, lună de lună, an de an”, explică managerul.

Pentru a se asigura de acest lucru, se realizează peste 250 de analize de calitate pe fiecare produs, în diverse etape de producție. În plus, în fabrica Bergenbier există o echipă care face zilnic degustări. „Pe lângă aceste teste, pentru berile la care deținem licență de producție trimitem mostre spre degustare la proprietar, iar acesta ne dă note.”

Edvin Moldovan este omul din spatele berilor produse în fabrica Bergenbier de la Ploiești, nouă beri cu alcool și fără alcool și cinci mixuri de bere. Pentru brandurile locale Bergenbier și Noroc există rețetele proprii. Pentru celelalte beri din portofoliul companiei, rețetele provin de la deținătorii licenței, iar treaba maestrului berar este să se asigure că rețeta este respectată în proporție de 100%. „Cu mare mândrie pot să spun că fabrica din România a fost prima fabrică din Europa, în afara Germaniei, autorizată să producă Beck’s. Stella Artois, Beck’s și Staropramen sunt produse sub licență, rețetele trebuie să fie aceleași și eu trebuie să mă asigur că se întâmplă asta.”

Cum a creat prima bere de la zero.2015 a fost un an important pentru Edvin Moldovan, în care și-a pus creativitatea la treabă mai mult decât în anii anteriori. A dezvoltat, alături de echipa lui, două rețete noi: Bergenbier Fresh Soc și Beck’s Gold. În plus, a fost pentru prima dată când a creat o bere de la zero. Tema pe care a primit-o a fost destul de clară:  o extensie pentru Bergenbier, o bere nouă, diferită, cu 5,5% alcool. „A fost primul meu proiect în care am avut libertate deplină, în care eu am gândit rețeta și am creat efectiv acest sortiment de bere. Este vorba despre Bergenbier Ale, prima bere de tip ale din România produsă și distribuită la nivel național. Recunosc, inițial am pregătit trei variante de bere lager, dar pentru că la degustare feedbackul a fost că ne dorim o bere mai puternică și mai specială, m-am gândit la ale.”

Proiectul a fost demarat la începutul anului și provocarea a fost cu atât mai mare cu cât circa 90% din berea vândută pe piața locală este de tip lager. Cu toate acestea, estimările sunt mai mult decât optimiste. „Bergenbier Ale va fi lansată pe piață în luna noiembrie și este o bere specială. Este o bere mai aromată, cu o drojdie de fermentație superioară. Am avut puțin emoții, însă m-am consultat și cu un maestrul berar de la departamentul regional care a lucrat de-a lungul timpului cu acest sortiment de bere. În plus, luna trecută a avut loc în Cehia o întâlnire cu toți maeștrii berari din Molson Coors unde s-au degustat toate inovațiile. Bergenbier Ale a fost aleasă cea mai bună inovație de anul acesta”, menționează Edvin.

Provocări. Când l-am întrebat despre provocările care vin la pachet cu funcția de maestru berar, Edvin nici nu a stat pe gânduri și mi-a răspuns că în această industrie provocările sunt la tot pasul, însă „marea provocare este să reușești să-ți iasă totul la fel în fiecare zi. E mult mai incitant decât să ai libertatea de a crea. Toate provocările vin, de fapt, de la principalul deziderat al Bergenbier: aceeași calitate și același gust pentru produs de fiecare dată. E destul de greu să îi explici unui om că berea este aceeași atunci când îți spune că el e sigur că nu are același gust. Nu pot să le schimb părerea consumatorilor noștri, însă pot să le explic că atunci când degustă berea sunt mai mulți factori care influențează gustul: ce ai mâncat înainte, starea de spirit. Și, tocmai din acest motiv, la degustare participă o echipă, nu un singur om”, precizează berarul.

Bineînțeles, aspectele tehnice sunt în strânsă legătură cu asigurarea calității produsului. Deși procesul este automatizat și rețetele sunt introduse în programul software, mai pot apărea alarme și atunci trebuie să știi exact ce ai de făcut, ca să ai timp să reacționezi și să restabilești lucrurile, astfel încât să reintri în parametri și, la final, produsul să fie același.
Nu în ultimul rând, în topul provocărilor resimțite de maestrul berar de la Bergenbier intră și lucrul cu oamenii. De ce spune asta? Pentru că este un adept al regulilor și nu toată lumea acceptă asta cu ușurință. „Sunt foarte strict în ceea ce privește regulile, nu doar pentru că așa vreau eu, ci pentru că domeniul o impune. Însă sunt un manager deschis și le permit colegilor să experimenteze lucruri noi atâta timp cât vin cu argumente și justificări. Și cred că asta îi motivează.”

Bere și dincolo de birou.Edvin Moldovan lucrează de mai bine de zece ani în industria berii, însă până în acest moment nu s-a plictisit și nici nu intenționează să schimbe domeniul. Petrece în medie 10-11 ore pe zi la birou, dintre care patru în fabrică. „Mi-ar plăcea să stau mai mult în fabrică, însă am și o mulțime de lucruri administrative de care trebuie să mă ocup: sedințe de planificare pentru departamentul de producție, sesiunile de degustare, ședințele de evaluare a performanței. Toate astea sunt la fel de importante. Spre exemplu, dacă ne referim la optimizare, în trei ani de când dețin funcția actuală am redus pierderile de bere cu 25%.”

Pasiunea lui Edvin pentru bere merge și dincolo de granița biroului. Cel mai nou proiect pe care vrea să îl pună în aplicare este dezvoltarea unei microberării. „Pentru că în fabrică nu prea pot să-mi exploatez latura creativă, m-am gândit că aș putea să-mi fac acasă o microberărie, pentru consum propriu. O să fie o provocare în primul rând pentru că vreau să-mi creez singur utilajele, însă sunt foarte încântat că o să mă pot juca, să încerc diverse arome și tipuri de bere.” În plus, Edvin vede în acest proiect și o modalitate de a petrece mai mult timp cu copiii săi.

Alte pasiuni ale sale, care merg mână în mână cu berea, sunt baschetul și gătitul. „Recunosc că nu am mai apucat de multă vreme să joc baschet, însă îmi place mult. Pentru gătit însă aloc mai mult timp, mai ales că și aici am posibilitatea să fiu creativ.”

Businessul Bergenbier, cifră de afaceri în creștere în 2022, dar declin la nivel de profit
Businessul Bergenbier, cifră de afaceri în creștere în 2022, dar declin la nivel de profit
Bergenbier S.A., parte a grupului Molson Coors, unul dintre cei mai importanți producători de bere din România, a încheiat anul 2022 cu o cifră...
Scădere de 9% pentru piața locală de bere în primele cinci luni ale anului
Scădere de 9% pentru piața locală de bere în primele cinci luni ale anului
Piața berii din România raportează o scădere de 9% în primele cinci luni din 2023 față de aceeași perioadă a anului anterior. Rezultatele...
Berea, o categorie în care consumatorii au așteptări mari de la brandul preferat
Berea, o categorie în care consumatorii au așteptări mari de la brandul preferat
Responsabil în ceea ce privește consumul și protejarea mediului, loial categoriei și brandului în ciuda creșterilor de preț, cu așteptări...
Creștere de 10% pentru Bergenbier în 2021
Creștere de 10% pentru Bergenbier în 2021
Bergenbier S.A., parte a grupului Molson Coors Beverage Company, unul dintre principalii jucători de pe piața berii din România, a încheiat anul...