Pe ce mix pariază Carrefour pentru a-și menține creșterea în piața de congelate

Inovația, promoțiile si produsele marcă privată sunt cele trei ingrediente prin care Carrefour România vrea să mențină un ritm ascendent al vânzărilor în categoria de produse congelate, susține Adriana Iorga, Manager Achiziții Produse Proaspete Carrefour România. Și chiar dacă evoluțiile diferă de la o categorie la alta, produsele ready meals par a fi vedeta și în viitor. Adriana Iorga, Manager Achiziții Produse Proaspete Carrefour România

Cum ați descrie piața de produse congelate și cât de importantă este această categorie în businessul Carrefour România?
Vorbim despre o piață pe un trend ascendent, atât din perspectiva evoluției în vânzări, cât și a dezvoltării ofertei, dar și o piață care încă se confruntă cu sezonalitatea. Înregistrând creșteri, categoria de produse congelate a câștigat pondere în total business Carrefour și ne dorim să susținem această evoluție și în viitor prin acțiuni de promovare și inovație. Produsele congelate, și exclud piața de înghețată din această discuție, reprezintă o categorie care se pretează foarte bine consumatorului modern pe care îl avem în baza noastră de clienți și care are un timp relativ scurt de petrecut în bucătărie sau poate nu are abilitățile necesare, dar își dorește să aibă o masă sănătoasă și gustoasă.

Cum arată un top al categoriilor de produse congelate în ordinea importanței în magazinele Carrefour și pe ce segmente ați raportat cele mai bune rezultate în ultimul an?
Legumele congelate și mixurile de legume au cea mai mare pondere, topul fiind completat de produsele semipreparate congelate și produsele pe bază de pește și fructe de mare. Acestea sunt urmate de produsele din carne și produsele de panificație industrială și ultimele, dar nu cele din urmă, sunt deserturile și fructele congelate. Din perspectiva dinamicii, produsele semipreparate înregistrează cele mai bune rezultate, cu un avans double-digit, și cumva este normal, având în vedere ritmul de dezvoltare al ofertei. Dacă până acum câțiva ani oferta includea în mare parte produse care necesitau un timp de gătire sau coacere, în prezent gama e din ce în ce mai diversificată cu produse pe care trebuie doar să le încălzești. Un ritm de creștere double-digit a raportat și segmentul de fructe congelate, unde performanța a fost susținută tot prin creșterea ofertei. Pe lângă fructele simple, au fost lansate mixurile de fructe și smoothie-urile, produse care încep să intre în obiceiul clienților în diferite momente de consum. O altă subcategorie care ia avânt, cu o bază mică, dar cu un procent mare de creștere, este cea a produselor vegane, care răspunde unor nevoi specifice. Astfel că și oferta noastră de produse vegane este în creștere, inclusiv în noul sezon.

Ce se întâmplă totuși în categoria de legume congelate? Sunt schimbări notabile la nivelul comportamentului de cumpărare?
Categoria a înregistrat o ușoară creștere în volum, însă dacă ne raportăm la segmentul de legume simple sunt vizibile fenomenul de downtrading și cel de „cumpărături inteligente”, adică o orientare mai mare către promoții sau către produse care oferă aceeași calitate, dar care sunt poziționate la un preț atractiv. Pe segmentul de mixuri lucrurile se schimbă. Aici, clientul este deschis la inovații și vrea să încerce ceva nou, chiar dacă produsul respectiv este poziționat mai sus ca preț prin comparație cu articolul pe care obișnuia să-l cumpere.

Ați menționat că sezonalitatea este una dintre provocările cu care se confruntă categoria. Cum vă adaptați strategia de business pentru a depăși această barieră?
Stagnarea în consum și în vânzare este vizibilă mai degrabă în categoria de legume simple sau mixuri de legume în perioada de vară și este cumva normal, pentru că există o disponibilitate mare la raft sau în piețe pentru legumele proaspete. În magazinele Carrefour se poate observa că, în perioada de vară, avem mai multe plasări pentru înghețată și promovăm cu preponderență această categorie. Odată cu sezonul de toamnă, mutăm focusul spre legumele congelate. Lunile de vârf sunt ianuarie–martie, pentru că se gătește mai mult. În termeni de rezultate, vorbim despre un plus de până la double-digit versus o lună obișnuită. Principala provocare în categorie o reprezintă însă spațiul la raft pentru că necesită intervenție specializată, este nevoie de curent și frig în zona respectivă și atunci nu poți să realizezi cum vrei tu plasările. Dar organizăm târguri, unde se fac analize atente astfel încât locul acela limitat să fie ocupat de produse care performează.

