Olteanu, FM Logistic: „Retailerii vor mai deschide depozite, dar tot noi vom face transportul și logistica pentru ele”

Pe o piață FMCG aflată în continuă dezvoltare, cum este cea din România, cineva trebuie să pună, fizic, lucrurile în mișcare. Fie că ne referim la producători sau la retaileri, ei sunt în permanență „la mâna” transportatorilor și a logisticienilor. Dar pentru a avea ce transporta, companiile din domeniu trebuie să fie mereu „cu motoarele pornite”, să aibă o strategie și să profite de toate oportunitățile pe care piața le oferă. Despre toate acestea ne-a vorbit Cătălin Olteanu, directorul general FM Logistic România, una dintre cele mai mari companii de logistică și transport prezentă pe piața locală.Olteanu, FM Logistic: „Retailerii vor mai deschide depozite, dar tot noi vom face transportul și logistica pentru ele”

Progresiv: Anul 2016 a fost unul bun atât pentru industria FMCG, cât și pentru cea de retail. S-au resimțit aceste creșteri și la nivelul businessului FM Logistic?

Cătălin Olteanu: FMCG-ul a crescut pentru că a vândut mai mult. Ca să vândă mai mult, a trimis marfa către retail – marfă pe care am transportat-o noi, logisticienii. Retailul și-a luat marfa din platformă, de unde au livrat-o producătorii și au trimis-o în magazine, unde, din nou am intervenit noi logisticienii. Toată lumea a fost pe creștere anul trecut, nu doar noi, sunt convins.

Ați încheiat anul 2016 cu o cifră de afaceri de 109 milioane de lei, în ușoară creștere (2% - n.r.) față de anul precedent. Cum arată bilanțul pentru primele luni ale lui 2017?

Cătălin Olteanu: Până la acest moment, afacerile noastre sunt în linie cu ce s-a întâmplat anul trecut, adică tot pe același trend de creștere. În ceea ce privește profitabilitatea, procentul de creștere în primele 6 luni este de aproximativ 5%.

Ați reușit să încheiați noi parteneriate anul trecut?

Cătălin Olteanu: Da, am încheiat mai multe parteneriate, iar în ceea ce privește sectorul de retail am început o colaborare foarte importantă cu Carrefour.

La nivelul întregului business, care sunt categoriile de clienți care performează cel mai bine?  De asemenea, care sunt cele mai solicitate servicii oferite de FM Logistic?

Cătălin Olteanu: Noi suntem orientați în principal spre zona de FMCG și retail, iar în mod automat, favoriții noștri sunt din aceste domenii pentru că noi suntem gândiți să-i servim pe ei. Aici vorbim și de audituri și de licențe și de foarte multe proceduri sau nevoi pe care ei nu le pot îndeplini. Ca atare, acesta este segmentul de core business. În ceea ce privește cele mai solicitate servicii, transportul este de departe pe primul loc, urmat de partea de depozitare și de handling (servicii de manipulare a mărfii– n.r.) iar în ultima vreme au crescut foate mult co-packingul, etichetarea de produse precum și serviciile pentru campanii.

Ați demarat lucrările pentru un nou depozit logistic pentru cosmetice la Dragomirești, Ilfov. Sectorul produselor cosmetice și farmaceutice se dezvoltă mai mult decât celelalte sau care sunt motivele care au stau la baza acestei investiții?

Cătălin Olteanu: Noi deja avem depozite în alte locații pentru FMCG și pentru retail, dedicate. Partea de cosmetice, chiar dacă intră în zona de FMCG, are altă organizare și alt specific, precum optimizarea de pregătire a mărfii, iar pharma are alte cerințe în ceea ce privește condițiile de depozitare, precum temperatura controlată. Ca atare, clădirile de depozitare pe aceste segmente tebuie să fie dedicate și trebuie să aibă dotări speciale. Nu poți să depozitezi acest tip de marfă în depozite obișnuite pe care să le ajustezi, pentru că te costă enorm. Într-un depozit pentru cosmetice și pharma trebuie să ai în permanență temperatura controlată precum și umiditatea. Pe de altă parte, pentru depozitele de medicamente cerințele de siguranță sunt foarte stricte, mai nou și din punct de vedere anti-tero, de aceea, trebuie să ridicăm un depozit de la zero care să corespundă actualelor standarde din toate punctele de vedere.

Au fost încheiate deja contracte de închiriere? Ce procent de ocupare aveți deja în acest moment pentru depozit?

Cătălin Olteanu: O mare parte din depozit este închiriat, cam 70%. Pentru restul spațiului suntem în discuții cu alți potențiali clienți. 

Recent, Rewe România a inaugurat un depozit foarte mare la Bacău. Credeți că acest exemplu va fi urmat și de alți retaileri? Sunteți pregătiți pentru un astfel de trend, în care retailerii încearcă să-și internalizeze serviciile de depozitare?

