Sunday Bites, un business de 50.000 de euro din unturi oleaginoase, 100% naturale
Pornit inițial în 2019, Sunday Bites, un business care a plecat de la visul a doi antreprenori de a dezvolta produse naturale și neprocesate, „hand made”, a căpătat o nouă dimensiune în plin moment de criză. Cu toate acestea, Anca Fîrtat și Alex Stoianovici, tinerii din spatele brandului, sunt încrezători în decizia luată, pentru 2021 având în plan dublarea gamei de produse și creșterea vânzărilor cu 400%.
Sunday Bites s-a născut, de fapt, ca o idee pornită din Sunday Bagels and Coffee și nu avea nimic în comun cu producția industrială. După cum îi spune și numele, totul a pornit de la o cafenea „veche de șase ani”, condusă de Anca Fîrtat, unde printre produsele vândute se regăsea și un bagel umplu cu unt de arahide și dulceață.
„Untul de arahide îl făceam noi, «in house», doar din arahide coapte și atât. Pentru că am văzut că este apreciat de clienți, am hotărât să facem un test cu el în borcane”, spune antreprenoarea din spatele businessului. Testul s-a transformat într-o afacere nouă pentru că în aprilie 2019 a fost lansat brandul Sunday Bites și au fost puse bazele unei fabrici la Râmnicu Vâlcea. Producția de unturi oleaginoase a început în urma unei investiții care s-a ridicat în primă fază la zece mii de euro, bani care reprezentau dividendele obținute din Sunday Bagels and Coffee.
Fondurile au fost folosite pentru amenajarea și echiparea spațiului de producție. În primă fază, Anca și Alex, partenerul ei de business, au produs doar două tipuri de unt de arahide, produsul lor de început. Și deloc surprinzător pentru un business mic, ei se ocupau de producție, de ambalat, de etichetat și, nu în ultimul rând, asigurau livrările personal. Acest ultim aspect le-a creat celor doi o bază de clienți fideli pentru că reușeau să interacționeze direct cu partenerii de business și în acest fel să primească feedback în timp real.
Ideea celor doi a prins rădăcini rapid, iar în fața unei cereri crescute de unturi oleaginoase, 100% naturale, fără zahăr adăugat, au decis să extindă sortimentația cu patru noi produse. Este vorba despre unt de caju, unt de migdale și curmale, unt de alune de pădure cu cacao și curmale, unt de alune de pădure cu miere, toate sub brandul Sunday Bites. Toate acestea se întâmplau în luna mai a acestui an, adică imediat după ieșirea României din starea de urgență impusă în contextul pandemiei. Extinderea producției nu era singurul pas curajos pe care fondatorii Sunday Bites îl făceau într-un an cu multe necunoscute cum este 2020.
Relocarea, un pas important pentru extinderea producției
După mai puțin de un an și jumătate petrecut în fabrica de la Râmnicu Vâlcea, orașul natal al Ancăi, cei doi au decis să mute fabrica la Brașov și să crească capacitatea de producție. „Amândoi ne doream mutarea în Brașov, revenirea în orașul natal al lui Alex. Decizia de a ne muta în Brașov a venit în momentul în care am realizat că nu mai puteam continua să facem drumul București – Râmnicu Vâlcea pentru producție, apoi din București pentru livrarea produselor către parteneri și în fiecare weekend la Brașov pentru căutarea unei case. Era mai simplu cu toate într-un singur loc”, povestește Anca.
În luna august a acestui an, planul lor de relocare era încheiat: aveau și o locuință, și un spațiu adecvat de producție în Brașov. În acest moment, la nici doi ani de la demararea producției Sunday Bites, cei doi fabrică aproximativ o mie de borcane de unturi oleaginoase pe lună. Materia primă provine de la importatori consacrați pentru că, deși caută constant materie primă de pe piața locală, Anca și Alex încă nu au pe nimeni în România care să le asigure cantitatea necesară de arahide, alune de pădure, migdale ori caju.
„Avem nevoie de consecvență pentru că produsul nostru trebuie să fie același de fiecare dată”, completează Alex Stoianovici. Între cele mai căutate produse, dacă ar fi să facă un top, fondatorii Sunday Bites pun pe primul loc untul de migdale și curmale și untul de alune de pădure cu cacao și curmale. „Avem în plan lansarea unor noi sortimente în următoarele trei luni și urmează și o nouă rundă de investiții în fabrică, investițiile calculate pentru următoarele șase luni fiind de 20.000 de euro”, explică fondatorii Sunday Bites.
Un lucru extrem de important pentru Anca și Alex este și ambalajul produselor lor. Din dorința de a fi prietenoși cu mediul, ei au ales să folosească doar ambalaje din sticlă. „Este o provocare livrarea borcanelor prin curier pentru că există riscul spargerii pe traseu și, pe de altă parte, greutatea suplimentară a ambalajului care vine cu un extra cost. Însă preferăm să ne asumăm un cost suplimentar cât timp putem participa la reducerea ambalajelor din plastic”, sunt de părere Anca și Alex.
De altfel, faptul că cei doi fac livrări personal în București se leagă și de aceste ambalaje. Recuperează borcanele de la magazinele partenere, le sterilizează și le reintroduc în producție. Ei folosesc același tip de ambalaj pentru toate canalele de vânzare – atât direct, pe site-ul propriu, cât și pentru băcănii, cafenele, prăvălii și alte magazine de specialitate, inclusiv pentru HoReCa.