Care sunt categoriile care au câștigat teren la raft în ultimii ani și cum vă adaptați strategia pe formate?
Aș menționa, în primul rând, produsele semipreparate, care au în continuare cea mai mare creștere, dar și fructele congelate, peștele și fructele de mare. În ceea ce privește strategia de gândire de portofoliu, ne asigurăm că răspundem tuturor nevoilor, chiar și în formatele mici, și facem loc inovațiilor. În hipermarket există senzația că dispui de un spațiu generos, însă și pe acest format avem analize de sortiment la fiecare schimbare de sezon pentru că spațiul de prezentare al produselor este limitat. Astfel că de fiecare dată realizăm analize ca să putem lista noutățile și scoatem de la raft acele produse care nu au rulaje sau facem extensii de gamă acolo unde vorbim despre rezultate bune. Ținem însă cont de dimensiunea magazinului și de spațiul de frig din fiecare locație. De exemplu, piața de pizza congelată este pe un trend puternic ascendent, și atunci avem pizza la raft pe tot parcursul anului, în toate formatele, și avem promoții în fiecare săptămână.

Unde ați plasa totuși inovația ca importanță în creșterea categoriei? Există interes pentru noutăți?
Este un atribut important și ajunge la o pondere double-digit în categorie. Comunicăm de fiecare dată inovațiile și venim cu noutăți în gamă, unele vor fi listate chiar în perioada următoare în segmentul de mixuri de legume și semipreparate, dar și în zona de deserturi. Clientul este deschis să încerce produse noi și achizițiile de produse congelate sunt atât planificate, cât și de impuls. Noi mizăm pe fructificarea acestor oportunități.

Unde se poziționează mărcile private din perspectiva importanței în categorie?
Produsele marcă privată sunt prezente atât la raft, cât și în cadrul promoțiilor pe care le desfășurăm. Cea mai mare provocare pentru acestea este faptul că producție autohtonă există doar în anumite categorii. Lucrăm cu producători locali și avem o gamă dezvoltată de mărci proprii pe partea de legume simple și mixuri de legume. Dar la pește și fructe de mare singura opțiune este importul și este mai dificil din cauza reglementărilor privind Nutriscore. Per total, vorbim despre o cotă double-digit a produselor marcă privată congelate în total categorie, însă trendul este ascendent doar dacă vorbim despre producția locală, pentru că am fost nevoiți să delistăm produsele de import. Cât despre viitor, mă aștept ca interesul pentru aceste produse să crească pentru că shopperii sunt tot mai atenți astfel încât să vadă care este plusul pe care îl aduce un produs față de celălalt. Și acest trend este vizibil în special când vorbim despre legumele simple, unde mărcile private au început să câștige cotă de piață tot mai mare. Pentru celelalte sortimente cred că este important să fie disponibile produsele, să le oferi posibilitatea de a le testa.

De unde vin cele mai mari oportunități pentru Carrefour România? Va fi 2024 un an de creștere?
Deși avem o bază foarte ridicată încă din pandemie, când piața a bifat un avans double-digit puternic, categoria continuă să crească. În 2024 avem o creștere de o singură cifră și estimăm să menținem acest ritm până la finalul anului, deși nu este un obiectiv ușor de atins în contexul în care ne lipsește o parte din sortimentație. Ne vor ajuta însă campania de loializare care acoperă toată categoria, dar și acțiunile desfășurate prin Act for Good. Oportunitățile de creștere vin din zona produselor semipreparate și un contributor important la creștere va fi și segmentul de fructe. Noi mizăm pe inovație, promoții și mărci private ca piloni în menținerea trendului ascendent. Pentru produsele marcă proprie am avut atât licitații, cât și degustări cu panelul de consumatori, deci avem proiecte în derulare.

Oana Bejan
Danone, despre provocările unei categorii care vrea să-și mențină atractivitatea
Pe o piață a lactatelor care a înregistrat în primul trimestru o creștere single-digit în valoare, dar care încă „se zbate” din punctul...
Marco Giudici, Lidl: Vom deschide în jur de 200 de magazine în următorii șase ani
Marco Giudici, Lidl: Vom deschide în jur de 200 de magazine în următorii șase ani
Raportat la evoluția Lidl România de până acum și la planurile de viitor ale companiei, Marco Giudici, CEO-ul companiei, descrie România ca...
Anca d’Arfeuille, Carrefour: Consumatorul român a pornit într-o călătorie de explorare a noi gusturi și texturi
Anca d’Arfeuille, Carrefour: Consumatorul român a pornit într-o călătorie de explorare a noi gusturi și texturi
O categorie cu penetrare mare, lactatele ocupă una dintre cele mai importante poziții pentru Carrefour România, în materie de cerere și...
Legumele și fructele congelate, o categorie pe drumul spre maturizare
Legumele și fructele congelate, o categorie pe drumul spre maturizare
Susținută puternic de perioada de lockdown, piața de legume și fructe congelate continuă să rămână pe un trend ascendent, creșterea...