Cătălin Olteanu: Sunt sigur că retailerii vor mai deschide depozite, iar afirmația mea se bazează pe faptul că știu de niște planuri. În prezent, există trei mari zone prin care România este împărțită în ceea ce privește industria de FMCG: Transilvania, Țara Românească și Moldova, iar nevoia logistică este diferită, asta datorită consumului diferit din cele trei regiuni. Există o zonă de comunalitate a consumului, iar aici mă refer la partea de îngrijire personală și a locuinței, însă pe partea de alimente există diferențe destul de mari. De aceea, nu poți să ții stocul pentru consumul din Transilvania în București, mai ales că te costă foarte mult transportul, iar răspunsul cel mai bun la această problemă este scurtarea distanțelor de livrare. Ca atare, dacă retailerii își deschid platforme, pe noi ne avantajează, pentru că noi ne asigurăm ca ei să aibă transport către platforme sau de la depozite către magazine precum și alte servicii care țin de logistică.

Dacă ar fi să facem un top 3 în ceea ce privește prioritățile strategice și investițiile planificate ale FM Logistic România pe termen mediu, care ar fi acela?

Cătălin Olteanu: În primul rând, dăm drumul pe piață, sper eu până în octombrie 2017, depozitului din Dragomirești, a cărui investiție totală va fi de 20 de milioane de euro. Totodată, o să mai facem o extindere de 6.000 de metri la Timișoara, investiție de aproximativ 3 milioane de euro. În al doilea rând vrem să îmbunătățim rețeaua de transport pe care o avem în România și pe care vrem să o facem mult mai competitivă. Și nu în ultimul rând, vrem să dezvoltăm capacitățile noastre de co-packing. Piața va cere din ce în ce mai mult „think global, act local”, ceea ce presupune adaptarea la consumatorul local, care a evoluat foarte mult în ultima perioadă și și-a schimbat opțiunile de  cumpărare.

Ce riscuri și amenințări vedeți pentru industrie și pentru companii pe termen scurt?

Cătălin Olteanu: Cea mai mare amenințare pentru noi este lipsa de personal, pentru că ne fug șoferii în țările vestice. Totodată, la nivel general este o problemă de personal calificat. O altă problemă vine din punct de vedere geo-politic, pentru că sunt din ce în ce mai multe conflicte cu cei din Vest în ceea ce privește transportul internațional. Iar din acest punct de vedere ne întrebăm foarte serios ce se va întâmpla dacă ne vor bloca, în sensul că ne vor impune reguli mai stricte. Asta va însemna că multe companii, și aici mă refer la cele mici și mijlocii, nu vor mai fi competitive în zonele de vest și vor încerca să se întoacă în România, ceea ce va duce la o suprasaturare pe piața domestică. Cu alte cuvinte, dacă pe piața locală vor exista 15 camioane iar cererea va fi de zece, cinci camioane vor trebui să moară. 

Infrastructura este una dintre cele mai mari probleme cu care vă confruntați. Credeți că putem vorbi de o dezvoltare a acestui sector în viitorul apropiat?

Cătălin Olteanu: Nu-mi fac nicio speranță. Mă uit doar la viteza de construcție pe care s-a mers până acum și cred că aceeași viteză va fi și de acum înainte. Încercăm să ne adaptăm actualelor condiții. La nivel individual, nimeni nu pierde din cauza infrastructurii, pentru că toate companiile au aceleași condiții. De exemplu, dacă un client vrea să livrăm într-un anumit timp pe care noi nu-l putem satisface, nu pierdem, pentru că nici competitorii noștri nu vor putea, că nu au pe unde. Ca atare, toți jucăm cu aceleași reguli. Din păcate, România pierde foarte mult, mai ales în ceea ce privește investițiile străine.

Ce previziuni de creștere aveți pentru anul în curs?

Cătălin Olteanu: 2017 va continua trendul din 2016, indiferent de deciziile pe care le vor lua guvernanții. Ca atare, toată lumea va crește și, bineînțeles și noi. Pentru 2018 am o reticiență, dar pentru partea a doua a anului.

 

Un sector rezilient în fața provocărilor
Un sector rezilient în fața provocărilor
Piața logistică din România a depășit cu succes provocările pandemiei, reușind să obțină rezultatele pozitive chiar și în condițiile în...
Olteanu, FM Logistic: „Retailerii vor mai deschide depozite, dar tot noi vom face transportul și logistica pentru ele”
Olteanu, FM Logistic: „Retailerii vor mai deschide depozite, dar tot noi vom face transportul și logistica pentru ele”
Pe o piață FMCG aflată în continuă dezvoltare, cum este cea din România, cineva trebuie să pună, fizic, lucrurile în mișcare. Fie că ne...