Listarea în retailul specializat
Încă de la lansarea brandului Sunday Bites, cei doi antreprenori au listat produsele și în magazinul online. Asta pentru că, dacă ar fi să își descrie clienții, cei doi spun că aceștia sunt persoane tinere, familiarizate cu tehnologia, care acordă atenție alimentelor pe care le consumă, verifică eticheta și ingredientele folosite la producerea lor. „Sunt persoane care preferă produsele de calitate, locale, cât mai etice și cât mai puțin poluante. 80% dintre clienții noștri sunt mămici care folosesc unturile produse de noi în alimentația întregii familii, dar mai ales a celor mici, ca hrană zilnică”, povestesc fondatorii Sunday Bites.
Cât despre magazinele fizice, prima listare pentru Sunday Bites a fost într-o băcănie mică din Harman, Brașov. „Băcănia Magică este primul magazin partener pe care l-am avut. Ne-au listat acum un an și jumătate, încă de la lansarea brandului. Întâmplarea face ca noua noastră fabrică să fie la cinci case distanță de Băcănia Magică. Apoi a venit listarea în lanțul de Cooperative FruFru, 12 la acea dată, iar acest lucru s-a tradus printr-o expunere mult mai mare. Clienții au început să ne cunoască produsele și comenzile au crescut. Apoi, lucrurile au evoluat, numărul de parteneri băcănii a crescut semnificativ în decursul unui an de existență”, completează Alex Stoianovici. Numai în București, pe lângă rețeaua FruFru, produsele Sunday Bites se găsesc în alte 18 locații partenere, la care de adaugă una în Voluntari, două în Popești Leordeni, patru în Brașov, trei la Constanța, două la Cluj Napoca, trei la Iași, două la Pitești și câte una în Galați, Bacău, Sibiu și Baia Mare.
Dacă înainte de pandemie, resellerii asigurau aproximativ 90% din vânzările Sunday Bites, pandemia a înclinat balanța în favoarea online-ului. Revânzătorii reprezintă acum doar 50%, restul a fost preluat de online. Avantajul unei afaceri mici cum este cea condusă de Anca și Alex este dat tocmai de flexibilitate și de posibilitatea de a lua decizii rapid în funcție de evoluțiile din piață. Așa s-a întâmplat și în cazul magazinului online, platformă pe care cei doi au pus-o în acest an și la dispoziția altor producători locali.
Au listat antreprenori care împart aceleași principii cu ei, cum ar fi produsele de calitate, grija față de mediu, folosirea exclusivă a ingredientelor naturale, așa că pe platforma Sunday Bites sunt disponibile produsele celor de la Primitiv Foods, Fructos, Din Eden, Chef Sosin, Bunicel ori Hambarul lu’ Eustache. „Încercăm să creștem procentul vânzărilor online în anticiparea unui alt lockdown, care ar putea duce la o scădere a vânzărilor în mediul fizic. Considerăm că este foarte importantă susținerea reciprocă și promovarea micilor branduri românești și încercăm să dăm o mână de ajutor acolo unde putem”, spun cei doi antreprenori.
Anca și Alex au asimilat experiența primului lockdown și, chiar dacă pentru ei a fost o perioadă de creștere, au învățat o lecție importantă din experiența partenerilor. „O parte dintre magazinele partenere au început să facă livrări în timpul pandemiei și astfel au rezolvat parțial problema vânzărilor, mai ales în perioada în care clienții nu au avut acces în magazine. Pentru cei care încă nu au opțiunea de livrare sau comanda online cu pick-up, s-a simțit o diminuarea a vânzărilor pe care sperăm să o recuperăm în perioada sărbătorilor”, completează aceștia.
În ceea ce privește relația cu marile magazine, unturile Sunday Bites nu sunt prezente în niciun lanț de supermarketuri dintr-un motiv extrem de pragmatic: fondatorii nu iau în calcul un astfel de parteneriat până când nu vor crește capacitatea de producție. Știu că rulajele unui mare lanț de magazine sunt mult peste nivelul băcăniilor și o potențială listare în acest moment nu ar mai garanta și stocul necesar magazinelor partenere. Însă creșterea producției și listarea în comerțul modern sunt mizele anului viitor.
Bilanțul anului 2020
În primul an de la lansare, Sunday Bites a crescut gama de produse de la două la șase, iar vânzările lunare de la 400 de borcane, la o mie de borcane în condițiile în care prețurile pentru produsele fabricate la Brașov pornesc de la 20 de lei. În 2019, an în care businessul a demarat începând cu luna aprilie, cifra de afaceri înregistrată de Sunday Bites a fost de 20.000 de euro, în timp ce profitul s-a ridicat la aproape 10.000 de euro. Tot profitul a fost reinvestit, la fel și dividendele pe care Anca le-a obținut din primul său business. Pentru 2020, estimările celor doi antreprenori indică o cifră de afaceri de 50.000 de euro, avans pus în mare parte pe extinderea gamei de produse, dar și a evoluției pozitive a magazinului online.
„Pentru 2021, sperăm să reușim dublarea gamei de produse și o creștere a vânzărilor cu 400%, atât prin intermediul site-ului nostru, cât și prin mărirea rețelei de parteneri fizici. Ne dorim o listare în cel puțin un lanț de supermarketuri sau hypermarketuri până la finalul anului 2021. Iar pentru magazinul online intenționăm să adunăm un număr cât mai mare de producători români care se încadrează în criteriile noastre de selecție, care să acopere nevoile de alimente zilnice ale cumpărătorilor”, completează Anca Fîrtat și Alex Stoianovici.

